Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Édes-savanyú diploma

2012. július 30. - nagymenő

Rekord számú, 6, 8 millió friss diplomásnak kellene munkát találnia Kínában. Nagy ország, dübörgő gazdaság – gondolhatnánk, könnyű a dolguk. Annyira azonban mégsem. A kínai gőzhenger ugyanis a globális krízis kitörése óta nem lassult olyan mértékben, mint az idén, így a munkaerőpiac is a legrosszabb képet mutatja 2009 óta.

chindipl.jpg

Ráadásul tavaly kevesebben, 6,6 milliónyian fejezték be egyetemi tanulmányaikat, míg két éve 6, 3 millió friss diplomás került a munkaerőpiacra.

Becslések szerint a multinacionális cégek az idén 15%-kal kevesebb végzőst vennének fel, mint tavaly, és 30-cal kevesebbet, mint 2010-ben. A munkaerőpiaci szakértők úgy számolnak, a végzősök 20-30%-a nem talál a végzettségének megfelelő munkát. Már tavaly is hasonló volt az arány: a végzettek 78%-a tudott elhelyezkedni.

A mostanában végző, 90-es években született egyetemisták többsége tehetős családokból jön, így a számukra nem megfelelő munka helyett inkább a munkanélküliséget választják – vélik a helyi szakértők.

A Businessweek cikke szerint a diplomás munkanélküliek egyre növekvő száma a kínai politikának is komoly fejtörést okoz. A cikk a Hong Kongi Egyetem történelem professzorát idézi, aki szerint a jól képzett egyetemisták azok, akik tudják, hogyan kell tiltakozásra mozgósítani a tömegeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr44686176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása