Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Több a munkanélküli, több az öngyilkos!

2012. január 31. - nagymenő

Egy a közelmúltban közzétett tanulmány szerint az öngyilkosságok száma követi a gazdasági helyzetet: emelkedik nehéz időkben és csökken a gazdasági növekedés alatt.
A szakértők azt mondják, hogy ez az új tanulmány végre tisztázta az öngyilkossági ráta és a gazdasági trendek közötti homályos kapcsolatot.


Noha sok kutató régóta állítja, hogy a gazdasági problémák növelik az amúgy is sérülékeny emberek (a depressziósok és egyéb mentális problémákkal küzdő emberek) hajlamát az öngyilkosságra, az eddigi kutatási eredmények nem voltak egyértelműek. Voltak olyan tanulmányok, melyek alátámasztották ezt a kapcsolatot, mások pont az ellenkezőjét állították: a magas munkanélküliség idején az öngyilkosok száma csökken, mivel a legnagyobb szükségben az emberek összeszedik minden erejüket és a túlélésre koncentrálnak.
A minden korábbinál átfogóbb kutatási adatok alapján az új tanulmány egyértelmű korrelációt fedezett fel az öngyilkossági ráta és a gazdasági trendek között a fiatalok és a középkorúak körében. Ez a kapcsolat eltűnt, amikor a kutatók csak a gyerekek vagy az idősek adatait vizsgálták.  Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag az általános gazdasági recesszió állt az öngyilkosságok mögött, de mindenképpen hozzájárult mint tényező.
„Jó munkát végeztek – sikerült kiegészíteni egy nagyon komplex puzzle-t egy újabb darabkával”- mondta Eve Moscicki, az Amerikai Pszichiátriai Intézet kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.  “Bebizonyították, hogy az öngyilkosságra hajlamos emberek körében a munkahely elvesztése vagy a fizetéscsökkentés növeli az elkövetések számát”.
Az amerikai Közegészségügyi Magazinban megjelent tanulmányban a kutatók megvizsgálták és kielemezték hány öngyilkosság jutott 100,000 emberre éves bontásban 1928-tól 2007-ig.
Az öngyilkossági ráta ezalatt az idő alatt 18.0-ról 11.2-re csökkent. A mutató az 50-es évek közepén ingadozott, a 70-es évek végén emelkedni kezdett, majd újra csökkent a 80-as évek közepétől 2000-ig.  A jelentős csökkenés oka, a kutatók szerint a betegellátás és az életszínvonal javulásában, valamint a gyógyszerek fejlődésében keresendő.
A gazdasági ciklusok hatását úgy mérték, hogy a gazdasági válság éveit összehasonlították a válság előtti évekkel. A legélesebb emelkedést 1932-ben regisztrálták, amikor 23%-al emelkedett az öngyilkosságok száma 1928-hoz képest. Ezen kívül volt még néhány kisebb kiugrás – az olajválság idején a 70-es évek kezdetén, illetve a 80-as évek elején a kettős recesszió alatt.
Az öngyilkosságot lehetetlen megjósolni, ezért a prevenciós programok és a megelőző kezelések sem túl sikeresek.  A kiváltó okok között leggyakrabban a droghasználatot, depressziót és a problémás családi kapcsolatokat említik. Ezen kívül ez a tanulmány arra is rávilágított, hogy melyik korosztályra van a legnagyobb hatással a gazdasági válság. Kiderült, hogy a munkaképes korú felnőtt emberek viselik legnehezebben ezeket az időszakokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr524036232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fluffer 2012.02.01. 12:32:58

“Bebizonyították, hogy az öngyilkosságra hajlamos emberek körében a munkahely elvesztése vagy a fizetéscsökkentés növeli az elkövetések számát”

Gratulálok bazdmeg, ezt a velős megállapítást kábé az ipari forradalom óta csak sejteni lehetett.
süti beállítások módosítása