Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Gazdagabbak lettek a gazdagok - és Te?

2011. június 27. - nagymenő

Sajnos nem vagyunk mindannyian benne a növekedésben. A Brit gazdaság stagnál, az Egyesült Államok gazdasága gyenge és itt van a Görögországi válság is. Ennek ellenére az új felmérés szerint a világ leggazdagabb emberei egyre gazdagabbak és egyre többen vannak.
A világ leggazdagabbjai kiheverték a 2008-as válság veszteségeit. Gazdagabbak, mint valaha és körülbelül 11 millióan vannak, ami több mint a recesszió előtt volt.
„High net worth individuals” (HNWIs), azaz „magas nettó értékkel rendelkező személyeknek” nevezik a leggazdagabbakat, és azok tartoznak ebbe a kategóriába, akik több mint 1 millió dollár készpénzzel rendelkeznek.
A Merrill Lynch és Capgemini éves beszámolója szerint a HNWI-k vagyona 2010-ben világszinten elérte a 42,7 trillió USD-t, ami 10%-os növekedést jelent az előző évhez képest, annak ellenére, hogy sok kormány megszorító intézkedéseket vezetett be világszerte.
A felmérés az „ultra magas nettó értékkel bíró személyek” kategóriáját is vizsgálja. Ebbe a kategóriába a 30millió dollár készpénzzel rendelkező személyek kerülnek. Ide 103,000 ember tartozik. Ez a szám szintén 10%-al emelkedett a tavalyihoz képest. Vagyonuk 15trillió USD-t tesz ki, ami 11,5%-os növekedést mutat. Ez is azt bizonyítja, hogy a gazdagok gyorsabban válnak még gazdagabbá. A HNWI-k mindössze 1%-át teszik ki az ultra gazdagok, viszont a leggazdagabbak összvagyonának 36%-át birtokolják.
A világ leggazdagabbjai korát illetően 10-ből 8-an 45 év fölöttiek. A férfi-nő arány is érdekes: a nők száma mindössze 25% a leggazdagabbak között, viszont némi növekedést mutat a 2008-as évhez képest. A legtöbb gazdag nő az Észak-Amerikában él – a HNWI nők 37%-a, míg Közel-Keleten mindössze 14%.
Általánosságban, a HNWI-k az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban koncentrálódnak (53%), de Ázsiában sokkal gyorsabban növekszik a gazdagok száma. Tavaly volt először több HNWI Ázsiában, mint Európában.
Ez a változás Kína és India gyorsan fejlődő gazdaságának köszönhető. Úgy tűnik, Ázsia hamarosan megelőzi Észak-Amerikát is, ami a gazdagok számát illeti.  
Ázsia leggazdagabb emberei sikeresebbek a válság óta. Gazdagságuk 14,1%-al gyarapodott, míg Észak-Amerikában és Európában a veszteségek helyreállítása a fő cél.
A top 10 ország közül az Egyesült Királyságban növekedett a gazdagok száma a legcsekélyebb mértékben. Az előző évhez képest 1,4%-os növekedés mutattak ki (454,000 személy), de még mindig nem érte el a 2007-es szintet (495,000 személy).
A gazdagok sikertelensége az ingatlanárak csökkenésének és a munkanélküliség emelkedésének tudható be Angliában. A tanulmány szerint várhatóan a 2012-es Olimpia hoz majd fellendülést a gazdaságban és az ingatlan piacon egyaránt.
Németországban 7,2%-al, az Egyesült Államokban 8,3%-al, Franciaországban 3,4%-al nőtt a gazdag emberek száma.
India bekerült a top 12-be 20,8%-os növekedéssel (153,000ember), míg Olaszország a 10-ik a listán – 190,000-ről 170,000-re csökkent a leggazdagabbak száma.
A fejlődő országok gazdagjai szívesen költik pénzüket Ferrarikra és gyémántokra, művészi alkotásokra és borkülönlegességekre.
„Ebben az évben a globális fellendülés még várat magára és számos kockázat is felmerül. A költségvetési deficit Amerikában és az európai országok adósság-csapdája hátráltatja a 2011-es növekedést”- figyelmeztet a tanulmány.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr743017937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása