Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan írjunk motivációs levelet?

2014. február 23. - nagymenő

Egy önéletrajzot megírni nem egyszerű feladat, ezért is igyekszünk ebben segíteni. A CV mellé gyakran kérnek motivációs levelet is. Ebben már kevésbé a tényekre a tudásra és egyéb fontos adatok tökéletes tálalására kell figyelni. A jó motivációs levél meggyőző. De nézzük lépésről-lépésre, hogyan tudjuk az ujjaink köré tekerni a leendő munkaadónkat?

cover_letter_tips-4f1fad3386adb828eb82e54219b011c0.png

Ha motivációs levelet várnak tőled, először is olvasd el a cég honlapját. Nézz utána milyen a szervezet felépítése, hogy abba Te hogyan illeszkednél a legjobban. Aztán olvasd el, hogy a missziót hogyan határozzák meg. A legtöbb multinacionális cégnek van "missziója", ami leegyszerűsítve annyit jelent, miként határozza meg a szolgáltatásait a versenytársakkal szemben.

A legtöbb cég a számára fontos értékeket is meghatározza. Ez is jó támpontot adhat a motivációs levé megírásához.Ha Te is vallod, elfogadod azokat az értékeket, az jó indulás lehet.

Gyakori kérdés, hogy szabad-e írni arról, hogy valaki hosszú ideig munkanélküli volt. A válasz egyértelműen igen. Eltitkolni nem szabad. Úgy érdemes a munkanélkül töltött időszakról írni, hogy bemutatod, mit tettél annak érdekében, hogy képezd magad és, hogy mit tettél annak érdekében, hogy munkád legyen.

Az is gyakori gond, hogy valaki csak azért nem jelentkezik egy állásajánlatra, mert a hírdetésben meghatározott alkalmassági feltételeknek úgy érzi nem felel meg, mert mondjuk nincs ilyen vagy olyan képesítése, miközben tudja, hogy az állásra alkalmas!! A munkaadók kimondottan keresik azokat a jelölteket, akik vállalják és készek arra, hogy továbbképezzék magukat. A "taníthatóság" az egyik legnagyobb érték. Nem baj, ha ma nem tudod, de ha holnapra megtanulod, az ugyanolyan jó. Sőt azért jobb, mert a gyorsan tanuló alkalmazottakat gyorsan át lehet képezni, ha változik valami a cég stratégiájában.

Egy motivációs levél bevezetőjénél már csak a lezárása fontosabb. A munkaadónak azt kell éreznie, hogy Te akarod az állást, hogy Te vállalkozol a következő megmérettetésre, még akár egy interjúra is. A proaktivitás pozitív. Tett egyértelművé, hogy várod a hívásukat és örömmel egyeztetnél időpontot egy interjúra. Ugyanakkor az is egy jó lezárás, ha röviden, két mondatban összefoglalod, hogy miért lennél Te a legjobb jelölt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr675828406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása