Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

60 éve nem voltak ekkora szarban a fiatalok!

2012. február 15. - nagymenő

Mennyire sújtja a recesszió a fiatal felnőtteket az Egyesült Államokban? A Pew Kutatóközpont a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok mindössze 54,3%-a rendelkezik munkahellyel. Ez a legalacsonyabb mutató 1948 óta, amikor is a munkanélküliségi rátát mérni kezdték.
Érettségi után vagy frissdiplomásként a fiatal amerikaiak az utóbbi évtizedek legrosszabb munkaerőpiacán találják magukat. A recesszió minden korosztályt rosszul érintett Amerikában, de az iskolából kikerült pályakezdő fiatalokat sújtja leginkább, mivel számukra egyszerűen nincs munkalehetőség.
A fiatalok borús helyzete a munkaerőpiacon egyértelműen látható a Pew új felméréséből, mely szerint 2011 végén a 18 és 24 év közötti fiatalok alig több mint fele rendelkezett állással. Ez a mutató csak hajszálnyival magasabb a 2010-es adatoknál (54%), viszont a négy évvel korábbihoz képest (62,4%) drasztikus csökkenést mutat.
Az alacsony foglalkoztatottsági ráta egyik oka az lehet, hogy sok fiatal miután szembesült a munkanélküliséggel visszatért az iskolapadba. Tavaly a fiatal felnőttek 45,2%-a tanult középiskolában vagy felsőoktatásban. 1990-ben ez a szám 31,3% volt. Hosszú távon a magas arányú tanulási kedv jót tehet a gazdasággal, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a diákok úgy érzik, semmi esélyük munkát találni a jelenlegi munkaerőpiacon, ha nem folytatják tanulmányikat.
Az is valószínű, hogy ezek a diákok szeretnének pénzt keresni a diákévek alatt is, azonban kevés sikerrel: a diákok mindössze 40,7%-a dolgozik szemben a 2007-es 47,6%-al. Ez egyben azt is jelenti, hogy a diákok nagy része diákhitelt kénytelen igénybe venni a tanulmányai folytatásához. A 18-24 év közötti iskolából kikerült fiatalok körében is csökkent a munkahellyel rendelkezők száma: a négy évvel korábbi 73,2%-ról 65%-ra esett vissza.
Érdemes megemlíteni, hogy a hivatalos munkanélküliségi ráta a 18 és 24 évesek körében 16,3% a Munkaügyi Hivatal adatai szerint. A Munkaügyi Hivatal szerint az a munkanélküli, aki aktívan részt vesz a munkakeresésben és nem nappali tagozatos diák. A teljes lakosságra vetített munkanélküliségi ráta 8,3%, míg a fiatalok mutatója ennek a duplája.
Azonban nem kell annyira aggódnunk a fiatalokért, amíg ők sem aggódnak különösebben magukért. A rossz körülmények ellenére a Pew kutatása szerint a fiatalok optimisták. A megkérdezett fiatalok 88%-a azt nyilatkozta, hogy vagy már jelenleg is elég bevétellel rendelkezik, vagy bízik benne, hogy a jövőben jól fog keresni. Ezzel ellentétben a 35 év felettiek 28%-a mondta azt, hogy nem hisz benne, hogy valaha elég jövedelemmel fog rendelkezni. Tehát a fiatalok optimizmusa töretlen, annak ellenére, hogy a recesszió leginkább őket sújtja.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr134113455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NGM: 25 ezer fővel többet foglalkoztatnak a versenyszférában 2012.02.21. 11:54:02

25 ezer fővel nőtt tavaly a versenyszférában alkalmazottak száma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, míg a költségvetési intézményekben csökkent a létszám.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.16. 10:51:35

A kétszínű, sunyi, bóvlista "nemzeti" törpének most az EU válasz és IMF kölcsön előtt milyen fontos lett az ellenzék szava, jó hogy végre szólnak az egyetemisták is?
És a sok narancsfejű be is veszi a blöffjeit.

Orbán takarodj még van egérút!

A román elnök korrektül felállt felállt, hogy ne verjék szét az országát!

Orbán takarodj és kezeltesd magad!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.16. 11:28:06

A kérdés csak az, hogy visszamentek az iskolapadba vagy eszükbe se jutott munkát keresni, hiszen eleve egyetemet szerettek volna végezni? Globális tendencia, hogy egyre tovább tanulnak a fiatalok és a gazdaság fejlődése miatt egyre több szülő engedheti meg magának, hogy a gyerek(ek) tanulását ilyen sokáig saját zsebből finanszírozza.

A nyugati országokban már 15-20 éve elég jelentős azoknak a 30 év körüli fiataloknak az aránya, akik a szüleikkel élnek, mert azok el tudják őket tartani, így semmilyen késztetést nem éreznek a munkára. Sajnos ez a parazita szemlélet hazánkban is egyre jobban terjed az utóbbi 6-7 évben.

frikazojd · http://kocs.ma 2012.02.16. 13:42:40

@online távmunkás: agree. itt angolszásziában, ahol vagyok, 40 ev felett kb. egyontetu velemeny, hogy azert nagy a fiatalok kozt a munkanelkuliseg, mert a fiatalok kib*szott lustak. Egyszeruen kitalaljak, hogy ok £25k alatt nem mennek el dolgozni. Ehhez van egy erettsegijuk + 0 perc barmilyen szakmai tapasztalat. A munkaadok meg persze koszonik szepen az erdeklodest.
süti beállítások módosítása