Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

“Ha erős gazdaságot akarsz, engedd dolgozni a nőket!”

2013. május 10. - nagymenő

A Coca-Cola még tavaly indította el az igencsak ambiciózusnak tűnő 5by20 névre keresztelt programját, amelynek célja, hogy 2020-ra 5 millió nőt segítsenek vállalkozóvá válni a fejlődő országokban.  A program keretében szervezett konferencián Muhtar Kent, az üdítő óriás elnök vezérigazgatója azt mondta: a program elindításakor őrültnek nézték őket, sokan gondolták, hogy “papírsárkánnyal szeretnék elérni a holdat”.  A számok azonban azt bizonyítják, igazuk lehet. Tavaly óta ugyanis 350 000 kisvállalkozás beindításában vettek részt. A vállalkozók között vannak gyümölcstermesztők, kézművesek, kereskedők és olyanok, akik a palackok újrahasznosításával foglalkoznak. A cég képzésekkel, tréningekkel, pénzügyi tanácsadással és mentori programmal segít nekik.

5by20.jpg

A program nem csupán a női egyenjogúságról szól, hanem a gazdasági fejlődést is segíti. Güler Sabanci, török vállalkozó a konferencián arról beszélt: Törökországban a népesség 50%-a dolgozik, a dolgozók 70%-a férfi, és csupán 30%-uk nő.  A gazdasági növekedés feltétele, hogy kellő mennyiségű munkaerő álljon rendelkezésre, és mint a számok is mutatják, a tartalékok megvannak – leginkább a nők körében. A fejlődő országokban ráadásul az, hogy egy nő dolgozni kezd, a következő generációk sorsát is meghatározza. Kimutatták ugyanis, hogy a nők keresetüket sokkal inkább költik a családra – a családon belül pedig a lányok iskoláztatására – mint a férfiak. Így látja ezt a nigériai pénzügyminiszter, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala is. Szerinte a nők foglalkoztatásába való befektetés, a jövő fejlettebb gazdaságába, képzettebb munkaerejébe való befektetést jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr305292561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása