Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Van lejjebb… A legdurvább céges bulik karácsonykor

2015. december 16. - nagymenő

Részeg munkatársak, zavarba ejtő játékok, vagy egyszerűen az erőltetett jókedv. Mindannyian belefutottunk már néhány rémes jelenetbe karácsonyi céges bulin. Alison Green, az ”ask a manager” blog szerzője arra kérte olvasóit, írják meg neki ennél is kellemetlenebb élményeiket. Íme, a legjobbak, vagy inkább a legrosszabbak:bloghoz.jpg

Meghívtak, de dolgozni

„Egy szendvicsbárban dolgoztam, ahol mindössze hatan voltunk alkalmazottak. A tulaj meghívott minket a saját házába egy hagyományos karácsonyi partira. Csak a helyszínen derült ki, hogy nekem azt a feladatot szánta, hogy szolgáljam ki népes baráti körét és családját.”

Az ideiglenes munkatársaknak nem!

„Ideiglenes munkavállalóként dolgoztam egy cégnél, már csaknem egy éve. December közepe táján a főnök bejelentette a karácsonyi ebéd időpontját és helyszínét egy menő étteremben. Mivel az esemény megjelent a hivatalos céges naptárban, a részleteket pedig előttünk beszélték meg, én, és a többi ideiglenes munkatárs úgy gondoltuk, a meghívás mindenkinek szól.

Elérkezett a nagy nap, amikoris hirtelen az állandó kollégák beszüntették a kommunikáció minden fajtáját az ideiglenesekkel. Nem szóltak hozzánk, de még a szemkontaktust is kerülték, csak egymás között sugdolóztak. Kiderült, az ideigleneseket nem hívták meg, de senki nem volt elég bátor, hogy ezt a szemünkbe mondja. Ebédidőben szinte kimenekültek az irodából.

Fogtuk magunkat, és mi is elmentünk ebédelni a szokott helyünkre. Mire visszatértünk, az állandó csapat már megérkezett. Arra léptünk be, hogy a főnök ajándékcsomagokat ad át mindenkinek – kivéve persze minket. Roppant kínos volt az egész nap valamennyiünk számára.”

Ámokfutás a főnök házában

„A vezérigazgató a saját házában szervezett bulit a munkatársaknak. Adott egy fél nap szabit hogy bevásároljak, készüljek elő, és dekoráljam fel a házat. Megpróbáltam a legtöbbet kihozni magamból, de mivel nem parti szervező vagyok, hanem a számlázással foglalkozom, egy kicsit furára sikerült.

Maga a buli igazi ámokfutás volt. A könyvelés igazgatója kicsit többet ivott a kelleténél, így a rákkoktélt a fehér padlószőnyegre hányta. Az egyik menedzser a garázsfelhajtón keveredett üvöltözésig fajuló vitába a feleségével. Az egyik kolléganőt és egy nála 30 évvel idősebb munkatársat rajtakaptak aktus közben. A baj nem igazán a korkülönbség volt, hanem az, hogy mindketten házasok – és mással. A sales igazgatóra rányitottam, amint éppen pisilt – a ruhatárban. Maga a főnök sem volt épp a legjobb formában. A kolleganőket kissé illetlen sztorikkal szórakoztatta, ölelgetett, az udvariasnál egy kicsit hosszabban és szorosabban, majd betörte a teraszablakot.”

Kötelező karaoke – zene nélkül

„Máskülönben minden szokványos volt: vacsora, tánc a közeli hotel báltermében. Még régebben történt, amikor nem volt mindenhol karaoke gép. Egyszer csak feltűntek emberek, akik papírfecniken ismert számok szövegeit kezdték osztogatni, és a bulizókat egyenként kiküldték a pódiumra énekelni, kíséret nélkül. Fájt látni, hogy mennyire zavarban vannak, és megalázottnak érzik magukat. Nem ártana, ha máskor átgondolná a menedzsment, hogy ami szórakoztató ötletnek tűnik, az a valóságban mennyire kínosan sülhet el.”

A világ legrosszabb jégtörő játéka

„ Egy nonprofit cégnél dolgoztam, amely vak embereknek segített, így a munkatársak jelentős része is vak volt. A menedzsment a karácsonyi partira felbérelt egy DJ-t, és megkérték, hogy a buli elején találjon ki valami vicces „jégtörő” játékot, ami oldja a hangulatot. A DJ azt találta ki, hogy az egyik ember a combjai közé szorít egy WC papír gurigát, a másik pedig a WC pumpa nyelével próbál abba beletalálni. A játék eleve több mint ízléstelen, de nálunk a kollégák nagy része vak volt. Egyszóval nem lett jó vége a dolognak.”

Titokzatos ajándék

„Nálunk hagyományosan pizza parti van az irodában karácsonykor. Emellett mindenki hoz egy becsomagolt meglepetés ajándékot, amit véletlenszerűen húz ki egy másik kolléga. A megegyezés szerint az ajándék értéke 10 dollár körül van, és mindenki olyat hoz, amit maga is szívesen fogadna. A tavalyi bulin az egyik kolléga kihúzott egy kis dobozt. Mikor megrázogatta, furán zizegett. Kinyitotta, és törött földimogyoró héjjal volt tele. Azóta sem tudjuk, ki volt a „nagylelkű” ajándékozó.”

Boldog Karácsonyt, itt a fizetéscsökkentés!

„A korábbi főnököm berúgott, leültetett a bárpultnál, majd széles mosollyal bejelentette, hogy felemeli a fizetésemet. A baj csak az, hogy az összeg jóval kevesebb volt, mint az aktuális fizetésem.”

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr828177504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakyster 2015.12.17. 10:46:00

"Ámokfutás a főnök házában" - ez egy egész jól sikerült bulinak tűnik a számomra.

FikkFakk 2015.12.17. 11:01:24

Gyönyörű. Nálunk csak az alkalmazottak szokták égetni magukat, a cég ad magára, igényes karácsonyi partikat szervez. Aki alapvetően jóban van a környezetével év közben, az jól érzi magát a karácsonyi partin.

FikkFakk 2015.12.17. 11:02:16

"Ámokfutás a főnök házában"

most majd megtanulja, hogy sok gyökér nem érdemel annyit, hogy saját házában szervezzen nekik karácsonyi partit

eq2 2015.12.17. 11:17:06

Gazos a forditas mert a temp contractot magyarul hatarozott idejunek szoktak mondani.

Nekem ugyan hatarozatlan szerzodesem van a cegnel de egyedul en nem kaptam ajandekot. Annyiban volt kevesbe kinos hogy kora reggel tortent igy csak nekem volt rossz hogy nem kaptam mert csak en lattam. Igy mar sejtheto miert is nem mentem el a ceges rendezvenyre.

2015.12.17. 12:01:17

10 dollár volt a limit? Ausztrál vagy kanadai?

Advanced Flight 2015.12.17. 12:21:11

@eq2: és kiderült, hogy miért nem kaptál? csak kifelejtettek vagy direkt nem akartak adni?

ubu1a 2015.12.17. 12:38:25

"Az egyik kolléganőt és egy nála 30 évvel idősebb munkatársat rajtakaptak aktus közben."
Jó lenne, ha cégneveket is írnátok. Lehet ide menni dolgozni?

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.12.17. 12:59:17

@eq2:

Nem gázos, mert a temp lehet kiközvetített munkaerő is egy ügynökségtől, akik nem állnak tulajdonképpen semmilyen kapcsolatban a céggel, ahol dolgoznak.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.12.17. 13:00:07

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból:

Bocs nem lehet javítani.
Annyit fűznék hozzá, hogy angol nyelvterületen.

csi szi 2015.12.17. 13:05:29

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból: Nem csak ott, nálunk is vannak munkaerő-kölcsönző cégek. Multik szeretik, adóoptimalizálási okokból (egy világcég nem alacsonyodik odáig, hogy zsebbe fizessen minimálbérre bejelentve, de kölcsönzött munkaerőnél nem kell róla tudnia).

Peetee 2015.12.17. 13:09:38

Nálunk nem lesz céges buli, ellenben a főnök ~2órával ezelőtt bejött és átadott mindenkinek 1-1 frissen vágott KACSÁT!!!
A kolléga "csomagjából" az átadáskor kicsepegett némi friss vér az A1 kategóriás budai iroda bézs padlószőnyegére. :)
(Nemzetközi szállítmányozással foglalkozunk).
~15éve dolgozom, eddig ez a no1. LOL :) :) :)

SarahConnor 2015.12.17. 13:43:56

Én dolgoztam olyan helyen, ahol pár év után már a kutya nem ment el a céges partikra, mert rendszeresen eltűnt valami. Nem tudjuk, ki volt az enyveskezű, de tippünk volt, mert egy bizonyos kolléga távozásakor abbamaradtak a lopások. Zakózsebből telefon, kabátokból bőrkesztyű, de a kirakott kaják alól a kínálótál is elveszett az évek alatt. Nyilván nem csak partin, munkaidőben is tünedeztek el dolgok, csak az nem izgatja úgy az embert, mint mikor a személyes tárgyait lopkodják. A tolvaj miatt volt pár megalázó holmiátnézés, és a partikon is bevezettek pár korlátozást, a végén kedve se volt elmenni az embernek.

Burgermeister 2015.12.17. 13:56:58

Nalam a tavaly elotti EG party vitte a primet. Fasza volt minden. Kaja,zene,miegymas. Kollegina kisse beivott es nehanyan megcumiztattuk. Azota is mosolygunk ezen a baleseten. :) Holnap este ujabb cumika ele nez. Kiderul hogy a technikajat csiszolta e vagy sem.:))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.17. 14:37:33

@Peetee: Sokáig azt hittem, hogy az ilyesmi csak vidéken szokás, de nemrég én is hallottam hasonló történtet.

@FikkFakk: Voltam igényes karácsonyi partin, amin a legigénytelebb alkalmazott az ügyvezető volt, úgy leitta magát, hogy haza se tudott menni...

mt-03 2015.12.17. 14:53:55

nalunk most volt a buli. fel eve dolgozo uj munkatars szen reszegre itta magat, majd leult a tulajfonok faterja melle (aki inditotta anno a ceget) es megkerdezte tole hogy hogy hivjak es kicsoda itt :)

Advanced Flight 2015.12.17. 15:53:13

Egyébként állami szférában sokszor csak azért rendezik az ilyen bulikat, hogy figyeljék a jónépet. Amelyik nagyon bebasz vagy locsogni kezd helytelenségeket :-), annak ugrik a prémcsi vagy akár az állása is.

Peetee 2015.12.17. 15:56:46

@Burgermeister: Persze, mert az úgy megy, hogy aki tavaly lepipázta az értékesítők felét, az a nő erre büszke, büszkén vállalja, és idén már készül rá, hogy most a kontrolling is ott fog sorban állni, s 2 hete kacsingat mindenkire...a bilibe beleért-e a kezed már? Énszerintem Te nem csak idén tavaly is csak szerettél volna cumiztatni a kolléganővel...de ne legyen igazam; a Te érdekedben :)

2015.12.17. 16:00:35

@mt-03: No ezért szokták az alapító képét kitenni az irodába :)

Burgermeister 2015.12.17. 16:32:02

@Peetee: soha nem voltam ertekesito es nem is leszek....alja egy munka. No de hogy most ki lesz az a 2-3 makktars az meg rejtely. Udv a valosagban. :)

Bellagio 2015.12.17. 21:47:17

Az szamit, hogy az egy legteru irodaban szopattam le a PR-os csajt amig a foldszinten ment a buli?

moTmeN 2015.12.17. 23:19:31

Mai evosszegzo ertekezleten derult ki, hogy a mult penteki evadzaro utan az egyik kollegina - lekesve a hajnali jaratot Berlinbe - rossz repulore valtott jegyet, es meglatogatta Bergent. Pedig a testverenek igen fontos esemenyere sietett volna...

nimand 2015.12.18. 01:17:50

elozo munkahelyemen kesobb redhagyova lett ceges esemenyt, mikor eloszor kerult megrendezesre, a szervezoknek 1 kis hibaval sikerult orokre emlekezetesse tenniuk, ez pedig a kovetkezo volt, unlimited pia, reggelig uzemelo koktel barral
- elso este akkor kezdtem erezni, hogy kezdenek leomlani a gatlasok, amikor azt lattam, hogy az esemenyre hivott hastancos lanyok mellett megjelent az egyik ketmeteres ferfi kollega es egy melltartoban ugrandozva beallt mellejuk tancolni, mindezt kb 250 ember nezte vegig
- a szerencsetlenebb sosrsu kollegaknak masnap delelott eloadast kellet tartani angolul, szinten ugyezen embertomeg elott (az elso sorban nyilvan a ceg elso emberei, alapitoi, alelnokei), az egy jobb monty python jelentnek is beillet volna amiket muveltek a szinpadon, volt akit 2-3 nekifutasbol tudta felkohogni minden mondatat, volt aki lejott a szinpadrol az eloadas kozepen es az elso sorban ulok asztalarol koldult egy feliter vizet, amit megivott egy huzasra, volt aki megkiserelte beturol beture felolvasni a sajat slide-jait, de ugy mintha 3 nap nem alvas utan egy teljesen ismeretlen szoveget kene eloadni, volt aki tobb alkalommal is veletlenszeruen mas nyelvekbol kolcsonzott szavakkal potolta az angol szokincshianyossagokat, szoval igazi show-t lathattunk
- a hazamenetel eleg szerencsetlenul volt szervezve, hajnali fel 4-kor kellett elhagyni a szallodat, amit egy 2 oras buszozas kovetett, az hagyjan, hogy voltak, akik akkor meg be sem fejeztek az iszogatast, de volt egy fazon, aki annyira szet volt csapva, hogy az elso buszra nem birtak feltuszakolni, a masodik buszon, ahova vegul felpreseltek 2 oran keresztul oklendezett es okadot

a osszes ezt koveto hasonlo esemenyen tizkor szigoruan bezart a bar (nem tudok pontos szamokat, de allitolag olyan irgalmatlan vagyont sikerult elszlopalni, hogy a szigoritas reszben ennek is volt koszonheto)

idegen a földön 2015.12.18. 07:42:51

Minap volt nálunk évzáró összejövetel, valamilyen ingyenkajával.

A menetrend ez volt:
13:00-kor az ebédlőben össze lett csődítve kötelező jelleggel mindenki, aki ahhoz a szolgálati helyhez tartozik (minden telephelyről). Kb. 150 főről van szó, az ebédlőben kényelmesen le tud ülni kb. 90 fő.

Diszkréten szól a háttérből demjénrózsi, hogy a "szerelemvonatból nincs kiszállás". Konkrétan nem hittem el, hogy 2015-ben ezt kell hallgatni...

14:00-ra beesik a capo di capo. Elhalkul a "trabantonszállniélvezet", pedig már vártam az amuri partizánok dalát.

Majd a kisfönök üdvözöl mindenkit, és hatalmas ő-zés közben, 18szor belegabalyodva a cirkalmas körmondataiba átadja a szót a nagyfőnöknek.

A nagyfőnök is vérszemet kap, ő is ő-zéssel hablatyol valamit valamilyen átszervezésről, meg hogy lesz eu-s pénz, és habzsi dőzsi, kánaán lesz a 2016-os év. Ez eltartott 15:00-ig...

Ez azért is volt kínos, mert pár embernek kettőig tartott a munkaideje, de ugye a nagyfőnök beszédje alatt lelépni gáz. Főleg egy olyan teremből, ahova másfélszer annyi embert zsúfoltak be, és ha kimennél akkor mindenkit fel kell állítani.

15:00kor elkezdték a kaját osztani.

Mint minden évben, most is tányérba porciózott pörkölt volt, amit két titkárnő osztott ki 150 embernek, a fent említett zsúfolt teremben.

Fél órára rá, ez azért is volt gáz, mert elkezdett keveredni az embertömeg.
Ugye volt a "faszomapörköltbe-lekésemvonatot-gyerekértkellmenni" csoport, akik mentek volna elfelé. Volt a két szerencsétlen amatőrpincér. Voltak akik már rég végeztek a kajával, és csatlakoztak az első csoporthoz. Akik meg nem kaptak még kaját, azok meg kínjukba elkezdtek sörözni, meg borozni éhgyomorra, úgyhogy lett egy "akácosúúúthavégigmegyekrajtaén" társaság is.

Szóval kialakult egy remek Laokoon szoborcsoport 100 fővel, pörkölttel szesszel.

A pörkölt természetesen szar volt, de ezt a szagokból le lehetett vágni. Mert ugye a Pista főzött (akit nem engedtek el korengedményes nyugdíjba, nem csodálkoznék ha belefőzött volna valami meglepit). Én ezek miatt nem is mertem/akartam enni belőle...

Másnap panaszkodott is mindenki, hogy fáj a gyomra, és egész éjjel hányás/fosika volt a program. Plusz ugye csúcsforgalom az illemhely környékén. Dél körül már a budik úgy néztek ki, hogy inkább kimentem ebédelni egy kajáldába, és ott intéztem el a dolgomat.

Még az a kolléga is kidőlt, akinek a kedvenc kajája a betonkeverős gyrosz, és általában mindig elkéri és megeszi kiszőrösödött/kidobásra itélt felvágottat a hűtőből.

Szóval nálunk is van szopás a bulin, de nem az az élvezetes, amit itt többen is leírtak. Becsüljétek meg!
Én most csendben elvonulok irigykedni valamelyik sarokba...

Advanced Flight 2015.12.18. 15:21:11

@idegen a földön: atyaúrjézus, te mégis hol dolgozol???

Nekem is volt már gagyi munkahelyem, de azért egy tisztességesen összerakott és felszolgált karácsonyi vacsira még ott is futotta (jó, a pezsgő ihatatlan volt, oké).

Na de pörkölt!!!! nemá.....
süti beállítások módosítása