Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Állás tippek 2020-ra - itt az idő a felkészülésre!

2011. november 23. - nagymenő
2020-ra 21 millió új munkahelyre lesz szükség csak az Egyesült Államokban és az is bizonyos, hogy ezek a munkahelyek teljesen más típusúak lesznek, mint a korábbi években. Az egészségügy, üzleti szolgáltatások, szabadidő-, vendéglátó-, építő-, gyártóipar, valamint a kiskereskedelem biztosítja a jelenlegi munkahelyek 66%-át. Az évtized végére ezek az iparágak a munkahelyek 85% adják majd a McKinsey Global Institute (MGI) 2011 júniusi tanulmánya szerint. Ezek a területek nem jelentenek újdonságot, de a munkák jellege folyamatosan változik. Susan Lund, az MGI kutatás vezetője szerint a munkakörök egyre jobban specializálódnak, feladat-orientáltabbak, egyre inkább virtuálisak és részmunkaidőben végezhetők. De valójában milyen is lesz a jövő munkahelye? Melyek lesznek a következő évtized legkeresettebb szakmái?

Precíziós Műszerész 

A gyártásipar nagymértékben megváltozott a korábbi gyakorlathoz képest. „A gyártás már nem arról szól, hogy szakképzetlen emberek hosszú sora áll a gyártósorok mellett,” mondta Lund. Ehelyett olyan jól-képzett munkásokra van szükség, akik magas szintű szaktudással rendelkeznek egy adott szűk területen belül. A jó hír, hogy ezek a munkakörök mindössze két év előképzést igényelnek. A képzést követően olyan területeken helyezkedhetnek el, mint például a precíziós szerszámgyártás vagy a speciális vegyi anyagok előállítása. A precíziós műszergyártók sok, a mindennapi életben használt dolog gyártásában vesznek részt – a mobiltelefon-gyártástól kezdve a füstjelzőkig – melyeket ma már számítógép segítségével, nem pedig gyártósoron alkatrészenként állítanak össze. 

Genetikai tanácsadó

Egyre többen igénylik a genetikai vizsgálatokat azzal kapcsolatosan, hogy milyen örökölt betegségeik lehetnek, és milyen betegségeket örökölhetnek gyermekeik. A genetikai szaktanácsadó az, aki ezekre a kérdésekre válaszolni tud. Ezek a szakemberek egészségügyi dolgozókkal karöltve végzik a vizsgálatokat és információt nyújtanak a várható születési és genetikai rendellenességekről, illetve örökletes betegségekről. Kemény kérdések megválaszolásában is segítséget nyújtanak: Mit tegyek, ha a génállományomban megtalálható a mellrákért felelős gén? Szükség van-e abortuszra, ha a magzat genetikai betegséget feltételező génnel rendelkezik? Korábban a genetikai tanácsadó leginkább a magzatok génállományának feltérképezésével foglalkozott, ma már a teljes genetikai vizsgálat költsége egyre megfizethetőbb (jelenleg 5000 dollár körül van), így sokan, gyakran egész családok kérnek teljes körű DNS vizsgálatot. A 2010-es adatok szerint a genetikai tanácsadó éves fizetése 63 700-150 000 dollár között mozog és a megkérdezettek 89%-a elégedett munkájával.
 
Idősgondozó

 

A „baby boom” nemzedék első képviselői idén lesznek 65 éves. 2029-re a „baby boom” generáció legfiatalabb tagja is eléri a 65 évet. Ez a generáció körülbelül 70 millió embert jelent. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a várható átlagos élettartam is folyamatosan emelkedik, akkor egyértelművé válik, hogy az idősgondozók iránti igény nem egyszerűen emelkedik, hanem rendkívül kritikus méreteket ölthet. Húsz éven belül minden ötödik amerikai lakos 65 év feletti lesz és 90%-uk szenved majd legalább egy vagy több krónikus betegségben. Az egészségügyön belül várhatóan az idősgondozási szektor fog leginkább növekedni az elkövetkezendő időkben. 2030-ra 3,5 millió idősgondozó szakemberre lesz szükség. „A jó hír az, hogy az idősgondozásba több különböző szakma is bekapcsolódik: a szakápolóktól kezdve a gerontológusokig. A másik előnye a dolognak, hogy ezt a munkát nem lehet automatizálni vagy kiszervezni más országokba,” véli Lund.

 

Szabadalmi jogász

A szabadalmi jogász ugyan a jövő szakembere, de már most is egyre keresettebb szakma. Obama szeptemberben aláírta az amerikai szabadalmakról szóló törvényt és így elindulhatott az új szabadalmi rendszer kiépítése. Az új törvény jogerőre emelkedése után drasztikusan megnőtt a szabadalmi jogászok iránti kereslet. A jogi kategóriájú üres állások közül 15%-uk ilyen szakemberre vár, míg a jogászok mindössze 3%-a rendelkezik szabadalmi szakvizsgával.
Informatikai biztonsági szakértő
Ez az év a hackerek éve volt. Az Anonymous, Lulzsec és egyéb hacker bandák a Citigroup, a Sony rendszereit támadták meg. Több weboldalt leblokkoltak, felhasználói azonosítókat és jelszavakat törtek fel és hamis híreket hoztak nyilvánosságra. Ezek az események rámutattak az informatikai rendszerek biztonsági hiányosságaira. A Stratégiai és Nemzetközi Tudományok Központ által 2010 novemberében nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az informatikai rendszerek biztonsági problémái javarészt szakember hiányból fakad. A tanulmány szerint mindössze néhány ezer igazán jól képzett informatikai biztonsági szakember van Amerikában, holott az igény a kormányzat és nagyvállalatok részéről 10,000 és 30,000 között mozog.
Kertész a „függőkertben”
A föld lakosságának száma egyre csak nő. Néhány héttel ezelőtt értük el a 7 milliárdot. 2050-re 9 milliárd ember él majd a földön és ebből 80%-uk városi lakos lesz, ezért élelmiszer-ellátási gondok várhatóak. Ehhez jön még a vízhiány és a termőföldhiány problémája. Mindezek után könnyű megérteni, miért létesül egyre több „tetőkert” országszerte. A függőkertek kialakítása még csak kísérleti szinten folyik, de egyre nagyobb lesz azok iránt az igény, akik helyi termesztésre specializálódnak a nagyvárosokban.
Statisztikus
A cégek több tonna adatot gyűjtenek össze, de nem igazán tudják hogyan használják azokat. Az összegyűjtött adatok értelmezés nélkül teljesen értéktelenek. „Minden alkalommal, amikor használjuk a bankkártyánkat, rengeteg információt nyújtunk a bankoknak,” mondta Lund. „Rengeteg adat áll a cégek rendelkezésére, ezért szükség van olyan emberekre, akik közérthetővé teszik azokat, ezáltal segítenek megérteni a vásárlói magatartást”. A naponta felhalmozódó adatokat a statisztikusok tudják kezelni. 2008 és 2018 között ezen a területen 13%-os növekedés várható a Munkaügyi Hivatal statisztikai adatai szerint
Víz alatti hegesztő
Lund elmondta, hogy az egyik legnagyobb probléma a munkáltatók szerint a jól képzett fizikai munkások hiánya. Ez abból fakad, hogy a kétkezi munkát lebecsülik és mindenki felsőfokú végzettségre törekszik. Holott ez a karrier lehetőség nem egyszerűen életképes, de nagyon jövedelmező is lehet. Az egyik olajipari cég 150,000 dolláros éves fizetést ajánlott a víz alatt dolgozó szakképzett hegesztőknek, mivel óriás szakember hiányba ütközött ezen a területen. Természetesen nem lehet mindenki hegesztő, de vannak más jól jövedelmező fizikai munkát igénylő szakmák is: építési felügyelő, villanyszerelő, lift-szerelő/karbantartó, repülőgép-szerelő.
Fenntarthatósági szakértő
A mai világban a cégeknek meg kell felelniük a környezetvédelmi előírásoknak. A szabályok értelmezése és ezek alapján a rendszerek kidolgozása rengeteg munkát igényel. A cégek egyre inkább környezetbarát működésre törekednek, társadalmi felelősségvállalásuk is folyamatosan nő, és az egyik legfontosabb kérdés minden vállalatnál a fenntarthatóság. A Coca-Cola fenntarthatósági irodát hozott létre, ahol a cég vízgazdálkodását, újrahasznosított termékek alkalmazását és a klímavédelmet felügyelik. Ezen a területen a szakemberek iránti igény várhatóan 40%-al emelkedik majd. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr493407199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2011.11.24. 02:43:14

Az idősgondozóból hogy lett genetikai tanácsadó?

szergejsztahanov 2011.11.24. 09:03:23

te mit csinálsz? megmondom, hogy 2020ban hogy fogják hívni!

szúnyog69 2011.11.24. 09:04:14

a söfőrt már most is transzporting managernek hívják, na az mi lesz?
süti beállítások módosítása