Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tehetség, kreativitás, szenvedély!

2012. május 29. - nagymenő

Melyik a legfontosabb, ha valaki a legjobb jelöltet akarja megtalálni. Tehetség, kreativitás, szenvedély? Ma mindenki megőröl azért, hogy megtalálja a legtehetségesebb jelöltet. A téma egyik amerikai szakértője Douglas Conant néhány hónappal ezelőtt írt egy blogbejegyzést, amelyben három fontos képesség egyvelegéről beszél - ezek az alkalmasság, a karakter és az szaktudás, és mindhárom csapatjátékosként.

Pszichológusok szerint ezek mind fontosak, de mindezeknél sokkal fontosabb valami, amit a pszichológia belső motivációnak, a hétköznapi nyelv pedig "szenvedélynek" hív. Enélkül egyetlen tehetség sem ér el sikereket. 

Kutatók régóta vizsgálják a kreativitás és a belső motiváció kapcsolatát, vagyis azt, hogy mi kell ahhoz, hogy a kreativitás előtörjön egy emberből. Vizsgálták gyerekeknél, főiskolásoknál, művészeknél és még sok területen és azt tapasztalták, hogy csak akkor érvényesül a kreativitás, ha az együtt jár a munka iránti elkötelezettséggel, belső motivációval, szenvedéllyel!

A fizikai Nobel díjas Arthur Schawlow mondta egyszer, hogy gyakran nem a legtehetségesebb kutatók érnek el igazi sikereket, hanem azok akikben olthatatlan a vágy annak kiderítésére, hogy mi a megoldás, vagyis a motiváció, a szenvedély.

A belső motiváció által hajtott emberek a legtöbb területen hatékonyabbak. Gondoljunk csak egy feladatra - mondjuk egy marketing problémára. A legtöbb üzleti problémának több megoldása is lehet, és van egy közülük, amelyet a legtöbben választanának, ha ez lenne a feladatuk. Ha az ember olyan, hogy meg akar felelni a külső elvárásoknak és azt az utat választja ezért,amit a többség, akkor a feladatot megoldotta de a munka unalmas és nem visz előrébb. Ha valaki a járt utat egy kreatívabb járatlanért felad és a feladatot így is megoldja, sőt új irányokat talál, akkor a feladat megoldása élvezetet jelent. Ez a legfontosabb!

Mindezek alapján hogyan keressen új munkatársat az ember?

Először is keresse azokat akik szenvedéllyel dolgoznak, a tehetség másodlagos!

Másodszor támogassa a szenvedélyt, az a belső motivációt, amely a munkatársat új irányok kipróbálására vezet!

Végül pedig tartson önvizsgálatot! Aki maga sem végzi munkáját szenvedéllyel, nem fogja elviselni maga körül azokat, aki így dolgoznak!

Jó keresgélést!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr294552324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása