Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Új munka – új élet. Biztos, hogy itt az idő?

2012. december 10. - nagymenő

Unod a munkád? Úgy érzed kiégtél? Itt az idő váltani! De mielőtt fejest ugranál az ismeretlenbe, néhány dolgon el kellene gondolkodnod. A munkahelyeddel van gond? Vagy abból van eleged, amit csinálsz? Ha az utóbbira is igen a válasz, elérkezett a karrier váltás ideje! Náhány dolgot azonban még  mindig tisztázni kell… A Forbes listája a legfontosabbakról:

Mit akarsz csinálni? A bármit, csak azt ne, amit eddig, rossz válasz. Melyek azok a képességeid,  amelyek értékesek lehetnek a munkaerőpiacon? Ha ezzel tisztában vagy, egyből könnyebb meghatározni a potenciális területeket. És fordítva… Ha tudod, mit szeretnél, vedd sorba: megvannak azok a képességeid, amelyek álmaid munkaköréhez szükségesek?

kamasz.jpg

Érdemes végiggondolni, az előző munkahelyi tapasztalataidból mik azok, amelyeket egy új területen is hasznosítani tudsz. Igaz, hogy most valami mást akarsz, de azért biztosan neked szegezik a kérdést:miért gondolja, hogy alkalmas erre a feladatra? Ilyenkor pedig a korábbi tapasztalatok aranyat érnek.

Biztos, hogy ez a munkakör illik hozzám? Aki menekül egy munkahelyről, hajlamos arra, hogy minden lehetőséget rózsaszínnek lásson. Csak óvatosan! A karrier váltás azt jelenti, hogy az egész életed megváltozik. Márpedig senki nem szeretne csöbörből vödörbe jutni. Fontos az alapos tájékozódás, hogy ne akkor érjenek meglepetések, amikor már késő!

Tájékozódni nem csak a vágyott munkakörről, hanem a szóba jöhető cégekről sem árt. Kik a terület piacvezetői? Kik az iparág emblematikus vezetői? Egyáltalán hogyan prosperál az iparág, mik a kilátások?

Kik segíthetnek? Vannak a régi barátaid közül olyanok, akik az adott területen dolgoznak? Ideje, hogy felvedd velük a kapcsolatot. Ha nincsenek, keresgélj a neten. Akadhatnak olyan konferenciák, vásárok, nyilvános rendezvények, amelyeken tájékozódhatsz, és akár új ismerősöket is találhatsz.

Boldogabb leszek, ha váltok? Na ez a legnehezebb kérdés… Hiszen a puding próbája, mint tudjuk, az evés. Amennyiben van rá lehetőség, próbáld ki magad az új területen, mielőtt váltanál. Talán egy részidős munka…

Hajlandó vagy áldozatokra is? Lehet, hogy a korábbi területen már voltak sikereid, előbbre jutottál a szamárlétrán. Ha tényleg változtatni akarsz, most megint a nulláról kell kezdened. Megéri? Milyen gyorsan lehet előre jutni? Mennyi idő alatt érheted el azt a fizetést, ami most van? Megengedheted magadnak, hogy akár kevesebb pénzért is dolgozz?

És végül, de nem utolsó sorban, mit szól mindehhez a család? Fontos kérdés, nem árt alaposan átbeszélni. A biztos, támogató családi háttér nélkül ugyanis könnyen kudarcba fulladhat a karrier váltás.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr654957700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása