Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Miért akarsz nálunk dolgozni? - Itt vannak a jó válaszok!

2013. november 13. - nagymenő

Az állásinterjúk egymillió dolláros kérdésére mindenkinek válaszolnia kell. Akár szóban, akár írásban jeletkezik egy állásra. A kérdés ugyanis nem a formalitás része, a munkaadók így akarják megtudni, hogy a jelölt, mennyire lesz lelkes, lojális, elhivatott. A kérdésre nehéz, de azért lehet jó választ adni. 

why.jpeg

Kutatás, felkészülés

Mielőtt állásinterjúra mennél, nézd meg a cég honlapját, facebook oldalát vagy ha van akkor a youtube csatornáját. Igyekezz minél többet megtudni a cég céljairól, hitvallásáról, eredményeiről. Nézz utána mit írtak a cégről az újságok és az is árulkodó, hogy a megjelent cikkek közül a cég melyeket tette ki a honlapjára, vagyis melyekre büszke. Ezek sokat segítenek abban, hogy megtudd a cég miként szeret megjelenni a nyilvánosság előtt. Az olyan oldalak, mint például Glass Door vagy a The Job Crowd sokat segíthetnek a tájékozódásban, az információk értelmezésében.

A munkaadók szeretik, ha olyan jelölttel beszélgetnek, akiről tudható, hogy tájékozódott a cégről.

Ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogyha egy cég azt írja magáról, hgy progresszív, akkor a válasz ne legyen annyira nyílvánvalóan szájba rágós, hogy "Szeretem a progresszív cégeket". Derüljön ki a válaszodból, hogy szereted, mond egy példát arra, hogy szereted a kihívásokat, az állandóan változó helyzeteket, feladatokat. Írd körül a progresszivitást.

Miről igen és miről ne beszélj

Van öt terület amiről egészen nyugodtan beszélhetsz, ha válaszolni akarsz a kérdésre.

  • Milyen a cég - amit gyárt, amit szolgáltat, ez lehet érdekes számodra
  • A szervezetei kultúra - ez lehet rokonszenves
  • A cég eredményei és a kihívások, amelyekkel szembe kell néznie - ez lehet kihívás feladat számodra is
  • A filozófia - amivel tudsz azonosulni
  • És a képzések, amelyeket biztosít

Ha ezek közül kettőre háromra fókuszáls és ezek alapján adod meg a választ, az jó lehet.

Amit viszont kerülj, az olyan válaszok, amelyben a fizetésről, a juttatásokról és a szabadságolásokról van szó. Ezekről egy másik beszélgetésben lehet szó, ha már tovább jutottál az első körön. De addig felejtds el. A munkakeresés egy kétirányú folyamat. Egyfelől neked kell megfelelned a cég elvárásainak, másrészt a cének a Te elvárásaidnak. Az első beszélgetésben ennek kell kiderülnie, hogy illettek-e egymáshoz.

És aztán magyarázd meg a válaszodat

Ha sikerült jó választ adnod arra a kérdésre, "hogy miért", ideje kibontanod a válaszodat. Tartsd észben, hogy ebben a helyzetben meg kell győznöd az interjúvolót arról, hogy Te vagy számára a legjobb jelölt. Az a feladatod, hogy bebizonyítsd, a képességeit, a tudásod alkalmas arra, hogy segítse a cég tevékenységét. A személyiséged, az, amilyen vagy és ahogy gondolkodsz a világról könnyen beilleszthető a szervezetbe. Hogy hasonló képpen gondolkodsz a cég előtt álló kihívásokról az eredményei ismeretében és a cég filozófiájával, küldetésével maximálisan azonosulni tudsz. Esetleg mondj pédákat arra, hogy miért.

Ha mindezeket sikerül megvalósítanod, biztos lehetsz abban, hogy Te adod a legjobb választ a legnehezebb kérdésre és Te leszel az "álomjelölt".

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr795630494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 20:41:35

Ha felvesztek, magamra tetoválom a cég logóját!

smartdrive 2013.11.13. 21:22:18

"akar a fene, napozni akarok. de csak ez van"

Semper Fidelis 2013.11.13. 21:32:17

Mert kell a pénz, azért.

MaczkoLaczi 2013.11.13. 22:04:58

@Semper Fidelis: Nekem is mindig ez a válasz ugrik be elsőnek :)

igazságos 2013.11.13. 22:06:11

Persze oszt 1 leendő munkavállaló honnan tudja a cég szervezeti struktúraját?

Max a profilját, mivel foglalkozik, mit ert el, mióta létezik, miből alakult at, kit ismer ott

meg a képzesek, hat a munkaadók többsége nem akar ezzel sem bajlódni, mer assziszik h a keves minimálbérért te mindent kensz-vágsz alapból

Mert dolgozni akarok kussban, BEJELENTVE, azé.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.11.13. 22:30:51

Ez az egész amúgy egy tömény bulshit. Nem a cikkre gondoltam, mielőtt megsértődne valaki.

De mi akar egy cég amikor munkaerőt keres:

- A lehető legmagasabb szakmai kvalitású embert
- A lehető legkevésbé problémás embert (értendő nem berzenkedik a túlóráért, bírja az elképesztő terheléseket is, ha kell jókedvűen dolgozik akár 3 ember helyett is, lehetőleg soha nem megy betegszabadságra, stb...)
- Mindezt pedig a lehető legkisebb bérezésért, ergo a legolcsóbban.

Mit akar a munkavállaló:

- A lehető legmagasabb fizetésért elérni, szakmai kvalitása, hozzáállása, teherbírása függvényében.
- Azaz ha nagy a terhelés, szoros a határidő, akkor a juttatás is arányába legyen ennek.

A többi mind csak fölösleges tánc a tűz körül. Olyan ez mint az alkudozás. Persze az interjúztatás célja az, hogy megszűrjék azokat akikkel elindulhat a második fázisba az alkudozásba. De a döntő tényezők a fentiek, a többi csak maszlag.

Másrészt az álláshirdetések jó részét is érdemes megnézni, sokszor kis cégek is olyan embereket akarnak felvenni, persze juttatás megjelelősé nélkül (ködös ígéretekkel), akiket a google is felvenne simán. Nem földi halandókat keresnek, hanem igazi szuper embereket, persze később kiderül, hogy beérik sokkal kevesebbel, de mért ne hátha jelentkezik az igazi szuper ember és majd dolgozik is 3 forint 20-ért nekünk.

Annak is meg van az oka miért ilyen hirdetéseket adnak amúgy fel. Mert ugye ha az illető nem teljesíti az 1000 + 1 meghirdetett feltételt (amit amúgy ha teljesítene esze ágában sem lenne jelentkezni a hirdetésre) akkor máris lehet alkudni a fizetésből. Mert ugye azt a kimagasló és "extra" juttatást és fizetést, ugye annak az embernek adjuk csak aki mind az 1001 dolgot teljesíti. Aki kevesebbet annak kevesebb fizetés jár. Így máris sikerül optimalizálni a bért a jövendő dolgozónál, aki meg igazából nem érzi átverve magát, mert hát tényleg nem tudta teljesíteni az 1001 feltételt. Aztán munkába állva tapasztalja, hogy valójában a munkája közben az 1001 dolog közül csak 3 kell amit Ő is tud, a többire semmi szüksége nem lesz soha a cégnél munkája végzése közben.

hungarisztan 2013.11.13. 22:32:51

Kurva bonyolult ám a válasz!
Pénzért, baszod, pénzért! Semmi másért! A CEO is azért csinálja, te (a kérdést feltevő) is azért csinálod, mindenki azért csinálja. Mit kell ebből ilyen hipokrita stréberversenyt kreálni, hogy ki tud nagyobb felszopást hazudni? Konkrétan mi a faszt vár a kérdező erre?
A gyomrom forog ettől az álszent elvárástól, hogy patikamérlegen kell kimérni a stréberségnek, a nyalásnak, a hazugságnak és a képmutatásnak azt a kívánatos elegyét, amely elnyeri a tekintetes vizsgabiztosok tetszését.
Miközben mindenki tudja, hogy az „állandó kihívásokkal teli munkakör” a valóságban azt takarja, hogy állandóan, lehetőleg fizetetlen túlórában is szopni fog a jelentkező a kezelhetetlen ügyfelekkel, míg a „szeretem a kihívásokat” válasz azt jelenti, hogy „kurvára utálni fogom az egész szart, amit a nyakamba kapok, csak hó végén ki kell fizetnem a számlákat”.
De olyan szép, mikor mindenki mosolyogva körbehazudozik! És bizonyára az a jó munkaerő, aki hajlandó erre az undorító ripacskodásra, mert az az illető aztán lojális lesz, meg elhivatott, az tuti fix... Ja, persze. Nincs is jobb fokmérője annak, hogy egy adott jelentkező mennyire alkalmas jó kollegiális viszonyokra, ad absurdum mennyire ért ahhoz, amit csinál. Legyen jó hazudozó, képmutató stréber, és akkor ő nyerte el a havi bruttó 180-at, bazsalyoghat és hajbókolhat tovább a kibaszott intelligens, képmutató feletteseinek, a céges bulikon meg céges pólóban részegedhet a végtelen lojalitásban.

Hajrá, okostojások, építsétek a hazug világotokat. Higyjétek el bátran, hogy az emberek azért mennek cold hívásokat bonyolító, naponta 150 kurvaanyázást lenyelő telemarketingesnek, mert ez volt szívük vágya, mióta áltisi nyolcadikban először feltették nekik a kérdést, hogy ki merre tovább. Ezért tanultak egyetemen, ezért szereztek nyelvvizsgát és ezért váltanak most munkahelyet. Imádják ezeket a kihívásokat, a progressziót, hogy ha kitartóak, akkor 2 év múlva előléptetik őket harmadosztályúból másodosztályú nyolcadsenki-helyettessé. Iszonyat intelligens embereket fogtok toborozni azok között, akik széles nyelvcsapásokkal dícsérik a leendő munkahelyüket. (Lassan mondom, hogy megértsétek: mun-ka-hely. Nem all-inclusive nyaralás a Bahamákon, hanem egy olyan hely, ahol emberek pénzért güriznek. Ez a definíciója a munkahelynek, baszod. Nem az, hogy az a hely, amiért a rabszolgák önként és dalolva megszakadnak, mert nincs más lehetőségük, és közben még dicshimnuszokat is énekelnek a fasz feletteseikről.)

Az a baj, hogy nem is értitek, mi a baj ezzel a kérdéssel.
Hogy nem elég, hogy egy adott állásért pitizni kell és mindent bevállalni, mert ha nem, akkor felveszitek azt, aki a nyilvános szopásig bezárólag hajlandó lemenni kutyába, de még szándékosan bele is rúgtok a jelentkezőbe, hogy menjen csak még lejjebb, vannak még szintek.

Ha nekem lenne HR-esem, és ilyen kérdést merne feltenni bárkinek, úgy rúgnám ki a picsába, hogy a lába nem éri a földet. Eszem ágába nem lenne ugyanis olyan alakokat felvenni a cégemhez, akik ilyen fasz kérdésekre megpróbálnak valamit kiügyeskedni. Azok az emberek ugyanis vagy brutálisan cinikusak, akik bármikor bármit behazudnak (tőlük várjak lojalitást? erkölcsöt?), vagy olyan elkeseredettek, hogy ők már nem néznek semmit, oda a maradék gerincük is – tőlük hasonlóan sok jóra lehet számítani. Ezek az emberek sokfélék lehetnek ugyanis, de nem egyenesek. Hát ez a cél? Ilyenekkel feltölteni a céget?

Gratulálok.

Michel Djerzinski 2013.11.13. 22:41:27

@hungarisztan: Maximálisan egyetértek, helyettem írtad!

Hogy baszódna meg az összes kibaszott, istenverte, hipokrita HR-es, CEO-s, de tényleg!!! Ha valami természeti katasztrófa kellős közepén egy fába kapaszkodva küzdenének a túlélésért, akkor is maszatolnák a sok bullshitet?! (Költői...)

Wintermoots (törölt) 2013.11.13. 23:04:23

meg nem kell úgy tenni, mintha nálunk olyan sok, komoly szervezeti kultúrával rendelkező, sikeres, jól fizető stb. cég lenne.
vannak ilyenek is, de nem az a jellemző.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2013.11.14. 00:13:23

a legjobb, amikor egy fejvadász(cég) szervez interjút, és fél órával előtte tudod meg, hogy egyáltalán melyik cégről van szó...

hogy miért akarok pont náluk dolgozni? fél órája még azt se tudtam, hova jövök, honnan a francból mondjak erre értelmeset?!

2013.11.14. 00:26:18

Ja persze, mindenki a pénzért dolgozik, de a fenti kérdésre mégsem lehet azt mondani hogy a "pénzért". Valami mesét ki kell találni ami jól hangzik. De egyetértek, qrva nehéz erre frappánsan, és ráadásul hihetően válaszolni, még jó hogy már ilyen gondjaim nincsenek... :) Az lényegtelen, hogy milyen az HR-es, a lényeg az, hogyan lehet megfelelni az interjún és megkaparintani a poziciót. Az HR-est lehet utálni de megváltoztatni nem fogod....

Sandor Akarki 2013.11.14. 02:35:08

"mennyire lesz lelkes, lojális, elhivatott"
Amennyire jól bánnak vele és amennyire megfizetik.

A válasz a kérdésre egyszerű (és az egyetlen igaz): mert kell a pénz.

A Tyne folyó déli partja 2013.11.14. 20:31:28

@Semper Fidelis: pontosan. és mert ti hirdettek olyan munkát, amit én el tudnék végezni, s még fizetnétek is érte.

A Tyne folyó déli partja 2013.11.14. 20:33:42

meg az is tök jó, hogy most járok nálunk először, még nem is dolgozom ott, de már azt szeretnék, hogy lelkes, elhivatott, meg lojális legyek. mikor még nem is vagyok dolgozó...
süti beállítások módosítása