Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Izzadva lót-fut, robotol - lobby a sziesztáért!

2011. augusztus 24. - nagymenő

 

Május óta ezt vártuk, de ami sok, az sok. Legtöbben már túl a szabin, ami a nagy számok törvénye szerint fagyoskodva telt, és most tessék, már senki nem remélte, mégis itt van: izzasztó hőség, kánikula, horror, meg piros riadó, vagy mi. És persze dolgozni kell. Reggeltől estig. Bezzeg délen… Ott belefér a munkanapba egy pár órás szieszta. Ebéd után néhány órás szunyókálás a lesötétített hűvös szobában, és utána a munka is jobban megy.
 
 
Néhány éve még itthon is téma volt: ha már Magyarország klímája lassan mediterránba fordul, a munkaidő szabályozásnak sem ártana követnie a déli népeknél honost. Mi több! A Magyar Tudományos Akadémia is javasolta, hogy vizsgálják meg a szieszta bevezetésének lehetőségét.
 
Persze, a szieszta már őshazájában, Spanyolországban sem a régi. Felgyorsult a világ, így a délutáni pihi sem a szundikálásról szól. Szerencsére akadnak hagyományőrzők. A Szieszta Barátai Nemzeti Egyesület például olimpiát is szervez, melynek lényege, hogy egy zsúfolt bevásárlóközpont közepén kell aludni, méghozzá – a csalást megelőzendő – orvosi ellenőrzés mellett.
 
Apropó, dokik. Görög orvosok például kimutatták, hogy a szieszta kifejezetten egészségvédő hatású, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Hellén földön olyannyira evidencia a déli szunyóka, hogy többen még a demonstrációkat is felfüggesztik délután pár órára, legalábbis a helyiek ezt mesélték.
A tudományosan alátámasztott jótékony hatások ellenére a magyar szieszta ötlete úgy tűnik, elpárolgott, a kezdeményezés sok máshoz hasonlóan a válság áldozata lett. Akinek van hol, dolgozik, nem számít, hány fok van. Tulajdonképpen, ha innen nézzük, tiszta mázli, hogy az idei nyáron csak pár nap kánikula jutott…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr723177121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása