Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hol kaphat munkát VV Attila?

2012. február 29. - nagymenő
Munkát szeretnél? Akkor készülj fel a ’performanszra’. Elmúltak azok az idők, amikor a megfelelő végzettség, egy megnyerő önéletrajz, mely kellő munkatapasztalatot és készséget tükrözött, illetve az állásinterjún tanúsított professzionális hozzáállás elég volt egy adott munka elnyeréséhez. Ma már egyre több cég a Reality Tv show-k kiszámíthatatlan casting-jához hasonló kiválasztási folyamatot részesíti előnyben.
A Los Angeles Times az ’extrém interjúztatási’ trendeket vizsgálja. Egyre több olyan interjú helyzet van, melyek egyáltalán nem lógnak ki a ’Survivor’ szereplőinek válogatásából. Például egyetemistákat, akik gyakornoki pozícióra jelentkeztek egy céghez arra kértek, hogy 13 különböző 140 karakteres Twitter üzenettel indokolják meg, hogy miért pont őket válassza ki a cég. Nem ritka, hogy több jelentkezőt egy bárban vagy étteremben terelnek össze azért, hogy felmérjék reakciójukat a többi versenyző láttán.
Az álláskeresőknek előszeretettel tesznek fel lehetetlen kérdéseket: „Hogyan bizonyítanád be, hogy a németek a legmagasabb emberek a világon?” és „Egy tízes skálán értékeld magad abból a szempontból, hogy mennyire vagy furcsa ember?” Általában ezekre a kérdésekre nem feltétlenül létezik helyes válasz. Viszont az adott válaszok feltárják a jelölt gondolkodásmódját. A Google egyik kedvenc kérdése, amivel a jelöltek intelligenciáját teszteli: „Hogyan mérnéd le a fejed súlyát?”
A fejtörők és a különös feladatok nem csak a magas pozíciókra jellemzőek. A Walmartnál már az egyszerű eladói pozícióira is csak olyan jelölteket vesznek fel, akik okosan válaszolnak a sok fura, oda nem illő kérdésre.
Az LA Times szerint a Pinkberry lánc interjú feladatai közé tartozik az is, hogy a jelöltek furcsa karikák hosszú során ugrálnak keresztül. Ezt a feladatot a leendő fagyasztott joghurt eladónak is teljesítenie kell. A múltban a minimálbéres munkákhoz az önéletrajzon, büntetlen előéleten és vizeletmintán kívül nem volt másra szükség.  Ma már a leendő munkatársnak az egyik interjú feladatban az üzletlánc hamis reklámját kell továbbfejlesztenie, míg a másikban egy marketing tervet kell készítenie egy elképzelt új termékre. 
Ezek a feladatok nem csupán a jelöltek összezavarását vagy az unatkozó HR menedzserek szórakoztatását szolgálják. A Pinkberry közleményében az áll, hogy a különös feladatok felmérik a jelölt csapatmunkára való képességét, demonstrálják szolgálatkészségét, valamint vezetői adottságait, feltárják vállalkozói kedvét.  
Ennek ellenére, ha egy interjún hirtelen feltűnik Joe Rogan a ’Rettegés fokából’ egy vödör élő csótánnyal, jobb ha azonnal lelépsz. A meghátrálás nem a kiemelkedő vállalkozói kedvedet bizonyítja ugyan, de legalább kiderül, hogy nem ment el a józan eszed.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr254224283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása