Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

5 ször annyit fizetnek svájcban ugyanazért a betanított munkáért!

2011. december 05. - nagymenő

Svájc a fellegek felett van és nem csak fizikai értelemben! Ugyanazért a betanított munkáért Magyarországon 2400 Ft-ot, míg Svájcban 12 000  Ft-ot adnak. Ez a különbség nem valami bonyolult makrogazdasági összehasonlításnak az eredménye. Az egyik üdítőital forgalmazó cég lényegében hostesseket keresett termékeinek népszerűsítésére és a svájciak kiakadtak amikor megtudták, hogy Pesten a melót már ötödéért is vállalják.

"Egy kocsiban kell ülnöd, néha meg kell állnod, a céges ruhát kell viselnek, a rendezvényeinken ott kell lenned! Az a lényeg, hogy fogyjon a cucc!"

A meló ugyanaz Magyarországon és Svájcban is, a beszélgetés azonban másként folytatódik az Alföldön és az Alpokban.

"A melóért tudok fizetni 8 eurót óránként" - mondja a magyar manager

"A melóért tudok fizetni 48 frankot óránként" - mondja a svájci manager

A beszélgetés nem kitalált és nem túl régi. A múlt héten egy csapatépítő tréningen volt szó róla a cég osztrák központjában. A magyar kollégák annyit mondtak még, hogy ez a 8 euró nálunk nem is olyan rossz - per óra -a svájciak meg annyit, hogy talán 40 frank-ig le tudnak menni, de az alatt már senkit sem találnak.

Na ez a valódi különbség a két ország gazdasága között.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr453438626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.05. 13:59:51

Ez piaci kérdés. Egyszerűen Svájcban drágább a munkaerő piaci ára.
süti beállítások módosítása