Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ebédszünet – töltődj fel!

2013. január 15. - nagymenő

Egy szendvics kutyafuttában a klaviatúra fölött? Egy neten rendelt saláta öt perc alatt a közös konyha sarkában az okostelefont babrálva? A legtöbben így tudják le az ebédet, és az ebédszünetet. Pedig az ebédszünet arra való, hogy kicsit kiengedjünk, és a munkaidő második felének enrgikusan ugorhassunk neki.  Michael Kerrtanácsadó, a forbeson 14 pontba szedte, mi az, amit az ebédszünetben meg kell tennünk.

lunch-break-007.jpg


Tervezz okosan! Igyekezz úgy tervezni, hogy a fontos megbeszélés, találkozó ne közvetlenül az ebéd után következzen. Hagyj időt magadnak, hogy miután visszatértél a munkahelyedre, felkészülhess. Különben az egész ebédidőben a következő feladaton stresszelsz!

A szünet az szünet. Ha hatvan másodperc alatt betolod a szendvicsed az íróasztal mellett, az nem számít szünetnek. Adj magadnak időt! Ha evés közben is az e-mailjeidet ellenőrizgeted nem számít lazításnak!

Állj fel az íróasztaltról! Legalább a szomszéd szobába menj át, de még jobb, ha sétálsz egy kicsit. A mozgás, a friss levegő feltölt energiával.

Egyél! Ne sanyargasd magad, annak ugyanis később megfizeted az árát, és a teljesítményed láthatja kárát. Fejfájás, szédelgés, a koncentráció hiánya. A kiegyensúlyozott táplálkozás a munkahelyen is fontos.

Élvezd az ételt! Az evés nem csak arra való, hogy kibírjuk estig. Van kedvenc éttermed a környéken? Van kedvenc ételed? Élvezd, legalább hetente egyszer. Egyszer élünk!

Tedd meg azt, amire nincs időd reggel vagy este! Postára vagy bankba kellene menned? Ez személyes ügy, nem a munkaidőben kellene megtenni. Erre is jó az ebédszünet. Arra viszont ügyelj, hogy ne zsúfolj túl sok dolgot az ebédszünetbe. Akkor ugyanis nem kapcsolódsz ki, csak az egyik stresszt váltja a másik.

Ismerkedj! Több százan dolgoztok a cégnél, de te csak azt ismered, aki közvetlenül melletted ül? Nem vagyunk robotok! Az ebédidő arra is alkalmas, hogy beszélgess kicsit azokkal, akikkel nap mint nap találkozol, de nem ismersz. Kedves a liftben? Barátságos a folyosón? Menjetek el együtt ebédelni!

Tartsd a kapcsolatot a régi barátokkal! A gyerekkori barátnőd, akit más évek óta nem láttál két háztömbnyire dolgozik? Félúton van egy jó kis étterem, ott rendszeresen találkozhattok.  Ha a személyes kapcsolataid jól működnek, a munkádban is sikeresebb lehetsz.

Ne stresszelj, nem dől össze a világ, amíg ebédelsz! Azért biztos ami biztos, készülj fel arra, hogy váratlanul becsap a villám. Közöld a kollégáiddal, hogy ebédelni mész, ekkor és ekkor térsz vissza, és ha mégis sürgősen kellenél,  a mobilodon elérnek. Így feleslegesen nem zaklatnak, de ha tényleg csak te tudod megoldani a hirtelen jött problémát, elérnek. Te pedig nyugodtan ebédelhetsz, nem kell attól tartanod, hogy lemaradsz valami fontosról.

Tervezz olyan programot, ami feltölt! Edzőterem, meditáció vagy egy kis séta.  Bármelyik tökéletes elixír a napközbeni mélabúra!

Építsd a kapcsolataidat! Lehet, hogy most tökéletesen elégedett vagy a munkáddal, de mi lesz, ha új állás kell? Ne szigeteld el magad a külvilágtól! Az ebédidő alkalmas arra, hogy fenntartsd a régi kapcsolataidat akár személyesen, akár egy telefonnal.

Ne váljon az ebédszünet rutinná! Minden nap a sarki pizzéria, közben pedig telefon a régi ismerősöknek? A változatosság gyönyörködtet! Ne töltsd minden ebédszüneted egyformán!

Óvakodj a képernyőktől! A legtöbb irodai munka arról szól, hogy egész nap a monitort nézed. Legalább szünetben szakadj el az okostelefon vagy a tablet kijelzőjétől. A szemednek is kell a pihenés!

Időzíts jól! Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy óra ebédszünet jár, ne menj vissza a helyedre húsz perc múlva. Élvezd a szünet minden percét. De ne is késs! Holnap is lesz ebédszünet!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr495020248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása