Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Y generáció - Teszek a dumádra, csak magamra számíthatok!

2011. augusztus 26. - nagymenő

Ha valaki azt hiszi, hogy törvényekkel, közmunkaprogramokkal, vagy erőszakkal munkára lehet fogni a titokzatos Y Generációt, az nagyot téved! Egy friss kutatás szerint több hatással vannak erre a korosztályra a világ eseményei, mint a szabályok. Ezt jó lenne a mostani törvények megalkotóinak is számításba venni. 

 
 
A Pew Kutatóközpont irányítása alatt készült felmérés azt vizsgálja, hogyan hatnak a fontos események (háború, társadalmi mozgalmak, gazdasági válság, technológiai, tudományos, orvosi fejlesztések) az „ezredfordulós generáció” (Y generáció másik elnevezése) különböző korosztályaira párhuzamosan, a behatás mértéke viszont attól függ, hogy a megkérdezettek mely életciklusban tartanak.  Azt is vizsgálták, hogy az azonos generációhoz tartozó emberek értékrendje, kulturális és mentális beállítottsága mennyire hasonlít.
Tamara Erickson tanulmányában kiemelt több fontos eseményt is, ami hatással volt az Y generáció gondolkodásmódjára. Az alábbiakban összesítve találjátok az adott nemzedék jellemzőit, melyek ezekkel a fontos eseményekkel kapcsolatban állnak, illetve néhány tanácsot is leírtunk, ami segíthet a munkakeresés során.
A munka és magánélet közötti egyensúly: „ Az ezredfordulós generáció képviselői nem a munkának élnek, azért dolgoznak, hogy élhessenek”
A vizsgált nemzedék életének legfontosabb eseményei közé tartozik a 2001 szeptember 11-i terrortámadás, a 2005-ös július 7-i londoni támadás, valamint a természeti csapások, mint például a Katrina hurrikán New Orleans-ban és a tsunami az Indiai óceán térségében. Ezen kívül meg kell említeni a különböző betegségeket: kergemarhakór, madárinfluenza, illetve a globális felmelegedésből fakadó aggodalmakat is. Ezek az események azt bizonyítják, hogy bármikor további súlyos járványok törhetnek ki az Y generáció élete során. Annak a tudata, hogy bárkivel bármikor szörnyű események történhetnek és meg is történnek előtérbe helyezte az önmegvalósítást és a pillanat fontosságát.  Az Y generáció arra törekszik, hogy az életét a lehető legteljesebben élje nap mint nap, ezáltal az élet és a munka közötti egyensúly előtérbe került. Egy vezető fejvadász cég – az Universum – kutatása szerint a gazdasági válság ellenére a frissdiplomások számára a legfontosabb a munka és a magánélet közötti egyensúly, még a fizetés mértéke sem olyan lényeges. Egy másik tanulmány szerint, amit a Talentsmoothie készített (2500 embert kérdeztek meg) az 1980-as évek elején születettek nagy többsége elítélte szüleik életét, amely kizárólag a munka körül forgott és egyértelműen más fontossági sorrendet állítottak fel. Inkább lemondanak az önmegvalósítást és kiteljesülést nyújtó munkáról, ha egy másik munkahely hosszabb szabadságot és utazási lehetőséget biztosít. A tanulmány rámutat, hogy a fizetés és a pozíció nem került be a legfontosabbak közé a prioritási listán.
A munkavállalók részéről is fontos a rugalmasság
Noha a munka és a magánélet közötti egyensúly és a rugalmasság növekedésével a termelékenység mértéke is emelkedhet, azért a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos, hogy reálisan lássuk, mennyire fontos a munkavállaló rugalmassága is. A frissdiplomásoknak azt sem szabad elfeledniük, hogy miközben a cégek próbálnak megfelelni a jelenlegi nemzedék igényeinek, azért a munkavállaló sem utasíthat el egy állást csak azért, mert az adott cég nem tud azonnal maximális rugalmasságot biztosítani. Korábban is úgy működött, hogy a munkavállaló először pozitív képet alakított ki magáról, bizonyította megbízhatóságát és csak ezt követően kaphatott rugalmasabb munkaidő beosztást. Amennyiben a munka és a magánélet közötti egyensúly elsődleges számodra, úgy olyan cégeket keress és célozz meg, melyek rugalmasan kezelik a munkaidőt. Ez segíthet abban, hogy a cég kultúrája és a te értékrendet megegyezzen, ezáltal esély lesz rá, hogy hosszútávon megfeleljen a cég az elvárásaidnak.
Pénzügyi érzék és technikai hozzáértés: ez a digitális generáció
A jelenlegi nemzedék szemtanúja volt a pénzügyi biztonság hiányának, mely folyamatosan jellemezte a korábbi generációk életét és a közelmúltban történt eseményeknek, mint például a recesszió és a bank krízis, így a munkaerőpiac új belépői már jól informáltak a pénz és a megtakarítások terén. A jelenlegi generáció például sokkal fontosabbnak tartja a juttatásokat, például a nyugdíjazással kapcsolatosakat is, mint a korábbi generáció ebben az életszakaszban. Az Y generáció az első olyan generáció, amely úgy sajátította el a technikai tudást, mint az anyanyelvét, azaz teljesen automatikusan. J Walker Smith tanulmányában („10 igazság az ezredfordulós generációról”) azt állítja, hogy a digitális tudás az egyik legfontosabb jellemzője ennek a generációnak. "A technika minden szempontból életük központi részévé vált. Érdeklődésük és szenvedélyük forrása lett és ez az, ami leginkább megkülönbözteti őket a korábbi nemzedékektől". A megkérdezettek 75%-a használja a közösségi oldalakat, 25%-al többen, mint a korábbi generáció képviselői. Az Y generáció digitális közegben nőtt fel – mobil telefont használ, internetezik, blogon keresztül hoz létre tartalmakat, közösségi oldalakat használ, és virtuális világban él, például a YouTube-nak köszönhetően. Mivel ezen nőttek fel, így egyszerre több feladatot képesek megoldani – e-mailt olvasnak miközben mobilon beszélnek, interneten keresgélnek és twittereznek egyszerre.
 Hangsúlyozd digitális tudásodat
Azt a tényt, hogy az internet világában nőttél fel használd érdekeid érvényesítése során. Hangsúlyozd ki az interjú és a munkád során is, hogy ezt a tudást könnyedén sajátítottad el és egyszerre több feladatot vagy képes ellátni. Emeld ki a CV-ben is, támaszd alá példákkal az interjú során és a munkahelyen segíts azoknak a kollégáknak, akiknek ez az ismeret nem olyan természetes. Ez segíthet a kiválasztás során és nélkülözhetetlenné tesz a munkahelyeden.
Erős társadalmi érzékenység és céltudatosság
Az Y generáció úgy nőtt fel, hogy folyamatosan látta a világot behálózó erőszakot, betegségeket, szegénységet, szárazságot és az oktatás hiányát. A Hidden Brain Drain Task Force által irányított felmérés szerint az Y generáció rendkívül érzékeny a társadalmi történésekre; a megkérdezettek 86%-a azt állítja, hogy rendkívül fontos számukra munkájuk pozitív hatása a világra. Egy másik felmérés szerint az emberek 87%-a olyan munkát szeretne, mely során stratégiailag fontos értéket teremthetne cége számára, ami egyben személyes előmenetelt, megbecsülést és értelmet hoz az életébe. Az egyik legfontosabb motivációként a csapatmunkát jelölték meg. Egy másik bizonyítéka a társadalmi elkötelezettségnek az is, hogy a megkérdezettek 57%-a dolgozott önkéntesként is az elmúlt 12 hónapban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr813181711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása