Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A Microsoft a világ legjobb munkahelye

2011. november 07. - nagymenő

Ez komoly, az egész világon a legjobb? A “Jó Munkahelyek Intézete” (Great Place to Work Institute – nem biztos, hogy egyáltalán létezik) a multinacionális cégek munkahelyeit rangsorolta. És a nyertes.....
A Microsoft. Az információs technológia és szoftver óriás vezeti az intézet listáját, mely szerint ennél a cégnél a legboldogabbak a munkavállalók. Tulajdonképpen a top 4-be kizárólag IT cégek kerültek: SAS, NetApp és a Google, az ötödik helyezést a FedEx nyerte el.
És hogy mi teszi ezen cégek munkahelyeit ennyire vonzóvá? Nos, ezt cége válogatja, de a legfontosabb vezérfonal mindegyiknél úgy tűnik az, hogy a munkavállalókat megbecsülik és a munkavállalók fontosnak, “falkavezérnek” érezhetik magukat. Három közös tulajdonsággal rendelkeznek ezek a cégek: a dolgozók bíznak a menedzsmentben, büszkék cégükre és bajtársuknak tekintik kollégáikat, akikkel együtt egy közös célért küzdenek, írja az USA Today.  
De említésre méltó néhány különleges, cég specifikus tulajdonság is: a Microsoft kanadai divíziója évente 40 fizetett órát biztosít dolgozói számára, amit önkéntes tevékenységre fordíthatnak, illetve a NetApp vezérigazgatója hetente körülbelül 30 embert hívat be magához, hogy személyesen köszönje meg munkájukat.
Azok a cégek kerülhettek fel a listára, akik legalább 5000 dolgozóval rendelkeznek és ebből a munkaerő 40%-a (vagy 5,000) nem az anyavállalat országában, hanem más országban tevékenykedik. Az intézet több tényezőt is figyelembe vett, ideértve az egészségmegőrzést és a cég bevételét is. Az egyik oka annak, hogy a NetApp felkerülhetett a lista élére az volt, ahogyan a munkavállalók elbocsátását kezelte 2009-ben a nagy leépítések során (a dolgozók 5%-át küldték el), írja az USA Today. A cég vezetői személyesen közölték a munkavállalókkal a rossz hírt és készítettek egy videót is, amiben elmagyarázták az elbocsátások mögött rejlő okokat.
A legmeglepőbb dolog a dolgozók rangsorolásában az volt, hogy a fizetés nem került be az elsődleges szempontok közé. A cégvezetők tisztelhetősége, a magánélet/munka egyensúlya, a munka típusa, amit a munkavállaló végez, és a kollégák, vezetőség kvalitása mind a fizetés mértéke előtt végzett, mint sokkal vonzóbb feltétel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr663360356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

srácz 2011.11.07. 21:19:52

Magyarországon meg a McDonalds:

mcdonalds.hu/HRWizard/HRWizardStep1.aspx
(tessék figyelni a mekis logó melletti plecsnit)

Szóval ennyit érnek az ilyen felmérések...

Jaffar 2011.11.07. 21:27:21

Miért olyan meglepö az, hogy nem a fizetés van az elsö helyen?

Bélabáttya (törölt) 2011.11.07. 22:56:28

@Jaffar: Bizonyos összeg fölött már teljesen normális. Na, de addig...

Martian (törölt) 2011.11.07. 23:19:58

@srácz: lehet, hogy a mekinél egy szoftverfejlesztő jobban meg van becsülve, mint egy cateringes a Microsoftnál... :)

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.11.08. 06:53:30

Az IT cégeknek könnyebb a dolgozókat elkényeztetni, mert innovatívak (ezért bátrabban is kísérleteznek új dolgokkal, pl: csocsó asztal az irodában vagy kreatív órák) és alacsony költség mellett nagy a profitjuk, így könnyebben forgatják vissza a dolgozói extrákra. Érdekes lett volna látni (olvasni), hogy pontosan mi is emelte a Microsoft-ot az élre.

A Meki magyarországi első helye pedig nyilván egy vicc :). Bár könnyű előre jutni, van cégautó és céges bulik, azért mégsem dolgoznék ott. Lehet csak az ott dolgozók igényei mások (vagy csak nagyon fiatalok)?

yandi 2011.11.08. 07:03:31

hol van a híres Apple?

Jaffar 2011.11.08. 07:29:13

@Bélabáttya:

.....addig tanulni kell és küzdeni, nem pedig sírni. Bár mondjuk Magyarországon ez sem igaz, hisz a tanulás nem szempont, inkább a seggnyalás a lényeg.

Különben meg nem értem míért sírnak sokan idehaza. Már nem az USA a lehetöségek hazája. Ezt a címet 2010 óta hazánk viseli. Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az ember alapvetö gazdasági ismeretek nélkül is lehet pénzügyminiszter :)
süti beállítások módosítása