Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Kiből lehet Brad Pitt?

2011. október 11. - nagymenő

Brad Pitt zombifilmjének forgatása előtt már hónapokkal korábban jelentkeztek a statisztajelöltek. Vannak akik mesés filmes karrierről álmodoznak, de a többség meg kell, hogy elégedjen az óránként néhány ezer forintos óradíjjal. A Wanted arra volt kíváncsi, hogy mi kell az igazi sikerhez? Hogyan lehetsz Te is Brad Pitt! 

Ed Wethered BBC Films-nél szerkesztő, így több projectben dolgozik egyszerre.

A szakmai gyakorlat nagyon fontos, ugyanakkor fontos a szelektálás: Az első dolog, ami ennek kapcsán elmondható, hogy ebben az országban a filmipar relatíve szűk kereteken belül mozog, így nagyon intenzív a verseny a munkalehetőségekért. Bármennyire elhivatott vagy és tehetséges a szerencse nélkülözhetetlen ebben az iparágban. Ezért mindent el kell követned azért, hogy megmutathasd magad. Mielőtt bárhova jelentkeznél, érdemes átgondolni, hogy az utóbbi pár évben mely filmek nyerték el a tetszésedet leginkább. Minden filmgyártó cégnek megvan a saját stílusa, így a munkatársukként tudni kell majd azonosulni ezzel a stílussal.
Továbbá arra kell törekedni, hogy inkább rövidebb ideig tartó, de több területen szerzett munkatapasztalatra tegyél szert. Minél több területen szerzel gyakorlatot, annál nagyobb esély van rá, hogy rád esik a választás a felvétel során. Rengeteg különböző típusú cég működik a filmszakmában: a disztribútoroktól az értékesítőkön át, a regionális ügynökségekig, mint például a BBC Films vagy a Film 4. Ha bármelyiknél munkát kapsz, jól tudod majd hasznosítani tapasztalataidat, kapcsolataidat a későbbiekben.
A filmipart a filmeken keresztül is meg lehet ismerni: ez triviálisnak tűnhet, de nagyon fontos hogy rengeteg filmet nézz meg. Leginkább azon cégek filmjeit, akikkel együtt szeretnél dolgozni. A szaklapok rendszeres olvasása - Variety, Screen, The Hollywood Reporter - szintén hozzájárulhat az iparágról alkotott képed fejlődéséhez.
Az forgatókönyvírók, akik azt szeretnék, hogy elolvassák alkotásaikat nem hagyhatnak ki egyetlen lehetőséget sem: nagyon sok filmgyártó cég kizárólag producerek illetve ügynökök révén fogadnak el kéziratokat. Viszont már léteznek olyan fórumok is, melyeken keresztül közvetlenül jelentkezhetnek az írók. Például a BBC-nél a „BBC writersroom” az első állomása a forgatókönyveknek. Egy fantasztikus csapat áll mögötte és mindent elolvasnak, amit eljuttatnak hozzájuk, majd a legérdekesebb írásokat továbbítják az illetékeseknek.
Légy Te a legjobb „mindenes” és egyre több munkád lesz: Sok kisegítőt leginkább az érdekel, hogyan zajlik a filmforgatás. Munkaidejük nagy részében a stáb tagjaival csevegnek, illetve saját ismereteik bővítése legfontosabb céljuk, miközben elhanyagolják valódi munkájukat. Természetesen ez a munkakör egy ugródeszka csupán, de ha megtalálod az egyensúlyt saját karriered építése és a gyártás támogatása között, akkor a rendező és a producer a következő filmforgatáson is gondol majd rád és más munkákra is beajánl.
Először kisebb filmfesztiválokon próbálkozz: Sok fesztivál önkéntes jelentkezőket alkalmaz. Ilyen munkát könnyebb kapni első körben és nagyon jól mutat az önéletrajzodban is. Egy kisebb fesztiválnak nincs akkora híre, mint egy ismertnek, viszont sokkal könnyebb felelősségteljes munkát szerezni egy ilyen rendezvény keretén belül. 
Al Morrow producer és a dokumentum-filmgyártás vezetője a  Met Film Production-nál

Légy kitartó: Minden az időzítésről szól – ha felhívsz egy filmgyártó céget és épp egy filmforgatás előtt állnak, nagy esély van rá, hogy felvesznek „mindenesnek.” Rengeteg olyan cég lesz, mely épp nem ebben a fázisban tart. Ebben az esetben csak küldd el a CV-det és 2-3 hónap múlva hívd őket újra. Ha elég sok céget elérsz és kitartóan keresgélsz, előbb-utóbb felvesznek. A telefonálás mindenképpen többet ér, mint egy sima CV beküldése. Egy másik taktikus lépés lehet, ha felhívsz egy filmkészítő céget és elmondod, hogy csak tanácsot szeretnél kérni. A legtöbb producer beleegyezik, és így legalább megismernek téged.
Trevor Hearing - Bournemouth Egyetem TV és film karának vezetője. Korábban operatőrként, producerként tevékenykedett az ITV, BBC és a Channel Four-nál
Producer szeretnél lenni? Gondold végig a lépéseket, melyek elvezetnek a célodhoz: meg kell határozni, hogy milyen producer szeretnél lenni. Tévés vagy filmes? Színházi? Szórakoztató ipari? A gyártás vagy a kreatív része érdekel a dolognak? Ha a szervezési munkákat részesíted előnyben, akkor gyártási folyamat koordinátorként érdemes próbálkozni. Az újkori médiában egyre több különböző típusú producer bukkan fel. Például több diákunk is utómunkálatokkal foglalkozó producerként dolgozik, ahol más producerek kiadással kapcsolatos elképzeléseit menedzselik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr623296277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása