Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Beosztottból főnök - van aki nehezen viseli!

2013. július 10. - nagymenő

A mai vezetők kétharmada korábban beosztott volt a cégnél, mondhatnánk erre, hogy ezt hívják előléptetésnek, vagy, hogy halad valaki a ranglétrán fölfelé. Ez a kétharmados arány azonban másképp értendő.Bizonyára sokan találkoztak már azzal a helyzettek, hogy valaki pénteken még besztottként ment haza és hétfőn főnökként érkezett meg az irodába. Na ilyenből van egyre több és ezt a helyzetet nagyon nehezen tudják kezelni az emberek.

imige.jpg

Az Institute of Leadership and Management kutatásából az derül ki, hogy az ilyen hirtelen váltás érzelmileg labilissá teszi az embereket. Az egyik nagy probléma, hogy az ember ilyenkor azt sem tudja hirtelen, hogy kicsoda. És ebből adódik, hogy korábbi kollégáival, mint főnök nem tud bánni. Akikkel egy szinten volt, azokat főnökként nem tudja kezelni. Ez akkor a legkritikusabb, ha a vezetői helyre a kollégák közül több jelölt is volt.

Jöjjön néhány jó tanács azoknak, akik egyik napról a másikra lettek "GIGA BOSS-ok"

Még a beiktatás előtt le kell ülni a kollégákkal és el kell mondani nekik, hogy Te leszel a vezetőjük. Így adhatsz némi esélyt arra, hogy elmondhasság a gondolataikat. Jobb ha Tőled tudják, nem pedig a névtábládról.


Meg kell húznod a határokat, lehetsz kedves, de a legkedveltebb szerepre nem kell hajtani, úgy sem lesz őszinte.

Ne légy diktátor. Pszichológiai kísérletek tucatja igazolja, hogy a csoportból kiválasztott vezetők "kiválasztottnak" érzik magukat és sokakon el is hatalmaskodik. Próbáld megőrizni a kapcsolatodat a "volt" kollégáiddal, beszélgess velük.De mindemellett vezetőnek kell lenne, és időnként a kellemetlen ügyeket is tisztáznod kell, ha valaki elalszik az irodában nem mehetsz el mellette, a Te dolgod a rendet fentartani, a kereteket meghatározni.

Tudnod kell, hogy Te nem vagy mindentudó és nem tudsz mindent megoldani. Ezt senki sem várja el Tőled.

És legyen egy mentorod, mert a vezetők magányosságánál nincs rosszabb. Kell, hogy legyen valaki, akinek el tudod mondani a problémáidat és aki azokat megérti és segíteni is tud. A mentorok általában idősebbek és tapasztaltabbak. Sok terhet le tudnak venni a vezető válláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr145398994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása