Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Újévi fogadalmak – a hatodik x-en túl

2016. december 28. - nagymenő

Bár az újévi fogadalmak sorsa általában már január első hetében eldől – és nem feltétlenül pozitív irányba, szinte nincs ember a földön, aki ne fogadna meg valamit, amikor 31-én éjfélt üt az óra. Az Amerikai Geriátriai társaság Egészséges Idősödés alapítványa 10 fogadalmat is ajánl, amelyekkel boldogabbá tehetjük a 2017-es esztendőt – és az utána következőket - persze csak akkor, ha be is tartjuk őket. Vagy legalább néhányat közülük…

ma1_2.gif

Egészségesebben táplálkozom

Zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hal, egészséges zsírok. Nem újdonság, ezekből kellene többet fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Míg azonban fiatalabb korunkban meg sem kottyant egy-egy nehezebb vacsora, idősebb korban „a levegőtől is hízunk”, a szervezetnek ugyanis kevesebb kalóriára van szüksége. A Dietetikusok azt javasolják, naponta ötször kerüljön friss zöldség vagy gyümölcs az asztalra, lehetőleg minél élénkebb, sötétebb színű. Spenót, brokkoli, cékla, sárgarépa vagy épp az erdei bogyósok a gyümölcsök és zöldségek közül is a leginkább jótékony hatásúak közé tartoznak. Emellett minden nap együnk olajos magvakat, vagy babot, lencsét. Válasszuk a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű pékárút és tésztát, a fehér rizs helyett pedig a barnát. Ha hús, legyen inkább csirke vagy pulyka, amelynek jóval alacsonyabb a zsírtartalma, mint a sertéshúsé. A legjobb választás azonban a hal! Míg Magyarországon a hal szigorúan visszaszorult a karácsonyi asztalokra, a dietetikusok szerint hetente minimum kétszer kellene ennünk. A tejtermékekre szükségünk van, hogy megőrizzük csontjaink egészségét, a zsírral viszont itt is csínján kell bánni. Napi két adag alacsony zsírtartalmú tej, joghurt vagy sajt az ideális mennyiség. Ami a zsiradékokat illeti, a klasszikus sertészsírt jobb, ha teljesen száműzzük az étrendünkből. Az egészséges zsírok királya vitathatatlanul a hidegen sajtolt olívaolaj. A sóval is érdemes takarékosan bánni, helyette ízesítsünk bátran friss fűszernövényekkel.

Nem felejtem el bevenni a vitamint!

De nem mindegy, hogy milyet! A drogériák és patikák polcai csak úgy roskadoznak a különböző vitaminoktól, táplálékkiegészítőktől. A kevesebb azonban több. Kérjük orvosunk, gyógyszerészünk segítségét a választáshoz. Szerencsére egyre több az olyan termék, amelyet kifejezetten az idősödő szervezet számára állítottak össze, de a szakember véleményét ezekkel kapcsolatban sem árt kikérni. Nem vagyunk ugyanis egyformák. Az ideális vitaminkészítmény kiválasztását befolyásolja nemünk, egészségi állapotunk, aktivitásunk, illetve az, hogy milyen gyógyszereket szedünk.

Többet mozgok!

Az „idősebbek is elkezdhetik” szlogen most is igaz. A mozgás melegen ajánlott még szívpanaszok, ízületi betegségek és diabetes esetén is, szóval nincs kifogás! A thai chi, a vízi torna vagy az egyszerű séta nem erőlteti túl a szervezetet, ugyanakkor hatékonyan segít kordában tartani a testsúlyt is. nem is beszélve arról, hogy fokozza az erőnlétet, segít az egyensúly megtartásában és jótékonyan hat a kedélyállapotunkra, ami talán a legfontosabb ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Évente legalább egyszer kivizsgáltatom magam!

Jellemzően csak akkor megyünk orvoshoz, amikor már fáj valami, vagyis egyértelmű jelzést küld a szervezetünk arról, hogy baj van. Évente egyszer érdemes azonban egy teljes kivizsgálást kérnünk, hiszen a megelőzés, a betegségek korai felismerése nagyobb esélyt jelent a gyógyulásra. Érdemes megvizsgáltatni látásunkat és hallásunkat, részt venni különböző rákszűrő programokon, felméretni csontjaink, szívünk állapotát.

Kisebb pohárral koccintok!

A túlzott alkoholfogyasztás számos szervünkre veszélyes, fokozza a depressziót, a balesetek, az esések, csonttörések veszélyét, alvászavarokhoz vezet, kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. Kb. 3 deci sör, másfél deci bor vagy 3 cent tömény. Ennél többet egyszerre ne fogyasszunk. A rendszeresség azonban akkor is problémát okoz, ha egy-egy alkalommal csak kis mennyiséget iszunk. És vigyázat! A hölgyek „kapacitása” jóval kisebb, mint az uraké, vagyis már kisebb mennyiség is nagyobb károkat okoz!

A lábam elé nézek!

Az idősödéssel járó egészségügyi problémák közül elsőként mindenkinek a komoly szervi bajok, betegségek ugranak be. Pedig elesni veszélyes! A romló egyensúlyérzék, az izmok gyengülése miatt a statisztikák szerint 3 időskorúból egy évente egyszer elesik. Bizonytalan járást, figyelmetlenséget okozhatnak mellékhatásként egyes gyógyszerek is. A lakásunkat próbáljuk úgy átrendezni, hogy ne kerüljenek utunkba akadályok, a zuhanyzóba, kádba tegyünk csúszásgátló szőnyeget, szereljünk fel kapaszkodót, használjunk éjszakai fényeket. Az „ebcsont beforr” mondás lehet, hogy a gyerekeknél igaz, de egy csonttörés – különösen például egy combnyaktörés – idős korban végzetes is lehet.

Az agyamat is tornáztatom!

Minél gyakrabban használjuk az agyunk, annál jobban működik! Vagyis az elme is edzhető! Olvass, fejts keresztrejtvényt, tanulj nyelvet, próbáld ki a Sudokut! Járj társaságba, beszélgess! Az aktív társasági élet fontos elme-torna. Ha valaki körül nincsenek családtagok, barátok, érdemes egy klubhoz, társasághoz csatlakozni, tanfolyamra beiratkozni, az egyedüllét ugyanis ellustítja az elmét.

Leteszem a cigit!

Ezt minden dohányos, függetlenül a korától, minden évben megfogadja. Most már tényleg le kellene szokni! A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van arra, hogy szív- és érrendszeri problémáik legyenek, mint a nemdohányzóknak. ne mondd, hogy már próbáltad, és úgysem sikerül! Egy átlagos dohányos életében általában a negyedik próbálkozás az, amikor sikerül véglegesen megszabadulnia a cigarettától. Cserébe könnyebb a légzés, több az energia, jobban alhatsz és jelentős pénzt is spórolsz.

Nem titkolom a problémáimat!

5-ből egy felnőtt depressziós vagy szorong. A betegség első tünetei az állandó fáradtság, szomorúság, étvágytalanság, az érdeklődés elvesztése a korábban élvezettel űzött tevékenységek iránt. Ezekhez járulnak az alvászavarok, a társasági élet elutasítása, az ingerlékenység, az állandó aggodalom. Ha ezek közül bármelyik két hétnél tovább folyamatosan fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, vagy legalább a családtagokkal, barátokkal megbeszélni a problémát. Az első lépés a gyógyuláshoz az, hogy beszélünk a problémáról! Nem szégyen, hiszen rengeteg embert érint. És van segítség.

Eleget alszom!

Az idősebb szervezetnek kevesebb alvásra van szüksége, mint a fiatalnak. Igaz? Hamis! Az idősebbeknek is legalább 7-8 óra pihentető alvásra van szükségük éjszakánként. Bármilyen jól is esik, próbáld kihagyni a délutáni szunyókálást, mert az megnehezítheti az esti elalvást. Komoly alvászavarokkal orvoshoz kell fordulni, kisebb problémák esetén elég lefekvés előtt egy finom gyógynövényes tea.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr8012077457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása