Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Új tehetségkutató indul - szakmunkásokat keresnek!

2012. május 30. - nagymenő

A tavalyi felmérés adataival megegyezően, világszerte háromból egy munkaadónak jelent nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. A ManpowerGroup 41 országot érintő kutatása szerint a cégek 34%-a küzd szakemberhiánnyal, pontosan ugyanannyi, mint tavaly, amikor az arány négy éves csúcsot döntött. Magyarországon – a globális átlaggal megegyezően – ugyancsak a megkérdezettek 34%-a nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Itt viszont a tavalyi esztendőhöz képest jelentős növekedést mutat a kutatás: tavaly mindössze a magyar munkaadók 23%-a nyilatkozott hasonlóan.
Érdekes jelenség, hogy miközben a megfelelő munkaerő megtalálása változatlanul nehéz, a társaságok többsége – 56%-a – nyilatkozott úgy, hogy a szakemberhiánynak nincs, vagy csak alacsony befolyása van a cég működésére. Tavaly még máshogy látták a munkaadók: akkor 57% úgy vélekedett, hogy a megfelelő munkaerő hiánya súlyos, vagy közepesen nagy probléma.
A felmérés szerint Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 81%-a küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Brazília, mindössze 10% ponttal lemaradva Japán mögött. Európában Bulgária jelentette a legnagyobb szakemberhiányt (51%), de a német munkaadóknak is az átlagosnál nagyobb (42%-os) nehézségeket okoz a munkaerő felvétel. Érdekesség, hogy tavaly a lengyel munkaadók jelentették a legkisebb szakemberhiányt – mindössze 4%-ik nyilatkozott problémákról – az idén viszont már 37%-uk szembesült a jól képzett munkaerő hiányával. Most az Ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 2%-nak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása.
ManpowerGroup Éves Tehetség Felmérés szerint a legnehezebben betölthető munkakörök 2012-ben, világszerte:
1.    Szakmunkások
2.    Mérnökök
3.    Értékesítők
4.    Technikusok
5.    Informatikusok
6.    Könyvelők, pénzügyi munkatársak
7.    Sofőrök
8.    Cégvezetők
9.    Segédmunkások
10. Adminisztratív, irodai és személyi asszisztensek
 
A legnehezebben betölthető munkakörök 2012-ben Magyarországon:
 
1. Szakmunkások
2. Gépkezelők
3. Mérnökök
4. Értékesítők
5. Vendéglátóipari személyzet
6. Sofőrök
7. Könyvelők, pénzügyi munkatársak
8. Informatikusok
9. Adminisztratív, irodai és személyi asszisztensek
10. Csoportvezetők
 
A munkaadók több mint fele szerint egyáltalán nincs, vagy csak alacsony hatással van egy cég működésére, ha az üres álláshelyet nem sikerül rövid időn belül betölteni. Ez a hatás a megkérdezettek 31%-a szerint alacsony, míg egynegyedük úgy véli, hogy a szakemberhiány egyáltalán nincs hatással a cég működésére. Ez azért is érdekes, mert tavaly ilyenkor a munkaadók az ugyanilyen mértékű szakemberhiányt még jóval nagyobb problémának látták. A magyar munkaadóknál ugyanez a tendencia figyelhető meg: 52% szerint a szakemberhiánynak semmiféle hatása nincs a cég működésére, és csupán 23% véli úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nagy gondot okoz.
 
A legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy az álláskeresőknek szakmai/technikai képességei hiányoznak, illetve holtversenyben első, hogy egyáltalán nincsenek pályázók. A gyakorlat hiánya – a tavalyi aranyérmes – az idén a dobogó harmadik fokára szorult. A problémák rangsorát Magyarországon a gyakorlat hiánya vezeti, második a szakmai/technikai képességek hiánya, a harmadik pedig az, hogy a jelentkezők magasabb fizetést szeretnének, mint amennyit a munkaadó ajánlani tud. 
 
Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki arra, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő felvétel okoz, a legtöbben (25%) azt válaszolták, hogy olyan jelentkezőt választanak, akinek ugyan hiányoznak bizonyos szakmai készségei, de képes elsajátítani azokat. Ez a magyar munkaadóknál is népszerű megoldás (32%), de megelőzi (38%) a már meglévő munkatársak képzése, tréningezése.
 
Kiss Judit, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója úgy látja: a munkaadók világszerte kezdenek hozzászokni a szakemberhiányhoz, amely a globális recesszió elmúltával a jövőben egyre súlyosabbá válik. Ez a kényelmes, beletörődő álláspont azonban komoly veszélyt jelent, hiszen a cégek fejlődésének – és általában a gazdasági növekedésnek – a kulcsa a jól képzett munkaerő. A munkaadóknak ideje lenne felébredniük, és megfelelő munkaerő-stratégiát kidolgozniuk, amellyel az – üzleti tervükkel összhangban – biztosíthatják a jelenlegi és jövőbeni szakember szükségletüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr34554258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása