Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Felkészülés telefonos állásinterjúra

2014. május 19. - nagymenő

Ha valaki azt gondolta, hogy a telefonos állásinterjú könnyebb, mint egy személyes találkozó, az téved. Csak azért mert valakit nem látnak, nem jelenti azt, hogy nem tudják értékelni a stílusát, az összeszedettségét, a felkészültségét. A telefonos állásinterjúra ugyan úgy fel kell készülni, mint egy személyes találkozóra, ha nem jobban.

telo.jpg

Ma már nem számít ritkaságnak a telefonos állísinterjú. Olcsó, egyszerű, gyors, legalábbis így gondolnak rá a kiválasztási szakértők, de ez nem jelenti azt, hogy egy jól összeállított kérdéssorral ne tudnának meg mindent a jelöltről, ahogy egy személyes találkozó alkalmával - mondta Harsányi Szilvia a Manpower Magyarország kiválasztási szakértője.

Érdemes rá felkészülni arra, hogy egy telefonos állásinterjú eltarthat akár 90 percig is. Fontos, hogy nyugott körülmények legyenek. nagyon szerencsétlen, ha valakit a gyereke, anyukája szólogat, vagy ugat mellette a kutya. Rossz pont az is, ha folyamatosan hivogatják a jelöltet, és egyenesen bukás, ha a jelölt azt kéri, hogy had vegye fel a másik vonalat.

Annyiban persze könnyebb egy ilyen helyzet, hogy lehet "puskázni". Mivel nem látnak, a jelölt előtt lehet egy csomó fontos dokumentum, amit egy személyes beszélgetés alkalmával senki nem lapozgatna, de ilyenkor diszkréten bárki megteheti, ha ott van előtte, és felkészült rá. A lázas keresgélés telefonon át is kivehető.

Hasznos tanács az is, hogy lehetőség szerint mindenki próbáljon meg úgy beszélgetni, hogy közben mosolyog. Furán hangzik, de ez telefonon keresztűl is érzékelhető. Ha valaki mosolyogva telefonál, a hangja nyugodtabb, meggyőzőbb. Ajánlott a headset, mert akkor nem kell azzal törődni, hogy meddig kell még tartani és hogyan a telefont. Headset mellett akár jegyzetelni is lehet, ami egy bonyolultabb interjú során jól jöhet, de ehhez elő kell készíteni egy tollat, mert a keresgélés behallatszik.

Nem tiszteletlen, vagy udvariatlan az sem, ha az interjúalany megkérdezi, hogy meddig fog tartani a beszélgetés, mire számítson, milyen tipusú kérdésekre készüljön.

Ami viszont egyértelműen nehezebb: egy telefonos állásinterjú közben nem lehet látni a HR szakember reakcióit. Azt, hogy egy-egy válasz milyen hatást vált ki. Ezt érdemes bekalkulálni.Nem annyira spontán, mint egy párbeszéd, kötöttebb. Nem segít a testbeszéd sem, már ha valaki abból jól tájékozódik egyébként.

Érdemes a kérdéseket türelmesen végig hallgatni. Ha valami nem világos, nyugodtan vissza lehet kérdezni. Sietni nem szabad, bár kétségtelen, hogy az ilyen interjúknál kérdezési taktika szokott lenni, hogy picit sürgetik az embert. Nem kell!

Az interjú végén pedig célszerű elkérni a HR munkatárs e-mail címét és írni neki egy rövid levelet amelyben meg lehet köszönni a beszélgetés és lehet utalni arra is, hogy az ember nyitott egy személyes találkozóra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr16181112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása