Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Légy kreatív! Csak ne írd le…

2013. augusztus 15. - nagymenő

Kreatív, motivált, felelősségtudó és tapasztalt vagy? Ez mind szép. Csak épp kevés. Hiszen tízből kilenc álláskereső ugyanilyen. Legalábbis az önéletrajza szerint. A LinkedIn felmérése szerint az álláskeresők által leggyakrabban használt kifejezés világszerte a “kreatív”. Ez az a szó, amely a toplistát vezeti az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Svédországban, Hollandiában, Szingapúrban, Ausztráliában és Új Zélandon.

Nagy Britanniában, Dél Afrikában, Szaúd Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban, valamint Malajziában a “motiváltak” vezetik a listát. A francia és olasz álláskeresők ellenben a legtöbbször “felelősségteljesek”, ami némileg ellentmond a mediterrán temperamentummal kapcsolatos előítéleteknek.

Magyar összesítés egyelőre nem készült, ám vélhetően mifelénk is azt írja le a többség, amiről úgy gondolja, hogy a HR-esek kedvenc szava. Pedig ahhoz kell igazi kreativitás, hogy valakit meggyőzzünk saját kreativitásunkról a kreatív szó ismételgetése nélkül ! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr275461649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.16. 08:40:18

okés, de akkor mit írjunk helyette?!?!

Rémbódess 2013.08.16. 08:50:22

@doggfather: Találd ki, légy kreatív! ;-)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.08.16. 09:07:01

"Lusta, nemtörődöm, trehány disznó." - ki kéne próbálni

Sosem értettem egyébként a motivációs leveleket. Azon kívül, hogy jelzőkkel tarkítva leírom prózábam az önéletrajzom, még nyomjak oda több bekezdésnyi önfényezést, hacsak nincs valami specifikus dolog a munkával kapcsolatban?

Mr. Waszabi 2013.08.16. 09:07:42

Mondjuk ippon lehet a stressztűrés, a növekvő nyomás alatt fokozódó kreativitás, koncentráló képesség, rugalmasság.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 09:11:47

Most tomboltam ki magam a motivációs levélről. Nálunk az a baj, hogy senki nem mer leírni semmit, inkább fognak egy használhatatlan sablont. Aztán meg nézünk, mint a moziban, hogy egy bohózattá válik az egész kiválasztás. Úgyhogy igenis légy kreatív!

különvélemény 2013.08.16. 09:31:01

@Mr. Waszabi: "növekvő nyomás alatt fokozódó kreativitás"

:D

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.08.16. 09:35:23

@Mr. Waszabi: @különvélemény: Nekem ez pont kontraproduktívnak tűnik. Mer' oké, ha valaki nyomás alatt teljesíteni tud, de akkor ezek szerint nyugiban meg csak szimnplán áltagosan?

kvadrillio 2013.08.16. 09:51:24

sztem a lényeg, hogy legyen egy érettségid, egy diplomád, egy nyelvvizsga papírod...AMIT A PIACON VETTÉL !

... a többire vagy betanítanaK....VAGY NEM SIKERÜL...:)

BKV reszelő 2013.08.16. 09:51:44

Ez a motivációs levél mánia engem is idegesít. A HR-esek önigazolására való az esetek/állások 80%-ban becsléseim szerint. Egy átlagos állásnál egy dolog motivál, mégpedig az adott munkáért kapható legmagasabb bér, azaz magamat akarom eladni jól. Itthon kevés állás van, ahol lehet igazi karriert tervezni, tehát....de ha kell, hát hazudozik az ember ilyeneket, hogy szakmai továbbfejlődés (persze a munkáltató ebbe nem tesz pénzt) meg a cég sikerének fokozása (hogyne, fizetést se kérek, hogy likvidebb legyen és taroljon) és a többi blődli.

Ha véletlenül őszinte az ember és leírja, hogy egy adott technológiába akar beletanulni, hogy később azt kamatoztassa, akkor meg nem veszik fel.

Mr. Waszabi 2013.08.16. 10:31:26

@Vajda Gábor (Gee Halen): én ezt nem írtam, ezt már csak te gondoltad hozzá. De alaposabban átgondolva, részben nem alaptalan a feltevésed.

A hétköznapi élet fordulatai számtalan extrém helyzetet teremtenek, amikor nem az számít, hogy valakinek milyen az átlagos körülmények közt nyújtott teljesítménye, mert az adott helyzet nem átlagos. Viszont a kockázat, a bukta arányos az helyzet extrémitásával, általában.
Több embert is ismerek, aki nem pörög ezerrel állandóan, vagy néha lusta, esetleg kedvember, viszont pont akkor és pont ott adja le a maximális teljesítményét, amikor és ahol arra szükség van. Megfelelő ember,a megfelelő időben és helyen = megoldás.
Ezért cserébe még az átlagos körülmények közt megnyilvánuló bénázásait, esetleg lustaságát is tolerálni tudom. Az ilyen emberekre mondom azt, hogy bármilyen helyzetben lehet rájuk számítani, jól és hatékonyan lehet velük dolgozni.
A gyakorlatban az édeskevés, hogy valaki milyen átlagot hoz, mert a probléma megoldás a legtöbb esetben extrém teljesítményt követel. Nincs elég idő, megfelelő erőforrás, viszont a cél eléréshez meg kell oldani a problémát.
Az átlagos körülmények nem követelnek meg ilyen képességeket, azonban a legtöbb esetben nagyon fontos tudni munkatársainkról, partnerünkről, hogy extrém helyzetekben összeomlik-e vagy tud teljesíteni.
Gondolom nem kell részletezni, hogy egy stresszhelyzetben plusz teher, ha még a kollégát, társat is cipelni, ápolni, kezelni kell, ahelyett, hogy segítene.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 10:39:23

@BKV reszelő: Hát, ha magadat akarod jól eladni, akkor ahhoz pont egy nagyszerű motlevelet kell írni.

".de ha kell, hát hazudozik az ember ilyeneket, hogy szakmai továbbfejlődés (persze a munkáltató ebbe nem tesz pénzt) "

Miért ne tenne, ha neki is megéri? Azt kell leírni, miért érné meg neki, hogy te szakmailag fejlődj...

"meg a cég sikerének fokozása (hogyne, fizetést se kérek, hogy likvidebb legyen és taroljon) és a többi blődli."

Jó, ha fokozni akarod a cég sikerét, de ezt mindenki "akarja", mert benne van a motlev sablonokban. Az lenne a lényeg, hogy te személy szerint hogyan tennéd ezt. Ez már nem blődli.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 10:47:35

Motivacios level? A fonokommel osszevesztem, mert egy hulyepicsa, ezert most masik allast keresek, mielott kibasznak, mint macskat szarni! Dolgozni nem kulonosebben szeretek (ki szeret?!), de ha megfizetik, akkor azetr kepes vagyok ra. Ha kell tulorazom, de azert jo lenne, ha nem minden heten kene, es persze fizessek ki. A legjobban az motival, hogy minel kevesebb meloval minel tobb penzt keressek, mert a szamlakat, meg a hitelt fizetni kell, meg aztan szeretnek egy uj gepet is. Ha kell, tudpok segget nyalni, de azert vannak egyedi otleetim is, csak legyen, aki kivancsi rajuk, mert magamtol nem fogom tukmalni.

WAMozart 2013.08.16. 10:50:30

Én utálom a motivációs leveleket.
Az esetek kilenvenkilenc százalékában sablonos emberek sablonos hülyeségei.
...azt gondolom, hogy... blablabla... kiemelkedő képességeimmel... blablabla.... hozzájárulhatok cégük sikeréhez... blablabla...
Ki az úristen kíváncsi ilyen sületlenségekre?
És ki hiszi el?

Szelid sunmalac 2013.08.16. 10:50:41

@jobangel: A munkakori leirasbol elvileg ki kell deruljon, hogy ertekes lehet-e a vallalat szamara, vagy sem. A motivacios levelet a tokom HR-esek talaltak ki, hogy a sajat munkajukwat konnyitsek meg, mert egyebkent lofaszt nem ertenek mas munkakhoz. Mindenki tudja, hogy amotivacios level egy baromsag, csak a korlatolt HR-esek nem. Mintha nem lenne mas tennivalojuk! Megis mi a tokomert jelentkezik valaki alkalmazottnak? Penzert! Ha nem foigazgatonak megy, akkor a ceget ugysem o fogja befolyasolni. Azt a munkat fogja elvegezni, amit rabiznak, es ezert fizetest kap. Ennyi. Megis mi motivalna egy tok ismeretlen cegnel?

Sákif za morro? 2013.08.16. 11:00:11

@WAMozart: Nem mindegy a hozzáállás. Vannak emberek, akiket egyetlen cél vezérel, mégpedig kitölteni valamivel a munkaidőt. Az igazi motivációs levélből erre nagyjából lehet következtetni.

WAMozart 2013.08.16. 11:01:07

Alapvetően a legtöbb ember utál dolgozni.
Én sem vagyok kivétel.
(Szerencsére egy jó ideje már a fasz jobbik oldalán állok.)
De most komolyan, ki a fasz érzi jól magát egy istenverte irodában, a rettenetes neonfényben, a hülye ügyfelek, az idióta főnökök és a gyengeelméjű alkalmazottak társaságában.
Persze, tisztelet a kivételnek, ők nagyon kevesen vannak. Nagyon kevesen.
Megszabott munkaidő, némi túlórával, ostobábbnál ostobább feladatok, amelyeket csak azért találnak ki, hogy foglalkoztathassanak egy nagy csomó embert, akik ezért fizetést kapnak, a fizetést pedig elkölthetik olyan termékekre, amelyekre egyáltalán semmi szükségük nincs, de ha ezek a fölösleges termékek nem lennének, akkor nem lenne munkájuk azoknak, akik gyártják, tervezik, eladják, stb. őket.
A túlnépesedés mókuskereke.

Gyerekek, valójában semmi mást nem lenne szabad csinálni, mint ülni egy szép nagy diófa alatt, sajtot rágicsálni, bort iszogatni, füttyögni az arra elhaladó lányoknak, felhőt számlálni, és örülni a napsütésnek.

Ehhez képest egy szájbabaszott iroda nagyon gyönge alternatíva.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.08.16. 11:06:17

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Én motivációs levélbe a legszükségesebbeket szoktam beleírni. Megszólítás, hogy hívnak, meg a munkakörhöz szerintem milyen releváns tapasztalataim, kompetenciáim vannak. Az önéletrajzom mellékelve pdf-ben, az aláírásomban ott a LinkedIn profilom. Minden ezen kívül csak felesleges szószaporítás, szerintem. Csűrhetem-csavarhatom, de ezek akkor is olyan jelszavak lesznek amelyek vagy igazak, vagy nem.

Fel szokott zaklatni, hogy még az ilyen "részmunkaidős borítéknyaló" szintű munkákhoz is sokszor olyan dolgokat kérnek, hogy írjam le, hogy szerintem mások hogy látnak engem, meg készítsek jellemrajzot, esetleg kérdőívet töltsek ki egytől ötig pontozva dolgokat, ami szerintem a legnagyobb hülyeség.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 11:07:48

@Sákif za morro?: Ugy latom nem teljesen erted. Egy palyakezdot meg lehet etetni a faszsagokkal, hogy "osszetartozas", "csaladias hangulat", "kozos celok". Ok irjanak csak egy olyan motivacio levelet, hogy "csapatjatekos", "kreativ" meg a tobbi faszsag. Dolgozni alapvetoen szeret az ember. De Ehhez nem kell motivacios level. Nem kell arrol rizsalni, hogy mekkora hasznara leszel a cegnek, mert ha nem leszel, kirugnak. Mit mondasz, mi motival? A kedves munkatarsak, akiket nem ismersz? A jofej fonok, akiket nem ismersz? Az evi egy karacsonyi cegesbuli? Nem baratom. Ha van ot munkahely, ami kozul valaszthatsz, akkor megmondom mi fog motivalni: penz, penz, plusz juttatasok (telefon, auto, laptop, cafeteria, bonusz stb.), munkaido, tavolsag, felelosseg/fizetes arany, elorelepesi lehetoseg.
Ezekszerint fogsz donteni, nem aszerint, hogy teged mennyire motival a ceg eddig elert eredmenyi, meg hogy te majd mennyire fellendited es milyen kozosseget epitesz ki es mennyire megreformalod a folyamatokat. Ha te ezt mondod, akkor hazudsz!

Szelid sunmalac 2013.08.16. 11:09:18

@Vajda Gábor (Gee Halen): Ennyi. A fonokod az oneletrajzbol es munkakori leirasbol, de legkesobb a szemelyes beszelgetsbol tudni fogja, hogy hasznos lehetsz-e vagy sem. Ha nem tudja,hanem motivacios level kell neki, akkor oda nem erdemes menni.

redriot77 2013.08.16. 11:10:02

@Sákif za morro?: hazugságokkal is tele lehet írni egy motivációs levelet. Ki lenne olyan hülye hogy beleírná pl. azt hogy alacsony a stressztűrő képessége? Vagy azt hogy eddig egyetlen munkahelyén sem tudott beilleszkedni a közösségbe?
A motivációs levelek alapján mindenki nyitott és barátságos, jó kommunikációs készségű, olyan motivált mint egy olimpikon a döntő versenyen, a stressztűrése pedig olyan hogy egy koncentrált tüzérségi csapás kellős közepén sem a meneküléssel foglalkozna hanem kreatív megoldásokat keresne a munkavégzésének hatékonyabbá tételére eddigi munkahelyein megszerzett képességeinek kamatoztatásával.
Kamu az egész, mint ahogy egy álláshirdetésbe sem írják bele hogy mondjuk az elmúlt fél évben már kilencen töltötték be azt a pozíciót és max. két hétig bírták.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 11:10:09

A masik ok amiert a feleslegesse mellett komplett hulyeseg a motivacios level, hogy eleve e-mailben palyazol. Megirod a mailt, hogy miert jelentkezel erre az allasra, es meg tegyel melle egy plusz motivacios levelet? Eleve az e-mail a motivacios level.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 11:24:28

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ott a mail maga is lehet motivációs levél. Felesleges és komplett hülyeség, ha nem tudod kihasználni a benne lévő lehetőséget. Ha tudod, akkor meg álláshoz juttat. Én a jelöltjeimnek még akkor is tanácsolom a motlev küldését, ha egyébként a hirdetés nem kéri. Aki hisztizik ellene, azért teszi, mert lusta leírni pár értelmes gondolatot magáról.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 11:29:44

@jobangel: Nem. Egyreszt ez nem hiszti, masreszt meg senki nem mondta, hogy ne tudnek vilagraszolo motivacios levelet irni. De ettol meg faszsag. Kepzeld, sokan tudnak am sok faszsagot csinalni, ha az ehhez ragaszkodo pocsfejek elvarjak!
Csak nehogy elhitesd mar magaddal, hogy ez mennyire hasznos es fontos dolog!
Vagy te TENYLEG elhiszed, hogy a munkat keresok azert mosolyognak rad, mert szeretnek es soha jobb fej emberrel nem talalkoztak es alig varjak, hogy bizonyithassanak?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 11:45:35

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Először is, én a jelöltek oldalán "ülök", ha csak virtuálisan is, így rám aztán nem mosolyog senki. És azt látom, hogy valahányszor összerakunk egy rendes anyagot, abból előbb-utóbb állásinterjúk lesznek, miközben előtte hónapokig néha évekig nem tudott ugyanaz az ember eljutni szinte sehová. Amint félredobja az üres szólamokat, komolyan veszi az álláspályázata megírását, egyből működik az álláskeresés. Az igazgatói szinttől az adminisztrátorig szinte bárhol.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.08.16. 11:55:53

@jobangel: A munkavállalók oldaláról azt azért lehetne forszírozni, hogy ha már belefeccöltem nem kevés időt abba, hogy egy nagyon egyéni, nagyon szuper önéletrajzot és motivációs levelet összehoz(at)ok, akkor legalább arra vegyék a fárdaságot, hogy egy sablon "bocs nem" e-mailt visszadobjanak. Sokszor ez veszi el az ember kedvét, hogy továbbra is a munkáltató kedvében járjon. Így legalább tudja, hogy minimum annyira értékelték erőfeszítését, hogy megnyitották az e-mailjét.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 12:00:04

@Vajda Gábor (Gee Halen): valóban jobb lenne az értelmes kétirányú kommunikáció, de ha nincs, azon nem tudunk változtatni. Egyébként mire mész a sablon "bocs nem" válasszal? Jelöltként sem szolgálja az érdeked, semmi értelme rugózni rajta. A jelöltek arra koncentráljanak, ahol fogadnák őket, ne arra, ahol nem. Miután elküldte a hirdetésre a jelentkezését, nem érdemes foglalkozni tovább vele (hacsak nem olyan nagyon akarja, hogy utánamegy az álláspályázatának stb., mert van ilyen is). Ha majd állásinterjúra hívják, ráér újra felvenni a szálat.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 12:03:35

@jobangel: Na fussunk neki megegyszer. A jelenlegi helyzetben, amikor a sok kreten mar kitalata, hogy ez KELL, akkor a jelentkezonek nincs mas valasztasa, mint megirni az elvart kamuszoveget a legjobb tudasa szerint. De ez egy rakenyszeritett baromsag, amit barki, aki valaha is keresett munkat (nem masoknak!), az tudja, hogy teljesen ertelmetlen.
Ha kicsit kilepnel a szerepkorodbol es realisan vizsgalnad, akkor te is belatnad, hogy az ember elsosorban a megelheteseert dolgozik es az alapigenyek kielegitesere torekszik. A tobbi rizsa, es a HR-esek a motivacios levellel szeretik eloterbe helyezni a rizsat, mert a lenyeget nem biztos, hogy ertik.
Ezenkivul itthon el vannak tevedve a HR-esek. Azt hiszik, hogy ok a mindenhatok es amit ok csinalnak ,az a vilag netovabbja. Pedig a valosagban ok egy kiszolgalo szemelyzet, akiknek az lenne a dolguk, hogy a dolgozok (tudod, akik az erteket TERMELIK) segget kinyalva tamogassak oket, merthogy jartuk all, vagy bukik, hogy mennyit termel a ceg, akikto la HR-esek a fizetesuket kapjak. Csak ugyebar ehhez kene nemi helyes ertekitelet, ami itthon nem divat.
Ha en felvetelizek valahova, ki nem allhatom, amikor a HR-es megprobal nekem szakmai kerdeseket feltenni, mikor meg azt sem erti meg fobb vonalakban mit csinalok, nemhogy reszleteiben. Marpedig itthon ez eleg gyakran elofordul. Legutobb is egy huszoneves kinyalt gyerek akart neke mfeltenni szakmai kerdeseket. Aztan amikor szakmai valaszt adtam es rakerdeztem egy reszletre, hogy mit akar rola tudni, akkor szepen befogta a szajat.
A HR-esnek le van adva, hogy milyen fobb kompetenciak alapjan keressen embereket. Azokat valogassa ossze, adja le a megbizonak, aki az adott emberrel dolgozni fog, es kb ennyi a szerepe amig fel nem veszik a jelentkezot. Legfejebb a sulikrol kerdezhet, meg par szemelyes dolgot, de azt is csak ovatosan.
Azt meg hozza sem teszem, hogy itthon meg csak nem is valaszolnak, vagyha igen, akkor mintha a seggukbol rangattak volna elo.
Kulfoldon tudod hogy mukodik? A HR-es azt intezte, hogy megvalosuljon a telefonos interju, elintezte a kiutazasom reszleteit keszen alamadva az infokat, majd a szemelyesen szep csendben uldogelt, es a vegen segitett, hogy mik lesznek a kovetkezo lepesek. Ennyi. Nem istent jatszott, meg nem nyaggatott a motivaciokkal. Azt megtette a szakmai vezeto, aki tudja, hogy egy ilyen allasban mi motivalhat.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 12:06:16

@jobangel: Na EZZEL a felfogassal van baj baratocskam! Minek valaszolnanak? Nem mindegy az neked?
NEM! Kurvara nem mindegy! Amikor HR-es kepviseli az elso benyomast, ott rohadtul nem mindegy, hogy az alapveto udvariassagi es emberi iratlan szabalyoknak eleget teve valaszra meltatja a kiskiraly a masik embert, vagy szarik a fejere!
A nemetek miert tudnak kezzel irt levelben ertesiteni arrol, hogy nem engem vettek fel? A magyar meg egy kibaszott telefont sem emel fel, mert ot aztan nem erdekli, ugysem latja tobbet.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 12:25:49

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: na, ez a süket duma, ismerem ezt a jelölttípust. Írja nekem, hogy alapvető udvariasság, meg emberi íratlan szabályok. Aztán kapja tőlem a választ, hogy egy fenét, ez sima ürügy a hisztire, legalább van mivel indokolni, miért nem megy az álláskeresés. Mert a másik a hülye, naná, ő ugye megmondta, és tessék, tényleg nem talál állást. Így lesz igaza, és mégsem boldog vele, mert az igazáért nem adnak kenyeret a közértben. Amikor ezt felismeri, el lehet kezdeni dolgozni azon, hogy lesz állása. Ezt a típust a legnehezebb segíteni, mert ő nem segíteni akar, hanem háborogni. Volt akinek végül azt írtam, hogy háborogjék békével, majd akkor jöjjön újra, ha tényleg állást akar.

Ez egy gépezet, tetszik vagy sem. Lehet hőzöngeni ellene, de abból nem lesz állás. Ha a jelölt is beáll a gépüzemmódra, és szépen írogatja az álláspályázatokat, akkor lesz eredmény. Ha nyavalyog, hisztizik, akkor meg nem. Ennyire egyszerű.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 12:49:16

@jobangel: A gepezetek mar csak ugy mukodnek, hogy a hozzaertok felismerik a hibait es folyamatosan javitanak rajta. Ezt hivjak fejlodesnek. Azt meg, ha csak belenyugszik valaki ,hogy "hat ez igy van es kesz", aki meg felismeri a hibat, azt hiszisnek nevezik, ahelyett, hogy megfontolnak van-e alapja a dolognak, azt meg begyoposodott vaskalaposnak hivjak.
Egyebkent fogalmad sincs az emberekrol, hiaba dolgozol veluk, es ez a legtobb HR-es hibaja.
Megint bakot lottel. A mult honapban itt allt elottem ot szerzodes alairva. Mind az ot vezetoi pozicio, olyan cegektol, mint a Linde (München), Lidl (Stuttgart), Accenture (München), ThyssenKrupp (Liechtenstein). 300 helyre palyaztam, 90 telefonosinterjum es 17 szemelyes interjum volt, ugyhogy tudom mirol beszelek. Itthon is palyaztam, de a magyar HR-esek nevetsegesebbek, mint a bohocok. Es tudod mitol a legnevetsegesebbek? Mert kurvara megvannak gyozodve rola, hogy ok tudnak mindent a legjobban, es mindenki felett allnak, de kivaltkepp a munkakeresok felett.

WAMozart 2013.08.16. 12:53:18

@jobangel:

Hát, apám...
Ilyen visszataszítóan arrogáns attitűddel rég találkoztam.
Álljon be a jelölt gépüzemmódba?
Tudod te, hogy mi a faszt beszélsz?
Olvastad Az ember tragédiáját? No, és tetszett a falanszter szín?
Mert, hogy te most ezt hibátlanul leképezted.
Persze, a gép nem nyavalyoghat és nem is hisztizhet.
De a baj az, hogy kurvára nem gépekről van szó, hanem emberekről.
Öregem, még mindig nem hiszem el, hogy ekkora seggfej vagy.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 13:11:43

@WAMozart: B terv, hogy leülünk együtt, és siratjuk, hogy jajderossz ez a világ. Lesz-e belőle állása? Ha az állás a cél, akkor azért dolgozunk. Ha a világmegváltás, akkor meg azért. Ez utóbbit nem vállalom.

Bérgyilkos Bohóc 2013.08.16. 13:21:46

Motivációs levél, meg a f*szom. Alapvetően sosem értettem, miért azt akarják olvasgatni, hogy mit hazudozok össze magamról és a magasztos céljaimról. Meg lehet nézni a tudásomat és referenciáimat. Döntsenek AZ alapján, hogy alkalmas lehetek-e.

WAMozart 2013.08.16. 13:22:05

@jobangel:

A világmegváltás és a mondandóm jelentése között viszonylagos szakadék tátong.
Egyébként a világ tényleg rossz, és ha a magunk frontján nem próbálunk tenni ellene, akkor még rosszabb lesz.
Tenni úgy is lehet ellene, hogy az embereket emberként kezeled.
Egy-egy ilyen kis apróság szebbé teheti valakinek a napját.
Mondjuk, akár a tiédet is.
Még ezek után sem értem, hogy miért olyan hatalmas dolog egy fél mondatban megindokolni egy jelentkezőnek, hogy miért nem ő lesz a befutó.
Én magam is sokszor kerestem új kollégát.
tagadhatatlan, hogy a beérkező több száz jelentkezés döntő többsége értelmezhetetlen az adott kontextusban, és sokszor azt gondolom, hogy a leendő munkavállalók konkrétan nem tudnak olvasni, mert egy egészen konkrét munkaterületre tökéletesen irreleváns szakmai tapasztalattal jelentkeznek.
de ettől függetlenül, kivétel nélkül válaszoltam mindenkinek.
Igaz, hogy ebből kifolyólag egy kicsit később kerültem ágyba aznap, de legalább nyugodtan aludtam.

Bérgyilkos Bohóc 2013.08.16. 13:41:05

@jobangel:
"Egyébként mire mész a sablon "bocs nem" válasszal? "

Ijesztő, hogy olyanok döntenek életről és halálról, akikben annyi szociális érzékenység sincs, mint egy darab kőben. Az ilyen seggfejnél már csak az a fajta undorítóbb, amikor próbamunkát kér, én 2 napig éjszaka is vért izzadva megpróbálom magamból kihozni a legjobbat, és úgy sem képes kipréselni magából egy "kösz, nem"-et (nem egyszer volt ilyen). Bár ez már mind múlt idő, de úgy látom empátia azóta sem erőssége a HR-es félisteneknek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 13:55:50

@WAMozart: Én az összes hozzám érkező álláspályázati anyaggal eltöltök 1-1,5 órát, hogy rendes elemzést, tanácsokat adjak rá. Melyik cég tolerálná (és fizetné meg) ezt egy HR-es munkakörben?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.16. 14:00:26

@jobangel: az alapvető probléma az, hogy mindenki egyéniség, de pont ezt nem szabad kimutatni. a multik végrehajtókat keresnek. ha az interjún túl messzire lősz, azonnal kiesel. hogy miért? mert a jövendőbeli főnököd egy menedzser, nem pedig egy vezető. és az ő főnökei is menedzserek a londoni központig bezárólag. aki valóban színes egyéniség, tudná az üzletet fejleszteni, az olyan ötletekkel jöhet elő, amik veszélyeztetik a bevált rendszerek működtetését. kiderülhet, hogy nincs szükség a hétfő reggeli meetingekre és a KPI-ok meg SLA-k folyamatos szajkózására, kevesebb munkával, hatékonyabban is ki lehet alakítani az ügyfél elégedettséget.

valamelyik blogon írták, hogy egy főnök szerint ha valaki megkerülhetetlenné válik, azonnal ki kell rúgni. korrelál azzal, amit mondok.

tanulságképpen annyit mindenkinek: irány külföld!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 14:03:49

@Bérgyilkos Bohóc: Kicsit a "bocs nem" válaszokkal úgy vagyok, mint mikor jön a koldus a villamoson, és nem adnak neki aprót, rá se néznek. Ez még inkább oké, mint az, aki nem éri be nemadással, még be is szól neki, hogy "nem adok, b+, mert büdös vagy".
Ülök jelöltként a gép előtt (és tényleg nyomorultul érzem magam olyankor mindig, mint egy koldus, ezért ez jutott eszembe) írogatom a pályázatokat és egy darabig nem kapok állást. Ez még oké, de miért jó az, hogy írásba kapom, hogy nem kellek? A koldust azok vették emberszámba, azok voltak udvariasak, akik beszóltak? Vagy inkább azok, akik rá se néztek?

Aztán volt olyan, hogy elutasítottam, majd írtam szép kis elemzést az anyagáról, hogy miért nem, mert visszakérdezett. Mikor megírtam, hogy szegényes az angolja, nem is dolgozott még hasonló termékekkel, végzettsége sem utal arra, hogy tudná ezt, akkor elküldött az anyámba. Volt értelme ennek bármelyik oldalról?

gnme 2013.08.16. 14:12:08

kreatív vagyok én

dehát olyan kemény ez a kiba*ott papír, hogy hiába gyűröm előtte össze, nem tudok vele segget törölni!

minek küld ilyet Orbán, halvány gőzöm sincsen, de még kreatív seggtörlére sem jó

hát az én hibám ez is?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.16. 14:21:25

@jobangel: ott a pont. engem is küldtek már el, de úgy, hogy azt is megbántam, hogy válaszoltam. illetve valamit tudni kell és ez mindenkinek szól: a pályázó már csak olyan, hogy mindenkinél okosabbnak hiszi magát. látatlanban ő a legalkalmasabb minden pozícióra, persze úgy, hogy a többi pályázót nem ismeri, de azok biztosan hülyék és te is kedves kiválasztó, te is biztosan hülye vagy, hogy az ő zsenijét még nem ismerted fel.

ennek következtében javaslom higgadt, kimért mot.lev írását, amiből az jön le, hogy szakember vagy, nem egy mindenáron dolgozni akaró munkanélküli. elutasítást meg tudomásul venni, csak azoknak szabad beszólni (én is csináltam anno), akik kimondottan bunkók, de ezeknél úgyse akarnál később dolgozni.

viszont nem tudhatod, hogy az adott hr-es vagy fejvadász mikor hív fel azzal, hogy átpasszolná a cv-det valakinek az ismeretségi köréből, ezért sem érdemes besértődni, ha jön a nemleges válasz.

Bérgyilkos Bohóc 2013.08.16. 14:27:50

@jobangel: Az érvelésed több helyen félrecsúszik. Ugyanis ott a rohadt nagy különbség a koldus és a pályázó között, hogy a pályázó többnyire hirdetésre, felhívásra jelentkezik, nem pedig random szemeteli tele a kérésével/pályázatával a több száz cég postaládáját (tudom van erre is példa). Ha én, mint cég kezdeményezek (azaz pályázatot hirdetek), akkor az a minimum, hogy tájékoztatom a felhívásra jelentkezőket.

"A koldust azok vették emberszámba, azok voltak udvariasak, akik beszóltak?"

Látod, pont ez a baj hogy eleve úgy közelíted ezt a kérdést csak "bunkó beszólás" vagy a közömbösség lehet alternatíva. Meg sem fordul a fejedben, hogy mi van akkor, ha a koldusnak azt mondják, "sajnálom, nem tudok adni". Most, hogy kibővült a kör egy plusz lehetőséggel, tedd fel újra a kérdést, melyik a legemberségesebb megnyilvánulás.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.16. 14:44:23

@Bérgyilkos Bohóc: nem kell ahhoz feltétlenül bunkónak lenni, hogy a másik oldal sértődjön. Volt már kolléganőm, akit megvárt a jelölt az irodaház előtt, hogy "átbeszéljék" miért lett elutasítva, az anyázós válasz random 10% bármely elutasító körlevélnél. Öngyilkossággal fenyegetőzést láttam már, vagy azt, hogy miattunk van, hogy a gyerekét állami gondozásba veszik. Miért tenné ennek ki magát bárki? Ráadásul az anyázós válaszokat ugye egyes helyeken rögzítik a jelölt anyagához, amivel egy életre elvágja magát. Ezeknek a jelölteknek jobb lett volna, ha el sem kezdődik az elutasító kommunikáció.

Petyus222 2013.08.26. 00:31:04

Kedves Jobangel, én egy nagyon komoly emberi hibát látok a mai hazai HR gyakorlatban, nevezetesen azt, hogy 100 beküldött pályázatból jó, ha úgy 8-10-re jön akármilyen válasz.

Informatikusként mondom, hogy egy kattintással is megoldható, hogy 500 embernek nyomjanak egy automatikus "Más, megfelelőbb jelölttel folytattuk a kiválasztást" szöveget.
Ettől az emberek 99.99%-a nem fog sem anyázni, sem pedig eret vágni, viszont tudni fogják, hogy a hajó elment, könnyebben tovább tudnak lépni, nem várnának hiába.

Ha nincs semmilyen visszajelzés, az egyrészt bunkóság, másrészt a másik fél is időt veszít általa, valójában senkinek sem jó helyzetet teremt.
Ennek a leszarós, csak magyarországon előforduló gyakorlatnak számomra főleg az emberi oldala elfogadhatatlan.

Gondolj csak bele, hogy fogadnád azt, ha mennél ügyintézni egy hivatalba, vagy az OTP-be, vagy mondjuk egy orvoshoz, húznál egy sorszámot, mondjuk 953-ast, aztán 9 óra várakozás után sem kerülnél sorra, csak az tűnne fel, hogy a biztonsági őr egy idő után kitessékelne. Mennél másnap, harmadnap, ugyanez történne. Bármit kérdeznél, semmi választ nem kapnál, csak azt, hogy zárják az épületet, mindenki hagyja el a helyszínt. A problémáddal mehetnél a római pápához is, akkor se történne semmi.

Ilyen helyzetben biztosan felháborodnál, igazad is lenne, ha számonkérnéd ezt a passzívitást. Nos, ugyanígy éreznek azok is, akiknek sz..nak a fejükre, egy rohadt választ nem képesek a másik oldalon kisajtolni. Ha pedig még nem született döntés, akkor egy "ügye folyamatban, vagy hasonló szöveg is megnyugtató lenne".

Az álláskeresők többsége nem azon háborog, hogy elutasították, hanem azon, hogy miért nem lehet egy pályázatra legalább egy egy soros választ adni? Olyan nagy dolog ez?
Szerintem nem, ráadásul a XXI. században, az automatizálás korában, ehhez igazán nem kell sok, csak 1-2 kattintás.
A többi környező országban ezt miért képesek megtenni, nálunk miért olyan nagy luxus ez? Egyszerűen nem értem. :(

A másik kedvencem a reakcióidő: kiírnak egy pályázatot mondjuk szeptember 20-i határidővel, 2 év múlva jön egy válasz, hogy "más megfelelőbb jelölttel folytattuk a kiválasztást".
Addig mit csináltak?

Cielo2 2013.08.26. 15:03:04

Én olyan kreatív voltam, hogy egy interjú formába foglaltam az önéletrajzomat. Újságcikkben kérdezett ki és mutatott be a képzeletbeli riporter, mint az új kollegát. Főciam, alcímben kiemelés, keretes cikkben pár bio-adat, stb. Nem volt HR-es akinek tetszett volna.
süti beállítások módosítása