Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Miért diszkriminálja a divatipar az idősebb nőket?

2017. január 23. - nagymenő

Fiatal és vékony. Ilyen egy ideális modell. Vagy – legyünk reálisak – sovány, olykor kórosan, és gyerek, akár 14-16 éves. Ők vonulnak a kifutókon, ők szerepelnek a magazinok címlapjain. Pedig a divatipar által megcélzott fogyasztók aligha a hozzájuk hasonló lányok. A divat ugyanis pénzbe kerül, vagyis leginkább a 30 és 65 közötti, aktív, sikeres nők tudják megfizetni. Ha nem a nagy márkákról beszélünk, hanem a hétköznapi öltözködésről, szintén nem csak a tinilányok a célcsoport.

Mióta Éva beleharapott abba a bizonyos almába, öltözködünk, bölcsőtől a sírig. És hát nem mindegy, hogy mibe. Mindenki szeretné csinos és szép lenni, az egészséges hiúság mindannyiunkban él. A reklámokon kívül az többnyire üzletek kínálata is azt sugallja, csak a fiatal és sovány lehet divatos. Valóban elegáns, nem kihívó, de csinos és divatos, esetleg nagyobb méretű ruhát beszerezni komoly utánajárást igényel.

plus_size.jpg

Néhány évvel ezelőtt tele volt a sajtó az úgynevezett „plus size modell” jelenséggel, vagyis megjelentek a magazinokban az xs-nél nagyobb méretet hordó hölgyek is. Igaz, sokkal többet írtak róluk, mint amennyit valóban szerepeltek. Nem vették át a főszerepet sem a kifutókon, sem az újságok címlapján, inkább valamiféle kuriózumként mutogatták őket, nahát, lehet valaki csinos, szexi, divatos akkor is, ha van rajta pár kiló plusz!

seniormodel.jpg

Sajnos, ugyanez a helyzet a legújabb trendekkel is. Igaz ugyan, hogy a világ ámul egy-egy senior modell szépségén, egyre többször kerülnek hatvanas, vagy akár hetvenes sztárok a címlapokra, a divatipar szempontjából ők is csak amolyan fura kivételnek, érdekességnek számítanak. Arról nem is beszélve, hogy – az egyébként valóban gyönyörű – idősebb dívák kapcsán a többségben azonnal megszólal a belső hang: nekik könnyű, pénz, paripa fegyver rendelkezésükre áll, hogy megőrizzék szépségüket, fiatalos külsejüket.

A divatfogyasztók többsége, lássuk be, semmilyen szempontból nem hasonlít a modellekre. Nem csontsovány, és bizony, néhány, vagy akár több évtizeddel túl van már a tinédzser koron. Akkor miért is ők szerepelnek a reklámokban? Annyira hülyék lennének a divatipar alakítói, hogy nem látják ezt a különbséget a modellek és a fogyasztók között? Aligha! Ha csupán arról lenne szó, hogy több terméket akarnak eladni, a kirakatbabáknak már régen legalább három karja lenne, így egyszerre több méregdrága táskát lehetne rájuk aggatni. Hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe! Még jó. Az abszurd ötlettel ugyanis biztosan nem fogynának jobban a táskák. Senki nem érezné ugyanis kellemetlenül magát attól, hogy nem hasonlít a trendin felöltöztetett bábura. Attól viszont, hogy már nem vagyunk fiatalok, hogy itt-ott akad néhány fölösleges kiló, hogy az évek során átalakul a testünk, akár bevalljuk, akár nem, szenvedünk. A divatipar csak erre játszik rá. Kihasználja az öregedéstől, elmúlástól való félelmeinket. Arra játszik, hogy elhisszük: egy ruhadarab, egy táska, egy parfüm minket is újra hamvassá, fiatallá tesz, visszarepít az időben.

fiatal_sovany.jpg

Tény, hogy a divatiparban vannak túlkapások. A táplálkozási zavarokkal küzdő gyereklányok idealizálása ezek közé tartozik. De hiába bukkannak fel időnként, amúgy szimpatikus trendek, amelyek az ideálisnak kikiáltottól korban és méretben eltérő nőket favorizálják, a divatban a fiatalság és a szépség örökre összekapcsolódik, és erről nem csak a reklámguruk tehetnek.

 vasarlos_no.jpg

De akkor mit tehet egy nő negyven, ötven vagy hatvan fölött? Egyet biztos ne tegyél! Ne hagyd el magad, ne legyints, hogy úgysem hasonlíthatok már a címlapsztárokra. Százszor leírták, de nincs jobb tanács! Fogadd el magad! Örülj egy új frizurának, egy csinos ruhának, egy pár új cipőnek. A reklámokat meg fogadd fenntartással. Az álomvilág, nem a valóság. Gondolj arra, hogy bár királylány már nem leszel, királynő még lehetsz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr1912148091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2017.01.24. 13:25:54

Olcsóbban lehet kihozni a divatkollekciót egy csontkollekcioval :)

Biga néni 2017.01.24. 14:19:54

Netto hülyeseg az egesz. En szivesen elfogadnam magam igy is, ahogy vagyok, csak epp nem kapok magamra semmifele hordhato ruhat. Ezert aztan kenytelen vagyok beszallni a versenybe es naponta ugralni, hatha lemegy par deka es akkor nem kell hetekig az üzleteket jarni, mire talalok magamnak valamit. (FYI: nem minden nönek öröm a vasarlas. Engem pl. a vilagbol ki lehet vele kergetni.)

dartonita 2017.01.24. 14:40:19

Divatipar, mint olyan, szerintem már egyre kevésbé létezik. Amit manapság a kifutókon látunk, az leginkább egy-egy eltorzult ízlésű "művész" absztrakt performansza. Engem például nagyon irritálnak a mostanában látható fura rongyokba öltöztetett, gusztustalanul sminkelt csúnya androgün botsáskák. És ez ugyanúgy vonatkozik mind a női, mind a férfi vonalra. Leginkább meg sem lehet különböztetni őket.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.01.24. 15:21:59

Az első képen látható "plus size" nő meggyőződésem szerint nem létezik, ez a kép éppolyan durva photoshop, mint a mesésen karcsú és selymes bőrű szépségeké. Akin ennyi többlet van az átlagosan karcsú, fiatal lányhoz képest, annak a bőre nem lesz ilyen feszes, a széltében terjeszkedő testtájak nem fognak ilyen harmonikus körvonallá összeállni, nem fognak a nehézkedésnek ilyen tökéletesen ellenállni. Számtalanszor láttuk - hacsak azok a képek nem voltak rosszindulatú vagy propagandista hamisítványok -, hogy sokszor a valóságban a leghíresebb modellek teste is olyan, amilyennek a valóságot magunk körül ismerjük. A képen látható másféle tökéletesség hazugság, és nem is dönthető el egyértelműen, hogy nem káros hazugság-e ez is. Aki ilyen méretű, az szintén reménytelenül szeretne ilyen szoborszerű, bár széles alakot magának.

Az ideális alkat megítéléséhez nem kreált körvonalakat kell alapul vennünk, hanem a csontvázat. Annak az arányai jelzik, hogy milyen arányú testalkat vehető természetesnek abban az esetben. Megvan annak a rendje is, ahogy az évek során a vázizomzat és a zsír arra felépül. Akinek az alakja annál jelentősen szélesebb, arról ki kell mondani, hogy szélesebb a természetesnél. Erről hazudni is hazugság. A többi, a megfogalmazás, az okok, a változtatás szükségessége és lehetőségei már külön ügy.
süti beállítások módosítása