Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Szabadság korlátlanul - ez a jövő!

2013. július 17. - nagymenő

A szabadságot úgy találáták ki, hogy az embernek legyen ideje pihenni, feltöltődni, kicsit kirándulni és találkozni a barátokkal. De a legtöbb cégnél a szabadságok kiadásának rendszere már rég nem arról szól, hogy az ember kipihenje magát. A rendszer elavult. Az alkalmazottak többsége "napokat bírtokol", a amelyek felett rendelkezhet, kivehet, megválthat vagy elbukhat, ha nem tudja kivenni. Ez a rendszer egyértelműen arról szól, hogy az emberek, mint valami használati tárgyat tekintik, egy kötelezően igénybeveendő lehetőséget a szabadságot, amiről az év vége előtt rendelkezni kell, mert egyébként elbukják. Ez a rendszer tényleg arról szól, hogy az ember pihen??Nem!!

hubspot.jpg

Az elmúlt években sokat változott az, ahogyan az emberek élnek és dolgoznak.Az alkalmazottak egy csomó mindent megcsinálnak már az okostelefonjukon otthonról, vagy a buszon, közösen használnak dokumentumokat a cloud rendszereken keresztűl.

A HubSpot, nevű marketing cég egészen másként gondolkodik a szabadságról. A cég minden kollégától kiválló teljesítményt vár el, ezért nem korlátozzák, hogy ki, mikor, és hogyan "veszi ki" a szabadságát. A cégnek az a tapasztalata, ha a munkatársai szeretik amit csinálnak, értik a feladatot, a cég misszióját és utána megkapják a "ki nem vett" szabadságaik ellenértékét az kidobott pénz, nincs értelme. A HotSop inkább odaadja az időt, az energiát az ügyfeleinek és az alkalmazottainak egyeránt, sokkal több a hozadéka.

Vizsgálták, hogy az alkalmazottak több vagy kevesebb szabadságot vettek-e ki mint a hagyományos szabadságolási politikát folytató cégek, de nem találtak lényegi különbséget. A cég azt tapasztalta, hogy a kollégák előszeretettel mennek el hosszú hétvégére és néha az az érzése a HR-esnek, hogy HubSpot munkatársakkal vannak tele a világ tengerpartjai, de aztánha az irodában kell lenni egy fontos projekt miatt, akkor mindenki ott nyüzsög.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr675409560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.18. 10:07:01

Korábban olvastam olyan felméréseket, melyek szerint a teljes regenerálódáshoz (céges gondok elfelejtése, pihenés, feltöltődés) legalább egybefüggő 2-3 hét szabadság szükségeltetne. Ez a mai versenyszférában gyakorlatilag lehetetlen... Nagy úr a karrier...

KARRIER

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Szamárlétrán fellépkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Könyökkel mást arrébb lökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Prémiumot sokat kapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Ranglétrákon emelkedek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Szeretnek a Nagyfõnökök...
Péntekszombatvasárnapok,
Családomtól képeslapok...

Dolgos hétfõk, dolgos keddek,
Sorban munkaérdemrendek...
Dolgos szerdák, csütörtökök,
Felnéznek rám nagyfõnökök...
Dolgos péntekek és … szomba... ?!?!?!?!
……..?!?!?!?!?!?!
Életem itt hever romba'...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/11/karrier.html

notib 2013.07.18. 10:57:36

1: a kiváló az 1 l .... csak pontosan, csak szépen...

SemBoga 2013.07.18. 12:38:31

ha az ember nem stresszel a munkahelyén minden szarságon, persze hogy jobb teljesítménnyel dolgozik

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.18. 12:42:09

@SemBoga: Hű, a Messi még ennél is jobban játszana, ha nem rugdosnák állandóan! :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.18. 14:20:37

A mi Mt-nk mintha a másik irányba terelné a munkáltatókat...

csiri bá 2013.07.18. 15:08:37

"A HubSpot, nevű marketing cég egészen másként gondolkodik a szabadságról."

Próbálja meg ugyanezt alkalmazni gyárban, üzletben, szállításnál, közlekedésben, étteremben, stb...
Majd akkor megy be az eladó, ha a sarokig áll a sor, vagy a buszvezető, ha a megállók csurig vannak, addig hosszú hétvégézik, meg szabadnapozik...

cellular 2013.07.18. 15:12:19

@csiri bá: Viszont amikor beül volánhoz, ő lesz a leghatékonyabb sofőr. Ez azért csak kárpótol a hosszú várakozásért! :)

Void Bunkoid 2013.07.18. 16:38:41

@cellular: @csiri bá: amúgy mindkettőtöknek igaza is van meg nem is.

Mai világunkban az az elvárás, hogy mindenre mindig és azonnal megoldás szülessen: lehessen december 25-én is friss kenyeret venni, vasárnap éjjel fél kettőkor is lehessen új Digis tévécsomagot rendelni, este hétkor bankban ügyintézni, etc.

Ezt csakis úgy lehet megvalósítani, ha az adott ágazatban dolgozókat bizony szigorú szabályok szerint dolgoztatjuk.

Gyakorlatilag tökre megfordult minden az átkosban levő trendekhez képest - a többnyire (nehéz)ipari termelő munkák mentek 7/24-es műszakban, éjjel-nappal folyt a vasöntés, meg hengerelés, meg bányászat, de az embereket marhára nem zavarta pl az, hogy péntek délután hatkor bezárt a bót, és hétfő reggel hétig SEMMIT nem lehetett kapni az egész országban, valamint a Magyar Televízió nemhogy ügyfélszolgálatot, adást sem szolgáltatott hétfőnként - arról nem is beszélve, hogy a tévében EBÉDSZÜNET volt, emlékezhetnek idősebbek a délelőtti/délutáni adásokra, műsorismertetéssel és külön a tévéújságban feltüntetett reklámblokkal :)

Ma meg fordítva van, a szolgáltatás jellegű dolgokat várják el az emberek, hogy azonnal és mindig rendelkezésre álljanak, és újabban az irodisták dolgoznak váltott műszakokban meg 7/24ben meg hétvégén, ahol meg van még nehézipar vagy hasonló jellegű meló, ott meg szépen nyolctól félötig járnak az emberek, péntek délután meg leteszik a műszakot és elmennek berúgni, meg hétvégén sétálni egyet a városba :)

Most nem azt mondom, hogy vissza a régit, és a bányászok szakadjanak meg, de igazából TÉNYLEG szükség van ilyen first world problem jellegű dolgokra/szolgáltatásokra? Ha az emberek hosszú évtizedekig-századokig be tudtak vásárolni pénteken az egész hétvégére, akkor most is tudnának, meg ha teszem azt jaj nincs tévéadás, nem hiszem, hogy nem tudnának mit kezdeni magukkal hétfőig vagy hétköznap estétől másnap reggelig...

Void Bunkoid 2013.07.18. 16:40:43

@Void Bunkoid: és ne mondja senki hogy de a mai generáció nem bírna ki egy napot sem ilyenek nélkül, DEHOGYNEM, önként és dalolva mennek nyáron egész hetekre fesztiválokra, melegvíz, igazi ágy, kvázi áram, tévé és internet nélkül :)
süti beállítások módosítása