Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Túlképzett vagy? Az baj!

2014. október 14. - nagymenő

A képzettség általában előny, a túlképzettség viszont általában hátrány. Komolyan fel kell tehát készülni, ha valaki azt látja egy álláshirdetésben, hogy ő arra a pozícióra - papíron - túlképzett. Komoly kihívás az interjúztatót megnyugtatni arról, hogy csupán addig érdekel az állás, amíg nem találsz másikat. De nem lehetetlen! Néhány tipp arra, hogyan tedd magad alkalmassá egy állásra, ha úgy érzed, hogy túlképzett vagy.

educated.gif

A végzettségeket, képességeket az önéletrajzok elejére szokás tenni, de nem akkor, ha "szégyenkezned" kell. Ilyenkor tanácsos röviden, tömören fogalmazni, felsorolásszerűen, és a CV végére hagyni. Ha van mód szóban bemutatkozni, akkor inkább a képességekre kell fókuszálni és hanyag eleganciával meg kell feletkezni a doktori címről, a publikációk számáról, a kongresszusi szereplésekről.

A túlképzettség látszata - és ténye - ellen úgy is lehet védekezni, hogy az ember karrierjéből inkább azokat az időszakokat említjük, amelyek a megpályázandó állásra hasonlítanak és inkább az azokon a területeken elért eredményeket kell felsorolni. Ha a legutóbbi munkahelyeden üzletvezető voltál egy étteremben, de most pincért keresnek, akkor arról kell beszélni, milyen jó pincér voltál - sarkítva! Akkor viszont, ha korábban nem dolgoztál alacsonyabb munkakörben, hozd fel példaként néhány egyetem alatt végzett munkádat, vagy amit önkéntesként végeztél, de a képességek, készségek terén hasonlóak legyenek. 

De miről szóljon a motivációs levél?

Arról semmiképpen sem, hogy életed és véred a cégért, az ellenkezője ugyanis gyorsan kiderül. Ha szemtől-szemben ülsz a leendő főnököddel, akkor inkább arról beszélj, hogy a meghirdetett pozícióhoz ugyan túlképzett vagy, de ha lesz mód az előrelépésre, akkor hajlandó vagy befektetni és jobban megismerni a szervezetet és a feladatot. Egy másik elfogadható magyarázat arra, hogy miért jelentkezel alacsonyabb pozícióba az is lehet, hogy a munka-magánélet egyensúlya miatt számodra fontos a munkahely közelsége és az most többet ér mint a karriered. Ez hihető és életszerű. 

Készüljünk fel az interjúra

Ha az ember pontosan tudja - mert túlképzett - hogy milyen keresztkérdésekre készülhet, akkor gyakorolja a válaszokat. Kérd meg az egyik barátodat, hogy tegye fel neked azokat a kérdéseket, amiktől tartasz, mert egykori osztályvezető sebészként tudni kell a választ arra, hogy miért akarsz beosztott orvos lenni.

A ManpowerGroup egy korábbi felmérése szerint 2008 óta egyre többen vannak azok, akik nem találnak a képességüknek, végzettségüknek megfelelő munkát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok képesek áthidalni, átvészelni ezeket az időszakokat, akik "képezhetőek", illetve nyitottak arra, hogy valami egészen más területen próbálják ki magukat figyelembe véve az alap adottságokat, képességeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr476791173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása