Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Zsákutca az online munkakeresés

2012. május 02. - nagymenő

 

Ha a Facebookon 2845 ismerősöd van, kevés. Legalábbis, ha munkát keresel, karriert építenél, és az online kapcsolatok szemtől szemben nem működnek. A virtuális kapcsolatépítés ugyanis sokaknál eljutott arra a szintre, hogy egyszerűen kiszorította az életükből a valódi kapcsolatokat. Ha csak a legnagyobbat, a Facebookot nézzük, 900 milllió ember használja, többségük – nagyjából 600 millióan – lépten-nyomon, a mobilján. Gondolhatnánk, így állást keresni is könnyű – nem kell hirdetéseket bújni, pláne fizetett hirdetést feladni, ismerősünk, vagy ismerősünk ismerőse majdcsak ajánl valamit. Na, erre nem jó az online közösség.
Azt ugye mindenki tudja, hogy a neten hazudni egyszerűbb, mint szemtől szemben. És mindenki találkozott már olyannal, hogy az online nagymenő valóságban félénk, szürke egér. Vagyis a valódi és az online személyiség sokszor nem is hasonlít egymásra. Így online kapcsolatainkat a valóságos munkahelyre aligha mernénk jó szívvel ajánlani. Meg aztán miért is tennénk? Hiszen ő csak egy a sok ezerből! Az online barát ugyanis valójában még az ismerősnél is kevesebb. Ezek a kapcsolatok többnyire sekélyebbek, mint azok, amelyek személyes találkozásokon, beszélgetéseken alapulnak. Bár azt gondolná az ember, hogy a net a társadalmi kapcsolatok ápolásában segít, valójában, ha rosszul használjuk, inkább csak árt. Íme, néhány jó tanács, hogy ne csak virtuálisan tartsanak minket jó fejnek ismerőseink.
 
1.    Láttasd magad, hallasd a hangod
Ha egész nap a géped monitora mögé bújsz, az olyan, mintha ott sem lennél. Márpedig akin nem látszik, hogy dolgozik, az biztos nem is teszi – gondolhatják a főnökeid, annak ellenére, hogy soha nem hibázol, vagy késel. A lényeg, hogy kell egy kis nyüzsi ahhoz, hogy éppen rád gondoljanak fizu emeléskor, vagy előléptetéskor.
 
2.    Hagyd a kütyüket pihenni!
A kommunikációs képesség is tompul, ha nem tréningezed! Tartsd edzésben a beszélőkéd!
 
3.    Tervezz fizetős programokat!
Regisztrálj például szakmai konferenciákra. Ha már kifizetted, elmész, még akkor is, ha inkább a fotelból Facebookoznál!
 
4.    Használd a szociális hálót, mint belépőt a személyes kapcsolatokhoz!
Ha a neten kellemes a csevegés, hívd meg ismerősöd egy kávéra. Hátha élőben is az lesz.
 
5.    Vigyázz, hogy szerepelsz a virtuális világban
Próbálj nem hazudni. Nem szépíteni. A rosszat meg diszkréten elhallgatni. Ki tudja, ki keres rá a nevedre….

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr204483989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása