Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Doktor Hazai

2011. május 10. - lavórparty

Akkor most nézzük a jó oldalát: ha Ausztriában síbaleset ér, kórházba kerülök, ám nem beszélek németül, sebaj! Simán megértem, mit beszélnek az orvosok, lazán eltrécselek a nővérkékkel. Ha Norvégiában megfázom, fáj a torkom, bedugul az orrom, és nem beszélek norvégul (mert sajna úgy sem), nem kell kézzel-lábbal mutogatnom, a gyógyszerésszel konzultálhatok magyarul.

És lesz ez még jobb is! Ha így folytatódik, a világ bármely pontján vígan megbetegedhetek. Hurrá!

Kivéve persze itthon.

Ha nem is szárnyas, de aktatáskás fejvadászok lepték el a magyar egészségügyet – erről szól minden híradás néhány napja. Viszik az orvosokat, az ápolókat, még a gyógyszerészeket is. Ők meg mennek. Aki nem, az időzített bombát szerkeszt, amit majd januárban aktivál. Legalábbis a leg kitartóbbak ezt tervezik.

Elsőként a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy azok az orvosok, akik eddig még nem mentek el, és tulajdonképpen nem is nagyon akarnának, ügyvédi letétbe helyezték felmondó levelüket, amelyet akkor „aktiválnak”, ha december végére sem sikerül béremelést kiharcolniuk a kormánynál.

De nem csupán az orvosok fizetési borítékja lapos. Kong a kórházi kassza is. Ennyire.

 

Welcome to Hungary!

 

2013-ra – vagyis két éven belül – összeomolhat az egész magyar egészségügy, mondják a szakértők. Az államtitkár szerint a tendencia már 2002-ben elkezdődött, akkor lehetett látni, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók elvándorlása éveken belül tömeges méreteket ölt.

Kérdés persze, hogy ha azóta nem volt megoldás, most lesz-e? És ha igen, mi? Törvényi szigorral röghöz kötni őket? Nem túl szimpatikus, de sajnos, még mindig reálisabb, mint beérni a nyugati béreket, biztosítani az ottani munkakörülményeket.

Nekünk mi mard? Szorgosan tanulni a fejlődő országok nyelveit. Egyszer még érhet minket baleset itthon is, és akkor nem árt, ha megértjük a dokit. Addig meg reménykedjünk, hogy a harmadik világból nézvést még az is vonzó perspektíva, hogy valaki orvos legyen Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr162892388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.10. 14:46:05

"2013-ra – vagyis két éven belül – összeomolhat az egész magyar egészségügy, mondják a szakértők."
Még nem omlott?

Most volt egy kisebb balesetem, 1 hétre kaptam gipszet a pécsi honvédban. Betegtologató srác gipszelt.

nagymenő 2011.05.10. 16:52:03

legközelebb olyan levelet akasztanak majd ki a kórház falára, hogy" Kedves Betegek! Legyenek kedvesek magukkal operáló orvost, asszisztenst, és műtőssegédet hozni, mert ellenkező esetben műtétjük elmarad! "

szorgalmaska 2011.07.10. 14:54:36

Nem értek veled egyet nagymenő. A te talpad alól is kihúzhatják még a talajt és akkor nem tudom mit csinálsz. Kemény dolog a munkanélküliség, ha nem próbáltad, akkor tedd össze a két kezed. Ez azt jelenti, hogy nem álltál még senkinek az útjában, vagy jó védangyalod van. A szorgalmas embereket ebben az országban hülyének nézik, igaza van a barátodnak, hogy nem bolondul bele a munkanélküliségbe. Egyébként a segélyt ne irigyeld, mert 28-30 ezer forintból nem lehet rázni a rongyot. A média és a politikusok valóban azt sugallják, hogy aki nem dolgozik az lusta disznó. A munkanélküliek között ugyanannyi a lusta, mint a dolgozók között szerintem.

nagymenő 2011.07.11. 09:34:15

@szorgalmaska: na végre, csak provokáltam és igazad van! te orvos vagy, mért nem mentél már külföldre? igazán nem értem, és ez nem provokáció, a józan ész diktálná én megértek mindenkit aki szedi a sátorfáját
süti beállítások módosítása