Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A névtelen önéletrajz az új diszkrimináció ellenes csodafegyver?

2015. október 28. - nagymenő

A brit miniszterelnök szerint igen. David Cameron a napokban jelentette be azt a kezdeményezést, amelyhez nagy cégek csatlakozását várja. A brit munkaerőpiacon ugyanis könnyen tettenérhető a rasszizmus. Egy született angol, aki több száz évre vissza tudja vezetni a családfáját, sokkal jobb esélyekkel indul egy állásért, mint esetleg képzettebb riválisa, aki történetesen pakisztáni vagy afrikai gyökerekkel rendelkezik.

Cameron úgy gondolja, a névtelen önéletrajz segíthet, hiszen így maradnak a szigorúan szakmai tények, a munkáltatók pedig ennek alapján döntenek. A miniszterelnök a kezdeményezést bejelentő beszédében egy afrikai származású lány, Jorden példájára hivatkozik, aki karrier tanácsadójára hallgatva nevét a brit hangzású Elizabethre változtatta.

jorden-berkeley-david-cameron-main.jpg

Jorden Elizabeth nem sokáig várt a válasszal. Először is tisztázta: szüleitől mindkét keresztnevet megkapta, tehát nem változtatott, mindössze annyi történt, hogy második keresztnevét is feltüntette az önéletrajzán. Másodszor is közölte: egyáltalán nem tartja jónak és célravezetőnek azt a kezdeményezést, melynek kampányához az ő nevét – neveit használják. A rasszizmuson ugyanis nem változtat, csak diszkréten elfedi azt. A HR-esek ugyanis könnyen kiolvassák az önéletrajz többi részéből, hogy a jelentkező mely társadalmi csoport tagja. Elég megnézni, hova járt iskolába. Elit magániskola? Jó eséllyel fehér. Iskola a bevándorlók lakta külvárosban? Oda fehér ember be sem teszi a lábát. De ha nem lenne ennyire nyilvánvaló a dolog: mi van akkor, ha valakit CV-je alapján alkalmasnak találnak, és behívnak egy személyes interjúra?

Hogy valaki szőke és sápadt, vagy fekete és kreol bőrű, eléggé egyértelműen látszik. Aztán jön is a válasz, köszönjük, de nem önt választottuk. A céget védi, hogy „diszkrimináció mentes”, korrekt módszert alkalmazott a toborzásnál, hiszen a CV-k névtelenek voltak. Ja, hogy a végén mégis a született brit lett a befutó? Ő volt a jobb! Ki tudja ezt ellenőrizni?

Vagyis az adminisztratív módszerek aligha segítenek az esélyegyenlőség biztosításában. Jorden csak annyit üzent a kormánynak: a névtelenség helyett tessék inkább olyan társadalmat építeni, ahol a különbözőség érték!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr818029410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2015.10.29. 10:30:13

"Vagyis az adminisztratív módszerek aligha segítenek az esélyegyenlőség biztosításában. Jorden csak annyit üzent a kormánynak: a névtelenség helyett tessék inkább olyan társadalmat építeni, ahol a különbözőség érték!"

Jordennek több esze van, mint Cameronnak.

Ez ugyanúgy baromság, ahogy az is, hogy nem lehet leírni az álláshirdetésbe, hogy pl csak 20 és 40 közötti vagy jómegjelenésű embereket keresek. Sebaj, majd behívom állásinterjúra (utazik, kiöltözik, készül, ...) pedig tudom, hogy nem fogom felvenni...

Ezt a felesleges PC hülyeséget kellene már elfelejteni.

Mari-2 2015.10.29. 10:43:29

Szerintem nem csacskaság, amit Cameron javasolt. Lehet, hogy egy személyes interjún a jelentkező meggyőzhetné a munkáltatót. Akár. Legalább foglalkozik a témával a miniszterelnök és ötletel, javasol :)

Nálunk mi van? Ha egyértelműen tökéletes is vagy egy-egy munkakörre, csak a korod miatt kiszór a huszonéves HR-es kislány és el sem jutsz a személyes találkozóig. És azt is el kellene felejteni, hogy csak az lehet jó munkaerő, aki a Corvinuson végzett. Hát nem ...
Nade nem is ragozom. Kár az időért ...

desw 2015.10.29. 11:17:37

@Mari-2:

" Legalább foglalkozik a témával a miniszterelnök és ötletel, javasol :)"

Ilyenek ezek a politikusok! Csak ötletelgetnek, elvégre ez nekik nem kerül semmibe! Aztán a munkaadó meg kínlódhat a megvalósítással.

"Nálunk mi van? Ha egyértelműen tökéletes is vagy egy-egy munkakörre...."

Azért nemcsak a szakmai tudás és előélet számít, fontos a személyíség is. Ki akarna dolgozni egy zseni pszichopatával vagy skizóval?

"...csak a korod miatt kiszór a huszonéves HR-es kislány és el sem jutsz a személyes találkozóig."

Látod, ha nem lenne ez a mézes-mázas PC erőltetve, akkor nem is kínlódna a munkaerő a jelentkezéssel az adott munkaadóhoz. Mindenki jobban járna.

Szalay Miklós 2015.10.29. 13:09:10

Akit érdekel egy korrekt, módszeres összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről, azok működéséről, az ezt próbálja ki:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid067

(A legfelső sor a kép tetején, "Attitűd, sztereotípia, előítélet". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja alaposan, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

László Medve 2015.10.29. 13:14:00

Valóban sokkal egyszerűbb lenne, ha a PC szarság helyett a valósággal szembesülnénk és adott esetben ez még az utazási és egyéb felesleges költségeket is megspórolná.

Megjegyzem az elit közép- és felsőoktatási intézmények simán elérhetők szorgalommal is, bár a család társadalmi kapcsolatai tényleg okoznak hátrányt. (Még pár száz év /esetleg gyorsításképpen integrációs tanfolyam/ ott lakás és megadatik ez a lehetőség a bevándorlók leszármazottainak is, már csak ilyen a világ.)

Mari-2 2015.10.29. 13:14:26

@desw: Ezek szerint a munkaadói oldalt erősíti :)
Végülis az is egy járható út, hogy a munkaadók állnak elő olyan ötletekkel, amelynek megvalósítása nem okoz számukra kínlódást.

Igen, tisztában vagyok azzal én is, hogy nem csupán a szakmai tudás számít. Mindkét oldalt nagyon behatóan ismerem. Nálam a tökéletesben benne volt az is, hogy illeszkedik a személyisége, hozzállása, stb. a cég, csapat szellemiségéhez, elvárásaihoz ...

PC - szóval akkor mondjuk ki nyíltan, hogy nem kell munkaerő 40 felett. Ez is OK. Én pld. már rég feszegetem, hogy például angolszász mintára legyen benne a hirdetésben a tól-ig fizetés, már ezzel is sok "kínlódástól" és felesleges körtől meg lehetne óvni a munkaadókat.

Nade erről az egészről napokig lehetne vitázni. Meggyőződésem, hogy most nem működik észszerűen ez a terület és már azt is eredménynek tartom, ha valahol legalább elindul egy diskurzus, ötletelés.

desw 2015.10.29. 13:51:34

@Mari-2:

"Ezek szerint a munkaadói oldalt erősíti :) "

Nem vagyok munkaadó, de azért látom a problémákat az ő szemszögükből is.

"Végülis az is egy járható út, hogy a munkaadók állnak elő olyan ötletekkel, amelynek megvalósítása nem okoz számukra kínlódást."

Nézd, lehet bugyuta törvényeket hozni, de úgyis a munkaadó dönti el, hogy kit vesz fel. Mindenki jobban járna, ha nem kellene hazudozni a PC álarc mögött.

"Nálam a tökéletesben benne volt az is, hogy illeszkedik a személyisége, hozzállása, stb. a cég, csapat szellemiségéhez, elvárásaihoz ..."

A kor is számíthat.

"PC - szóval akkor mondjuk ki nyíltan, hogy nem kell munkaerő 40 felett."

Vannak olyan munkakörök, ahol előnyösebb a 20-30 közötti munkavállaló, máshol pedig jobb a tapasztaltabb és idősebb. Úgyis a munkaadó dönti el, de most nem írhatja ki a hirdetésbe, mert megbüntetik. Kinek jó ez így? Szerintem senkinek.

Pl a legtöbb kisebb cég nem engedheti meg magának, hogy egy női munkavállalójuk elmenjen szülni. Viszont a kismamákat védő bugyuta törvények miatt ezért inkább fel sem vesznek egy olyan nőt, aki várhatóan szülni fog vagy kisebb gyereke van. A törvény szándéka nemes, mégis pontosan ellenkező hatást ért el.

"Meggyőződésem, hogy most nem működik észszerűen ez a terület és már azt is eredménynek tartom, ha valahol legalább elindul egy diskurzus, ötletelés. "

Nem működik jól, és most megy még tovább a rossz irányba.
süti beállítások módosítása