Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Feljelentenéd a főnöködet a hatóságoknál?

2011. december 26. - nagymenő

Egy új felmérés szerint az amerikaiak háromnegyede, ha munkahelyi törvénysértést tapasztalna, jelentené azt, amennyiben a neve nem kerülne nyilvánosságra, nem kellene félnie a retorzióktól és pénzbeli jutalommal is járna.

Ezt a felmérést a Labaton Sucharow kereskedelmi cég végezte, amely arra kapott megbízást, hogy megvizsgálja az „ új feljelentési program”  működését, amit a Dodd-frank pénzügyi reform részeként hoztak létre és amelyet Obama 2010-ben írt alá. Ez a törvény védi a feljelentőket a retorzióktól és anyagilag is ösztönzi a törvénysértéssel kapcsolatos információk feltárását.
A válaszadók 34 százaléka mondta azt, hogy tudomása van munkahelyi törvénysértésekről, viszont 68 százalékuk soha nem hallott az állami „besúgó programról”. 
 „Szomorúan tapasztaljuk, hogy a munkahelyi törvénysértések mértéke ilyen magas” – nyilatkozta Jordan Thomas, a Labaton Sucharow vezetője. „Ezek az eredmények is azt tükrözik, hogy szükség van a ’Feljelentő Programra’. Ez a program is, a többi szabályozó törvénnyel együtt, arra hivatott, hogy drasztikusan növelje a befektetők védelmét és helyreállítsa az emberek bizalmát. 
A pénzügyi ösztönzés azért kapott helyet a programban, hogy a dolgozók könnyebben döntsenek a feljelentés mellett, ha törvénysértésről van szó. A törvény 10 és 30 százalékos jutalmat helyez kilátásba, amennyiben a kiszabható büntetés az eljárás során 1 millió dollár fölött van. 
Ez a törvény augusztus 12-én lépett hatályba és szeptember végéig 334 panaszbejelentést eredményezett. A feljelentések leggyakoribb okai: piaci manipuláció, csalás, bennfentes kereskedelem, adócsalás.  A hivatal 37 államból kapott bejelentést, de érkezett Kínából és Nagy-Britanniából is megkeresés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr823497191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása