Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan szerezd meg az első munkahelyed?

2013. június 04. - nagymenő

Állást találni mindig nehéz, különösen akkor, ha életünk első munkahelyéről van szó. A WikiHow.com tíz talán nyújthat egy kis segítséget.

first-job-interview-cartoon.jpg

Mielőtt nekikezdenél a munkahelyvadászatnak, bizonyosodj meg róla, hogy valóban itt az ideje annak, hogy munkába állj. A munka felelősség! Ezt tudatosítsd magadban.  Készen állsz rá?

Készíts önéletrajzot! Egyelőre rövidke lesz, de segít abban, hogy bemutatkozz a leendő munkaadódnak.  Tapasztalatot nem csupán a korábbi munkahelyeken lehet szerezni.  Írtál az iskolai újságba? Szórakozásból weboldalt terveztél? Ezek fontos információk lehetnek!

Szegényes az önéletrajzod? Próbáld ki az önkéntes munkát! Ha egy jótékonysági szervezetnél ingyen dolgozol egy ideig, az munkatapasztalatnak számít, és növeli az esélyeidet arra, hogy fizetett munkát találj.

Kérd meg a tapasztaltabb barátaidat arra, hogy olvassák át az önéletrajzodat. A legnehezebb dolog, hogy saját magunkkal szemben objektívek maradjunk. Egy külső szem könnyebben észreveszi az esetleges helyesírási hibákat, meg tudja mondani szerinte mely információkat kell jobban hangsúlyozni, illetve melyek azok, amelyek jobb, ha kimaradnak.

Jelentkezz álláshirdetésekre! Mindig győződj meg arról, hogy a képességeid, végzettséged megfelelnek az elvárásoknak. Figyelj arra, hogy hol van az állás, mennyire gyorsan tudnál eljutni  a leendő munahelyedre!

Mielőtt interjúra mész, nézz utána a cégnek! Ha pontosan tudod, mivel foglalkoznak, kik ők, hogy megy az üzlet, jobban tudsz alkalmazkodni az elvárásaikhoz.

Ha kecsegtetőnek is tűnik egy ajánlat, mindig tarts több vasat a tűzbe. Igaz, hogy egyzserre csak egy helyen tudsz dolgozni, de egyáltalán nem biztos, hogy felvesznek. Az állásinterjú soha nem elpazarolt idő. Ha nem is jön be, gyakoroltál, tapasztalatokkal lettél gazdagabb.

Ne hazudj! Ha vannak bizonyos időpontok, amikor nem tudsz dolgozni, közöld előre! Soha ne túlozd el a képességeidet, tapasztalatodat.

Készülj néhány releváns kérdéssel! Ha te is kérdezel, azt mutatja, hogy valóban érdekel az állás. Jó belépő lehet, ha például a későbbi képzési lehetőségek iránt érdeklődsz. Ez azt mutatja, hogy hosszú távon gondolkodsz.

Ha interjúra mész, öltözz fel megfelelően! Ha azt is mondják, hogy nem kell különösebben kiöltözni, az első benyomás mindig sokat nyom a latban.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr725343149

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cover up indexmodik IRL data 2013.06.05. 08:51:56

Mi értelme lefordítani egy külföldi cikket? És ezzel még ki lehet kerülni a zsindex címoldalára is!

Önkéntes munka Magyarországon? Mikor egy pályakezdő keresetből még megélni sem lehet..
Mjlyen önkéntes munka? Menjen drogosokat meg öregeket gyilkoló cigányokat védeni a TASz-hoz?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.05. 09:42:31

@cover up indexmodik IRL data: Önkéntes munka lehet például egy sportesemény szervezésén dolgozni.

_Epikurosz_ 2013.06.05. 09:48:45

Az önkéntes munka heylett el lehet vállalni ideigleneset vagy határozott idejűt is, és onnan már az első naptól tovább keresni. Vicces, de aki dolgozik, azt inkább el akarják csábítani, minthogy munkanélkülit vegyenek fel. Ráadásul abban a pillanatban már nem is vagy pályakezdő. Ne sajnáld a munkaadódat, ő se sajnál téged.

Tanulj nyelvet. A napi 8 óra kemény munkakeresés, telefonálgatás, önéletrajzküldözgetés után 2 túlórányi magán nyelvtanulás pont belefér. Ugyanez áll a számítógépes, irodai ismeretekre is.

A képzési lehetőségek az szar kérdés. Ha vannak, a munkaadód úgyis kampányol velük, akármilyen kicsik is. Az első feladatról, a munka helyszínéről, az esetleges kötelező védőruházatról, egyenruháról, a belépés várható időpontjáról, stb.

Noha nem illik nagyobbítani a tapasztalatodat és a képességeidet, még véletlenül se láttasd kisebbnek azokat, mint amilyenek. A munkaadód is pozitív képet akar sugározni magáról...

Nézz utána a cégnek. Figyeld meg a főnök és a beosztottak közötti viszonyt interjú alatt, és szűrd ki a pszichopatákat. Töltsd le az éves beszámolóját, nézd meg, hogy a "Rövid lejáratú kötelezettségek" és a "Pénzeszközök" sorban milyenek a számok. Ha az előbbi sokkal nagyobb, mint az utóbbi, a cég fizetési gondokkal küzd. Ha a Mérleg szerinti eredmény és az Eredménytartalék negatív, akkor a cég veszteséges. Manapság vigyázni kell, hova mész, pontosabban számítani arra, hogy a cég előbb szűnik meg, mintsem gondolnád, vagy hogy 2 hónap múlva nem kapsz fizetést - ideiglenesen persze bevállalható, de folyamatosan keresni kell mellette. Ellenőrizd le a cégedről szóló híreket is, Yahoo Biz, a Google érdekesebb találatai.

brlv24 2013.06.05. 10:00:47

@cover up indexmodik IRL data:
"Önkéntes munka Magyarországon? Mikor egy pályakezdő keresetből még megélni sem lehet.."

Lehet az a baj, hogy ilyen itthon a hozzáállás. Egy ilyenben nem csak az a haszon, hogy pénzt kapsz, hanem tapasztalatot és referenciát. Sokkal jobb az elején négy órában akár ingyen dolgozni, mint 24 órában otthon semmittenni!

SarahConnor 2013.06.05. 10:19:56

Hogy kaptam az első munkámat? Olvastam a hirdetést, összeeszkábáltam egy önéletrajzot, de különösen nem foglalkoztam a külsőséggel.
Elküldtem az egészet emailen, majd egy óra múlva hívtak is, hogy másnap (pénteken) menjek be interjúra. Bementem, beszélgettem egy kedélyeset leendő főnökömmel, aztán azt mondták, hétfőn kezdjek.
:)
A legfontosabb, hogy rendesen kinéző önéletrajzod legyen, ne legyen agyondizájnolva, ne legyen benne helyesírási hiba, értelmetlen mondat, stb. Áttekinthető legyen és világos. És természetesen az se árt, ha van mit beleírni.
Szerintem ez a CV-kérdés kicsit túl van stresszelve a neten, meg különböző fórumokon, keep it simple, ennyi az egész, ennyit tudok tanácsolni.

jobkereso 2013.06.05. 10:41:55

az önkéntes munka alatt szerintem szakmai gyakorlatot értettek, vagy gyakornoki státust, lényegében ott tanítják meg a szakmát, meg általában véve dolgozni, az iskola csak az alapokat adja meg, azzal magában dolgozni nem fog tudni senki

tehát a sikeres karrier kezdet az, hogy még a diploma vagy szakvizsga megszerzése előtt az illető gyakornokként elhelyezkedik valahol és dolgozik abban amiből majd a papírt is kapni fogja, és a tényleges munkaerőpiacra már nem nulla tapasztalattal lép ki

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 10:46:58

hát ez a oszt kurta furcsa semmilyen lett...

Szürke Ló 2013.06.05. 10:47:03

"Kérd meg a tapasztaltabb barátaidat arra", hogy mondják meg őszintén, hogy a fordításod baromi magyartalan, papírízű, tele van helyesírási hibával és közhelyekkel. Valamint ne írj blogot, ha nincsenek önálló gondolataid.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.05. 10:55:27

@Távmunka blog:
Amit aztán le is szar a munkáltatók nagyobb része. Tapasztalatból írom, mert anno megemlítettem állásinterjún ilyesmit, és nem értették ezt most hogy.

Boka1 2013.06.05. 11:45:49

Az önéletrajzba bele kell írni az igazságot, ez alap. Ezt a motivációs levelet felesleges elkérni. Ha profi dolgozó kell, azt úgyis a konkurenciától csábítjuk el. Ha utcáról veszünk fel, akkor pofára megy.

Kono 2013.06.05. 11:59:46

Akkor összefoglalom:
1. Keress munkát.
2. Jelentkezz rá.
3. Menj el interjúra -ha behívnak!
4. Ha felvesznek, kezdj el dolgozni.

Van ebben a posztban bármi más, releváns információ? :)

Kono 2013.06.05. 12:11:59

Egyébként, önkéntes munka helyett, mellett én ingyenes, online távoktatás kurzusokat ajánlanék, amiket menő egyetemeket, online is el lehet végezni. Pl. edx.org
Nem mellékesen ingyenesen. Persze angolul tudni kell hozzá.

Elég meggyőzően hat egy-két ilyen sor:
Harvard, Justice- Basics of political and moral philosophy.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.05. 12:15:55

@Ensiada Arkoveitie: Érdekes. Világversenyen voltál szervező? Mert egy országos diákolimpiát még nem vesznek komolyan, de tapasztalataim szerint egy felnőtt Európa- vagy világbajnokság szervezése már felkelti az érdeklődést.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.05. 12:19:17

@Kono: Apróbb bökkenő, hogy nem Harvard, hanem HarvardX lesz az oklevélen.
Egyébként én is több tárgyat megcsináltam a Courserán, van Wharton Business School and Stanford is a gyűjteményemben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.05. 12:22:40

@Kono: Még annyit, hogy ingyen csak olyan papírt kapsz, ami nem bizonyítja, hogy te végezted el a kurzust. Ha a személyazonosságod ellenőrzését is kéred, akkor azért fizetni kell.

cover up indexmodik IRL data 2013.06.05. 13:08:26

Ez az önkéntes meló szociológus f*szverő szakon lehet, hogy még elmegy, de egy műszaki, gazdasági hallgató hol önkénteskedjen?
Ennél jobbat tudok, én is a gyerekemet már gimnazista korában hoztam a céghez nyári munkára, nem fénymásolásra, hanem annál többet csinált, szerződésekből adatfeltöltés, excel táblázatok, rendszerek kezelése.
Ezt már be tudja írni az önéletrajzába, pénzt is kapott érte, amit el tudott költeni a nyár többi részébe, fesztiválra, legalább a saját megkeresett pénzét költötte, másrészt beleszagolt egy multis légkörbe, s láthatta, ha nem tanul, nem épít tudatosan karriert, akkor max adminisztratív munkaerő lehet belőle.
Az önéletrajz írási tanácsokra meg szarni, kapcsolatot építeni fontosabb.

afazekas 2013.06.05. 13:25:37

@cover up indexmodik IRL data:

Az önkéntes munka külföldön kicsit mást jelent.

Itthon talán az ingyenes gyakornokság, vagy a jogászoknál az ügyvédbojtárkodást lehet említeni.

cover up indexmodik IRL data 2013.06.05. 13:43:52

@afazekas: Az ügyvédbojtárkodásra fiatal, pár éve végzett jogászlány ismerősöm azt mondta, hogy sokan tényleg azért mennek el, hogy legyen valami gyakorlatuk, és akkora a kínálat (a túlképzés következtében), hogy ezt a jogi irodák ki is használják.
Szóval ezt inkább illene kizsákmányolásnak nevezni, mint önkéntes munkának.

cover up indexmodik IRL data 2013.06.05. 13:45:43

De az első felvetésem az volt, hogy lehet-e bloggolásnak nevezni, ha valaki lefordít egy külföldi cikket (mindegy, hogy szó szerint vagy sem)és azt saját blogjaként "írja" a forrás feltüntetése nélkül.
smitpál emlékérmet a blog szerzőjének!

nadiposzata 2013.06.05. 14:11:45

Mi ez a felelősség duma?
Ha én csinálom meg, jól van megcsinálva. Vállalom is a következményeket.

afazekas 2013.06.05. 15:06:03

@cover up indexmodik IRL data:

Hú ne is mond!
Én olyat is hallottam h még e fizetsz azért h ügyvédbojtárkodhass. Bár az lehet h még a régi rendszerbe volt.

Bár én azt is kihasználásnak érzem, amikor a multik direkt alacsony beosztásban tartanak jó végzettséged ellenére aprópénzért. Amíg ki nem nyílik a csipád és ...
süti beállítások módosítása