Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A kétkezi munka többet ér a diplománál?

2013. június 10. - nagymenő

A kérdéssel Magyarországon is sok frissen végzett diplomás szembesül. Kínában és Indiában viszont milliókat érint. Mindkét országban jellemző, hogy az egyetemek szinte gomba módra szaporodnak, mégsem tudnak tanulási lehetőséget biztosítani minden arra vágyó diáknak. A szülők generációja ugyanis még abban a tudatban nőtt fel, hogy a tudás olyan érték, amely egyenes utat jelent a nyomorból való kiemelkedéshez, a biztos megélhetéshez.  A friss diplomások azonban azzal szembesülnek: nincs elég állás, vagyis pontosabban olyan állás nincs, amely a végzettségüknek megfelelő.

bl10_ndhkn__marutil_834248f.jpg

Eközben a két óriási ország gyáraiba egyre nehezebben találnak kétkezi munkásokat.  A szállodákban hiány van nyelveket beszélő szakácsokból, felszolgálókból. Az  ázsiai gazdaságok autók, mobiltelefonok, laptopok millióit gyártották le, mára viszont alig akad olyan szakmunkás, aki ezeket karbantartaná. Az International Herald Tribune riportja szerint az indiai és a kínai munkaadók ugyanazzal a problémával szembesülnek: egyszerűen eltűntek a jól képzett szakmunkások a munkaerőpiacról. Szinte senkit nem vonz a kétkezi munka, pedig a kínai statisztikák szerint a szakmunkások 95%-a azonnal talál munkahelyet.

Indiában egyre több a magán szakmunkásképző iskola, amelyekben a hagyományos oktatási keretek közül kilépve, és a piaci igényekhez alkalmazkodva az elmélet helyett a gyakorlati oktatásra, a készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Ezekben az intézményekben aztán együtt tanulnak azok, akik kiestek a középfokú oktatási rendszerből, azokkal, akiknek a zsebében már ott lapul egy diploma, de kénytelenek voltak feladni az álmaikat.

Kínában pedig alapítványi iskolát hoztak létre, ahol azoknak a szegény vándormunkásoknak a gyerekeit képzik, akik vidékről, a jobb élet reményében költöztek a nagyvárosokba. A program mindenütt a helyi igényekhez alkalmazkodik. Az ipari régiókban például autó összeszerelőket, míg a turista központokban cukrászokat képeznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr825353458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggie 2013.06.10. 17:44:17

Legalabb is nagyon sok diplomanal. Pl. bolcseszek egy resze es hasonlo bufeszakok.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2013.06.10. 17:56:13

Ez egy eléggé lerágott csont.

Mutass statisztikákat, anélkül csak legendákra lehet hivatkozni, mint pl. "Van egy asztalos barátom, aki már az ötödik BMW-t veszi" meg "a CNC-marós azután az..."

Persze, tele van minden kétkezi munkásoknak szóló álláshirdetésekkel, de ott az a kérdés, hogy mennyiért. Nyilván minimálbérért nem találnak elég embert. (A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy az átlag diplomás jobban keres, mint az átlag szakmunkás.)

Nyilván egy befutott asztalos többet keres, mint egy kezdő diplomás könyvtáros, de
- befutott asztalosból nagyon kevés van, és a kereslet erősen rugalmas (azaz ha az embereknek nincs pénzük, először a bútorvásárlást, felújítást halasztják el)
- a kereslet időben egyenetlen. Télen senki nem fogja kifestetni a házát, de a szobafestőnek addig is kell élnie valamiből.

Kezdő diplomás ismerőseim nagy része már jobban keres, mint a magyar átlag. Pedig a legtöbb nem is informatikus.

A szakmunkás ismerőseim nagy része pedig állás nélkül van...

desw 2013.06.10. 17:59:40

Ezt hívják munkaerőpiacnak. Az kereshet többet, akinek a munkájára és tudására nagyobb igény van. Azért ne keressen senki többet, mert van egy használhatatlan diplomája.

desw 2013.06.10. 18:03:47

@orangeman:

"Kezdő diplomás ismerőseim nagy része már jobban keres, mint a magyar átlag. Pedig a legtöbb nem is informatikus.

A szakmunkás ismerőseim nagy része pedig állás nélkül van... "

A diplomások többsége valamilyen külföldi multinál dolgozik, így a külföldi kereslettől függ a munkájuk. Ezzel szemben a szakmunkások többsége belföldi keresletre dolgozna. A belföldi kereslet pedig halott az elvándorlás és a csóróság miatt.

telkoe 2013.06.10. 18:13:52

@orangeman: Ketkezi alkalmazott nem valoszinu hogy tul fenyesen fog keresni. Ismerek olyan mernokot aki doglodo nagyvallalati munkahelyerol valtott sajat kisvallakozasba es sokkal jobban el azota (elmondasa szerint).

Don Quixote de la Ferko 2013.06.10. 18:24:54

@orangeman:

"Kezdő diplomás ismerőseim nagy része már jobban keres, mint a magyar átlag. Pedig a legtöbb nem is informatikus.

A szakmunkás ismerőseim nagy része pedig állás nélkül van... "

Ennek két fő indoka van.
Az egyik az, hogy a szakmunkást igénylő helyeket is diploma igénnyel hirdetik meg.
A másik az, hogy a friss diplomások cirka arra alkalmasak, mint egy szakmunkás.

sírjatok 2013.06.10. 18:43:37

@orangeman: "Mutass statisztikákat, anélkül csak legendákra lehet hivatkozni, mint pl. "Van egy asztalos barátom, aki már az ötödik BMW-t veszi" meg "a CNC-marós azután az...""

+
" Kezdő diplomás ismerőseim nagy része már jobban keres, mint a magyar átlag. Pedig a legtöbb nem is informatikus.

A szakmunkás ismerőseim nagy része pedig állás nélkül van..."

:D

Értem én, amit mondasz, sőt még nagyjából egyet is értek vele, de azért ez a kettő így egymás alatt kicsit erős :)

Amúgy sok esetben nem a diploma miatt ér többet egy diplomás, hanem azért, mert a diploma megszerzésével már bizonyította, hogy nem tök hülye, van vmennyi teherbírása, stb.

Olyan, mint hogy aki öltönyben megy dolgozni, az többet keres átlagosan, mint aki munkásruhában, de mégsem a ruha az oka...

Ha ezt egy nemdiplomás is tudja valahogy bizonyítani, hogy ő a legjobb egy pozíción, nehezen nélkülözhető, stb, akkor nem hiszem, hogy hátrányban lenne fizetésben a versenyszférában.

torró 2013.06.10. 18:46:00

Ezt a témát nem lehet feketén vagy fehéren leírni. A mai világban, mindkettőre szükség van.Az valóban igaz, hogy valami félreértéstől adódóan, mindenki diplomás gyereket akar. Még ha a képességei, nem is nagyon alkalmasak erre. Azt hiszem az oktatás iránya kissé félre csúszott. Nem értem kinek az agyában született meg az ötlet, hogy az ipari képzést elhanyagolták..Most meg úgy kell összetarhálni a szakmunkásokat kintről, ha egy üzemet el akarnak indítani.Azt hiszem,elfelejtettük a lovat megülni,/pedig lovas nemzet volt, állítólag/ , mert mindig átesünk a ló valamelyik oldalára.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.10. 18:50:09

a leízat fízíkalyi múnkások bűdösek! akinek nincs díplómállyya az nem is ember!

kacsa232 2013.06.10. 18:54:05

@endike: dehogynem ember az is,akinek nincs diplomája,csak általában ő többet fog szopni az életben:)

hot-spot (törölt) 2013.06.10. 18:57:46

@orangeman: Ott a pont ;
Ennyiért nem találnak melóst!
Itthon is hiány van azokban a szakmákban,melyben nem hajlandóak többet fizetni mint nettó 70 ezer.
Hát puff!
Aki meg azt mondja hogy tanulni hülyeség meg nem kifizetődő,hát az egy állatbaromarc!
A tanulás mindig,minden körülmények között kifizetődő!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.10. 18:58:13

a többet ér azt jelenti, hogy jobban megfizetik, ugyi?!

Akkor miért nem azt írod?!

dr Smittpálelnökúr 2013.06.10. 18:58:48

Azért az elég furcsa, hogy mindig olyanok akarnak kevesebb diplomást, akiknek már van diplomájuk.

Ez kb. annyit jelent, hogy "ez nekem jár, én megérdemlem, más menjen a műhelybe gürizni minimálbérért"

desw 2013.06.10. 18:59:46

@torró:
" Azt hiszem az oktatás iránya kissé félre csúszott. Nem értem kinek az agyában született meg az ötlet, hogy az ipari képzést elhanyagolták."

A gimis érettségisek semmire sem voltak jók az akkori munkaerőpiacon, így betolták őket himi-humi főiskolára. A drága politikusaink így szépítették a munkanélküli statisztikákat. Ezért átverés a tandíjmentes felsőoktatás, de hát ez kellett a népnek. Ja, most még nagyobb a gond, és százmilliárdok úsznak el évente erre! Gazdag ország vagyunk, telik rá!

desw 2013.06.10. 19:01:04

@hot-spot:
"A tanulás mindig,minden körülmények között kifizetődő!"

A kérdés csak annyi, hogy kinek? Az adózóknak vagy a tanulónak?

desw 2013.06.10. 19:03:23

@dr Kangörény:
"Azért az elég furcsa, hogy mindig olyanok akarnak kevesebb diplomást, akiknek már van diplomájuk."

Nem a számukkal van baj, hanem az arányukkal. Sok a humán és kevés a reál. Meg azzal, hogy mennyi haszna lesz az országnak belőle.

levissssss 2013.06.10. 19:09:46

Nagyon ügyes vagy, hogy ezt kitaláltad, meg a cikk is ahonnan vetted, csak az a baj, hogy nem igaz.

Egyrészt nem lehet összemosni a kínai meg az indiai ipart. Az indiai GDP több mint a fele a szolgáltatásexportra épít, ahova igenis magasan képzett diplomások kellenek, nem is csak mérnöki végzettséggel. Ez viszont a lakosság nagyon szűk részét foglalkoztatja, a legtöbben hagyományos mezőgazdaságból élnek, vagy városokban tengődnek mélyszegénységben. Tehát nemigen lehet azt mondani, hogy a diplomások képzése elvonja a szakképzett munkarőt, miközben a legtöbben el sem jutnak az általános iskola végéig.

A Kínaiak ezzel szemben főként az alap iskolai képzést megkapott betanított munkásokkal operálnak. Az ilyen cégek a tőkellátottságtól függenek, nem a munkarőtől. Viszont ott is van egy feltörekvő high-tech ipar (ld. Lenovo) aminek nagy szüksége van diplomásokra, nem is beszélve a hatalmas államigazgatásról.

Itt van egy a sok ezer cikk közül ami ezt a hülye hiedelmet cáfolja, hogy nem jó a diploma:
corvinusonline.blog.hu/2013/05/28/vajon_tenyleg_allami_penzelnyelo_a_felsooktatas

És igen bölcsészdiplomával is több pénzt keresnek az emberek mint szakmunkásként.

hot-spot (törölt) 2013.06.10. 19:10:00

@desw: Annak aki tanult !
Mondjuk már annyiból is kifizetődő,hogy nem basszák át mindenhol,mert nem tökhülye!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 19:14:12

Engem annak idején úgy neveltek: tanulj, hogy ne kelljen dolgoznod.

desw 2013.06.10. 19:15:59

@hot-spot:
"Annak aki tanult !
Mondjuk már annyiból is kifizetődő,hogy nem basszák át mindenhol,mert nem tökhülye!"

A tanulónak sem térül meg mindig, ha nem tudja pénzre váltani a tudását és erőfeszítéseit.. Az adózóknak -- akik fizetik -- meg aztán végképp kérdéses a megtérülés.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.10. 19:18:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az értelmiség nagy része ezért tanult, és el is érte a célját. és büszke is rá.

de már nem tart sokáig...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 19:23:17

@hot-spot:

Nem, mert közbejött a rendszerváltozás és más lett a helyzet. A kommunizmusban bölcsész diplomával korlátlan lehetőségek álltak az ember előtt, ez aztán megszűnt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 19:23:57

@endike:

Az, hogy nem kelll fizkai munkát végezni, már önmagában pozitívum.

desw 2013.06.10. 19:25:01

@levissssss:
"Itt van egy a sok ezer cikk közül ami ezt a hülye hiedelmet cáfolja, hogy nem jó a diploma:"

:) Kb több ellenérvet soroltak fel a cikkben ...

hot-spot (törölt) 2013.06.10. 19:34:44

@endike: Mi bajod van az értelmiségiekkel?Szükség van rájuk ebben az idióta dömpingtől szenvedő országban!

midnight coder 2013.06.10. 19:35:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem feltétlenül. Van kollégám, aki napi 10 óra programozás után még elmegy pár órát gyúrni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 19:56:32

Magyarországi tények, hogy melyik iskolázottsági fok hatásos ellenszer a munkanélküliség ellen:
- diploma
- szakközépiskola
- érettségi
- 8 általános

Az első kettő csökkenti a munkanélküliség esélyét, a második kettő növeli.

torró 2013.06.10. 20:03:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Jó is hogy vagytok, mert különben mi kétkeziek nem tudnánk kit lehúzni:))). Nagyon sok hasonló kuncsaftom van, egyébként csak vicc volt a lehúzás, mert mindenkivel tisztességesen bánok, /el/:)) . Amúgy több prof.-k is dolgozom,de nagyon jól el tudunk beszélgetni. Ők is azt mondják ez az oktatási rendszer nem jó.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.06.10. 20:08:43

@midnight coder: bezzeg, ha polcot pakolna valahol, akkor kérhetne olyan beosztást, hogy hétfő-szerda kar-váll, kedd-csütörtök mell-hát, péntek láb-has :)

ne vada 2013.06.10. 20:31:22

@hot-spot:
"Annak aki tanult ! Mondjuk már annyiból is kifizetődő,hogy nem basszák át mindenhol,mert nem tökhülye!"
Uhhh, ismersz te diplomásokat, mármint igaziakat, maiakat? :D Magához a mindennapi élethez (beleértve egy szerződés értő elolvasását aláírás előtt) a többségük annyit ért, mint tyúk az ábécéhez. Életképtelen bölcsészdiplomásokkal dolgozom együtt. A nyolcelemis takarítónő sokkal értelmesebb a kollégáim többségénél...

hot-spot (törölt) 2013.06.10. 20:35:40

@ne vada: Nem lehetséges az,hogy nem a megfelelő embert alkalmazod a megfelelő helyre,csak mert spórolni szeretnél?
Egy bölcsész nem tanul jogot szerintem,így nyilván nem alkalmas a szerződésekhez.
Attól még egyáltalán nem biztos,hogy életképtelen az illető.
Csak nem a megfelelő helyen van.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2013.06.10. 20:57:22

Ugyanez a hír másként megfogalmazva úgy jelent meg, hogy az újonnan felnőtt generáció már nem elégszik meg havi 140 dollár munkabérrel, hanem rendes fizetést szeretnének és tanulnak.

Ezért egyre nehezebb 120-140 dolláros munkabérért embert találni, a cégek kénytelenek Belső Kínába áttelepülni, illetve tovább állni Vietnamba és Malajziába.

zobod 2013.06.10. 20:57:53

@levissssss: a diploma vs nem diploma téma helyett érdemesebb lenne piacképes szaktudással bíró, és piacképtelen kategóriákban gondolkodni. Ha ez megvan, a piacképes szakképzetteken belül meg lehet vizsgálni, hogy szakmunkás, technikus, bsc, msc, phd, termékspecifikus szakvizsgák stb szinteken hogy alakulnak a dolgok, de hogy a diplomát önmagában való értéknek tekintik, és ilyen semmitmondó, a lényeget elmaszatoló statisztikákkal akar valaki érvelni, az egy jó nagy csúsztatás.

Ráadásul nem veszi figyelembe egyetlen ilyen felmérés sem a gigászi kiterjedtségű feketemunkát, ami jellemzően kékgalléros kategória.

Úgyhogy inkább azt mondanám, a a piacképes diploma jó dolog, viszont a piacképtelen felsőfokú végzettségnél sokkal többet ér egy piacképes szakma. Akinek meg sem értékelhető végzettsége, sem szakmája, az legfeljebb csak a kapcsolataiban bízhat - ha vannak. A többi az csak bullshit, az önálló, alkalmazkodóképes munkaerőről.

Michel Djerzinski 2013.06.10. 21:05:00

@hot-spot: és te lennél az értelmiségi, te, aki pl. úgy tudja előadni magát, mint egy igazi telepi suttyó: káromkodva és hetykén?!

Michel Djerzinski 2013.06.10. 21:05:43

@Reggie: NE BÜFÉSZAKOZZ, ÉS HAGYD A BÖLCSÉSZEKET! TE IDIÓTA BAROM. El se tudnád végezni...

kewcheg 2013.06.10. 21:24:21

Egy díszműkovács , egy hintókészítő, vagy egy kőfaragó lényegében szakmunkás.És igen,többet keres mint egy bíró.De szakmunkás az állatteenyésztő is,aki Szilveszter gazda farmján ganajozza a disznókat minimálbérérét.Na ő,csak annyit kap,hogy fel ne forduljon.Szal az ügyeskezű,de nem túl tanulós kissrácokat spéci,egyedi szakmák felé kell irányítani,és igen,sajnos költözni kell legalább Bp.-re , a Fertő tó partjára de leginkabb a sógorok közelébe. A beseggelős kislányoknak meg marad a jog, közgáz,ahol mindig kap valamilyen állást a szülővárosában is,amiből fenntart egy panelt...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 21:24:46

@orangeman: Hozzám a redőnyt szerelni jött ki a szaki Alfa Rómeóval. Persze számlát nem adott...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 21:27:45

@ne vada: A mai fiatalok életképtelensége nem függ össze a diplomával. A többi huszonéves sem tud elolvasni és értelmezni egy oldalnyi szöveget se.

hot-spot (törölt) 2013.06.10. 21:28:33

@Michel Djerzinski: Én nem vagyok értelmiségi,tehát úgy adom elő magam,ahogy nekem jólesik.
De azért a mondatot szeretem nagybetűvel kezdeni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 21:32:05

@Michel Djerzinski: Vannak büfészakok, ez tény. Nem minden bölcsész szak büfészak, ez is tény. Az ELTE magyar nyelv szigorlatain nem biztos, hogy átmennének a nagyszájú műszakisok vagy TTK-sok. Viszont a legtöbb főiskola kommunikáció szakját gyakorlatilag bárki el tudja végezni.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.06.10. 21:36:19

A jelenlegi felsőoktatás mellett sajnos nagyon sok diplomás közel sem olyan munkát végez, mint amit tanult. Sőt nem ritkán olyan irodai bérrabszolga lesz belőle, amit egy érettségivel meg alapvető számítástechnikai ismeretekkel is el lehetne végezni. Sok lány pl jogi diplomával sima titkárnőként tevékenykedik. Miért kellett akkor az adófizetőknek finanszírozni a képzését?
Vissza kell hozni a kemény felvételiket, és az államnak a munkaerőpiac igényeihez kell igazítania a keretszámokat.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.06.10. 21:51:22

@Távmunka blog: Ez igaz. Viszont az a baj pl a jogi, bölcsész képézésekkel, hogy túl nagy mennyiségű szakember kerül ki. Ez pedig sajnos kontraszelekciót eredményez..
Vegyük a következő példát: Katika szegény sorból származó lány ,aki jól tanul az egyetemen. Szilvike ugyanerre a szakra jár(fizetősön) és közepesnél gyengében teljesít, viszont a papa befolyásos ,és sok mindenkit ismer.
A végzést követően Szilvike a papa jó kapcsolatainak köszönhetően valószínűleg el fogja happolni az állast Katitól. Hiszen szakmájukból túlkínálat van és hát a kapcsolati tőke fontosabb mint a jó tanulmányi eredmény.
A régi rendszerben ez a jelenség sokkal kiseb mértékben volt jelen, hiszen csak kemény felvételikkel lehetett bejutni, és kevesebb embert isbocsátottak ki az intézmények. Ráadásul csak állami képzés volt.

desw 2013.06.10. 22:00:51

@Quentin vagyok Montargis-ból !:
"A régi rendszerben ez a jelenség sokkal kiseb mértékben volt jelen, hiszen csak kemény felvételikkel lehetett bejutni, és kevesebb embert isbocsátottak ki az intézmények."

Mivel az egyetemek fejkvótát kaptak minden felvett diák után az államtól, így abban voltak érdekeltek, hogy minél több diákot felvegyenek, és hogy minél tovább állományban tartsák őket (kreditrendszer, egyszerű átjelentkezés szakok között). A legtöbb diákot meg csak az érdekelte, hogy ne kelljen még dolgoznia, elvégre klassz dolog az egyetemi élet, főleg úgy, hogy ingyen van. Ezért kell tandíj szerintem.

rcfan 2013.06.10. 22:20:50

Vagy másképpen fogalmazva: hiába vagy húdediplomás, ha közben funkcionális analfabéta vagy. Vegyük észre, sehol sem kell két lábon járó Wikipédia.

Meló van (maximum másik városban), meg kell csinálni.
Meg tudod csinálni?
Akkor kellesz, tudnak neked fizetést adni.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.06.10. 22:31:04

@rcfan: Ráadásul többségük sajnos mégcsak nem is kétlábon járó wikipédia. Elképesztő, hogy időnként milyen alapvető műveltségbeli hiányosságokkal küzdenek még a bölcsész szakosok is..

Vaszilics Fedor Emánuel 2013.06.10. 22:32:06

@dr Kangörény:
"Azért az elég furcsa, hogy mindig olyanok akarnak kevesebb diplomást, akiknek már van diplomájuk."

Pontosan így van, mindenki előadja ezt a szöveget, hogy minek ennyi diplomás, ilyen túlképzés, meg olyan túlképzés, és micsoda hiány van jó szakmunkásokból stb.
De mindenki úgy akarja megoldani, hogy akkor menjen szakmunkástanulónak az összes többi gyerek. Kivéve engem- illetve az én gyermekemet, mert itt ugye a szülők befolyása is nagyon erős. Az én gyerekem csak érettségizzen le, aztán szerezzen diplomát! Mert mégiscsak abban reménykedik, hogy úgy könnyebben kap munkát és jobban fog keresni.
De ami a legfőbb érv, - ezt is mondjuk már ki végre egyszer - mert manapság diploma nélkül nem lehet "menő" valaki, akinek pedig még értettségije sincs azt egyenesen lenézik. Szóval inkább kell nekik egy bűfé-ruhatár diploma, mert még annak is nagyobb a társadalmi presztízse mint egy szakmunkás bizonyítványnak. Mert senki nem akar kirekesztett lenni, senki nem akarja hogy lúzernek tartsák. És szerintem ez az, amit a legnehezebb lenne megváltoztatni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 23:05:02

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Valójában a régi rendszerben is Szilvike kapta volna meg az állást, csak akkor diploma nélkül. Annyi a különbség, hogy Szilvike papája kifizet egy rakás pénzt az egyetemnek és cserébe talán ragad valami tudás a lányára.

Nem a fizetős szakokkal van a gond, hanem azzal, hogy a legtöbb túl olcsó. Komolyan gondolják, hogy bizonyos szakokat 100-120 ezer forintból lehet finanszírozni?
Én az amerikai modellt támogatom, mindenkit tandíjas képzésre vegyenek fel és szociális alapon, közösségi munkáért cserébe adjanak tandíjmentességet vagy csökkentést a rászorulóknak. Ösztöndíjat pedig legfeljebb a legjobb 20-25% kapjon, ne 40%.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 23:11:02

@torró: Nem félreértés miatt akar mindenki diplomás gyereket, hanem azért, mert még a válság alatt is harmadannyi a diplomások esélye a munkanélküliségre, mint az átlagnak. Persze a szak nem mindegy, mert amelyik szakra minimális pontszámmal be lehet kerülni, ott bruttó 10-15 ezerrel keresnek jobban, mint a diploma nélküliek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.10. 23:17:08

@Vaszilics Fedor Emánuel: Az érettségi nélkülieket azért nézik le, mert eddig 18 éves korig volt tankötelezettség és 18 évesen érettségiznek. Vagyis a fiatalabb korosztályból csak annak nincs érettségije, aki megbukott.

desw 2013.06.11. 00:01:01

@Távmunka blog:
"Én az amerikai modellt támogatom, mindenkit tandíjas képzésre vegyenek fel és szociális alapon, közösségi munkáért cserébe adjanak tandíjmentességet vagy csökkentést a rászorulóknak."

A szociális támogatást sosem értettem a felsőoktatásban. Ha valaki szegény, akkor már nem baj, ha lusta vagy hülye, és ezért rosszak az eredményei?

rcfan 2013.06.11. 00:45:37

Az ember olyan fajta, hogy a fárasztó logika (gondolkozás) helyett inkább sodródik a dogmatikus kijelentések mentén.
Hogy mire gondolok? Mit hall az utca embere?

"Légy diplomás és jobb esélyed lesz a munkaerőpiacon."

Mi a valóság?

Légy a későbbiekben felkeresendő cég számára használható tudással kiképzett olyan területen, amelyre igénye van a cégnek. A képzett nem elméleti képzést jelent, hanem azt várja el a kis- vagy közepes cég, hogy a problémáját tudd megoldani.

Az érettségi, a diploma ehhez csak szintek, amihez a megfelelő problémamegoldó képességnek is kellene társulnia. Ráadásul az érettségi önmagában nem szakképesítés, tehát e mellé kell még szakképesítés - amely szintén nem a könyvmolyságról kell hogy szóljon.

A diplomát adó kar/szak pedig már eleve valamire szakosodott, így abban elvileg profinak kellene lenned. Sajnos a gyakorlat a kibocsátott végzettek nagy részénél mást mutat. Csak a papír alapú vizsgán megfelelt emberek tömkelege kerül ki diplomásként. Ez az egész oktatási rendszerünk kudarca (mind oktatási módszer, mind számonkérési módszer terén).

Tehát ilyen szempontból mindegy, hogy érettségizettről vagy diplomásról beszélünk. Egyaránt igaz, hogy ha a cég problémáján nem tud segíteni, akkor nem ő a keresett ember.
Ezen gondolat mentén továbbhaladva eljutunk oda, hogy valójában nem a papír kell a cégeknek, hanem az olyan szinten képzett szakember, aki a cégnél jelentkező problémát tudja megoldani. Bár ezt a HR-es se logikázta ki, és csak papír alapján tudja eldönteni, kit hívnak egyáltalán be felvételi elbeszélgetésre, netán a felvételin megoldandó gyakorlati feladatra. Utóbbin szoktak hullani a kétlábú Wikipédiák, mint a legyek.

A szomorú az egészben, hogy még mindig csak a papírt látja egyetlen végcélként a legtöbb mostani hallgató, a szülő, a honpolgáraink.
Ráadásul sokat még az sem érdekel, hogy olyan papírt kap, amely területen nincs "nagy tömegben heverő probléma", amit meg kellene valakinek oldania. Magyarul olyan szakmát csinál, amire nincs igény.

Persze miután már 3 semmit sem érő diplomája van, akkor meg nem akar már "alantas" munkát végezni, amit még valós tudásával el tudna végezni. És már készen is van az ördögi kör.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.06.11. 01:06:52

@Távmunka blog: A régi rendszerben Szilvike valószínűleg nem jut túl egy komoly felvételin mondjuk a jogi, vagy bölcsész karra. A példám természetesen olyan munkahelyet feltételez, amihez diploma kell.
Egyébként vagy a tisztán piaci alapú amerikai modellt kellett volna átvenni, vagy a tisztán állami képzésen és kemény felvételiken alapuló ingyenes finn modellt. A kettő keverése viszont nem jó ötlet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 08:51:42

@desw: Nem, a hülye nem kapna pénzt azért, mert szegény. Ebben a rendszerben a bejutásnál csak a felvételi teljesítmény számítana, a már bejutottaknak lehet utólag tandíjcsökkentést adni. Tehát az kaphat szoctámot, aki már bizonyította, hogy a legjobbak között a helye, de a családja nem tudja fizetni az egyetemet.
Manapság Magyarországon néhány helyen a költségtérítéses szakokon van ilyen rendszer, aki elér egy adott tanulmányi eredményt és rászoruló, az pályázhat a következő félévi költségtérítése 25-50-75%-os csökkentésére.

Ez Amerikában általában nem ingyen van, hanem mondjuk nyáron egy hónapot dolgozni kell önkéntesként gyerektáborban vagy tanév közben heti pár órát az egyetemi büfé üzemeltetésében kell ledolgozni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 08:58:48

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Nem sok olyan munkahely van, ahova a diploma előírását megkerülve apuci kislányát nem tudnák felvenni. Ez igaz a törvényekkel szabályozott államigazgatásra is, legfeljebb nem előadó lesz a köztisztviselői bértábla szerint, hanem tanácsadó, akár kiemelt fizetéssel.

Amerikában sem tiszta a rendszer, van sok állami és piaci alapú egyetem is. Nálunk a legfőbb gond az, hogy az állami intézményekben keveredik a két finanszírozási forma.

desw 2013.06.11. 10:15:10

@Távmunka blog:

Nem tartom jó ötletnek az erős szűrést a felvételinél, pont a szegények miatt.

Egy vidéki gyereknek sokkal nehezebb ugyanazt a tanulmányi szintet elérnie, mint egy nagyvárosban élőnek. Vidéken messzebb van az iskola, több idő pazarlódik el a bejárással, kevesebb vagy nincs könyvtár, rosszabb az internetellátottság, ...

És egy kiskundorozsmai matek 4-es mást tudást jelenthet, mint egy pécsi 4-es, mert más a számonkérés, más a tanár, ...

Mivel sok múlna az egyetlen felvételi vizsga eredményétől, ezért sokan túlizgulnák, és emiatt sokkal rosszabb teljesítményt nyújtanának.

Egy gazdagabb pesti szülő leviszi a gyerekét Debrecenbe a felvételire kocsival, addig a szegény Szombathely mellett élő gyerek félnapos vonatozás után, fáradtan ülne oda megírni a felvételit.

Aztán miként ellenőriznéd a szociális rászorultságot? Mert könnyen lehet, hogy kőgazdag "minimálbéres" szülő gyereke papíron szociálisan rászorult lesz, addig a tanár szülők gyereke már épp nem.

"Manapság Magyarországon néhány helyen a költségtérítéses szakokon van ilyen rendszer, aki elér egy adott tanulmányi eredményt és rászoruló, az pályázhat a következő félévi költségtérítése 25-50-75%-os csökkentésére."

Na, feltalálták a szocik leszavazott rendszerét?

"Ez Amerikában általában nem ingyen van, hanem mondjuk nyáron egy hónapot dolgozni kell önkéntesként gyerektáborban vagy tanév közben heti pár órát az egyetemi büfé üzemeltetésében kell ledolgozni."

Ez jó ötlet!

kacsa232 2013.06.11. 10:37:41

@Távmunka blog: Vicces amit írsz. Az amerikai modellel példálózni a balkán kapujában...csak azt elfelejted hozzátenni,hogy egy amerikai diplomás,ha kijön az egyetemről nem 90.000 ft-ért fog dolgozni,hanem 5x-6x 90-000 ft-ért. És teljesen más abból törleszetni a diákhitelt...

Az a gond ezekkel az összehasonlításokkal,hogy sokan példálóznak az amerikai/német/osztrák stb modellekkel,csak valahogy a béreket nem teszitek oda mellé...egy mexikói mosogató 7-8 $ alatt nem megy el dolgozni az USA-ban,míg pl egy tanárnak mennyi is a bére?

Na ugye...

Az is gyakori példa,hogy miért nem dolgoznak a magyar diákok az egyetemi éveik alatt...na ez a másik vicces dolog:))) 400-450ft-os nettó órabérért(ha van hol)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 10:52:25

@desw: Jelenleg gyakorlatilag nincs felvételi, nem kell a gyereket utaztatni az ország másik felébe, a saját iskolájában érettségizik. Legfeljebb a kevésbé népszerű tárgyak emelt szintű érettségije miatt kell utazni, ha nehezen jön össze annyi gyerek, akinek érettségit szervezzenek. A pontszámoknál még mindig számít az utolsó 2 év végének az osztályzata.

Amiben a szegényebbek komoly hátrányban vannak, az a nyelvvizsga, amire a kétszintű érettségi bevezetése óta túl sok pluszpontot adnak. Korábban 120 pont mellé 3 pontot ért egy középfokú nyelvvizsga, most 400 pont mellé 28 pontot adnak rá. Ezzel az a probléma, hogy a középiskolai nyelvoktatás az iskolák 80%-ában legfeljebb az alapfokú nyelvtudás biztosítására elég.
Egyébként 40 pluszpontot adnak a szociális helyzetért (hátrányos helyzetű, árva, fogyatékos, stb.)

A szociális alapon ma is osztogatnak támogatásokat, ami havonta több tízezer forint is lehet. Ezeket kell szigorítani, amire jó irány volt, amikor Demján azzal a feltétellel alapított több milliárdos ösztöndíjalapot, hogy objektív szempontok alapján osztják ki. Sok helyen akkor bevezették az APEH igazolások kikérését, de a csalókat kiszűrő környezettanulmány általában csak üres fenyegetés maradt.

A leírt költségtérítés-csökkentés nem a szocik rendszere volt, már 10 éve is működött egyes helyeken.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 11:08:00

@kacsa232: Nem a diplomás bérének konkrét összege számít, hanem az, hogy Magyarországon a diplomások és nem diplomások bére és munkanélküliségi rátája közötti különbség a világon a legnagyobbak között van.

Az USA-ban az átlagos főiskolai tandíj a magánintézményekben évente 5,5 millió forint, állami főiskolákon évente 1,6 millió forint.

A diákok nettó 473 forintos minimális órabére tényleg nem egy óriási összeg, de ha arra gondolsz, hogy heti 9-10 óra munka elég egy pedagógus diploma tandíjához, akkor már nem is olyan rossz. Én a szüleimtől egy fillért sem kaptam egyetemre, dolgoztam végig és a gimnáziumi nyári és hétvégi munkákból (kukoricacímerezés, burgonyakapálás, szórólapozás, telefonkönyv-kihordás, iratrendezés, stb.) félrerakott pénzemből éltem.

desw 2013.06.11. 11:21:17

@Távmunka blog:
"Jelenleg gyakorlatilag nincs felvételi, nem kell a gyereket utaztatni az ország másik felébe, a saját iskolájában érettségizik."

Ez akkor változott, de itt egy tegnapi hír: index.hu/belfold/2013/06/10/700_diakot_hiv_vissza_szobelizni_az_elte/

"A pontszámoknál még mindig számít az utolsó 2 év végének az osztályzata."

Erről írtam. A vidéki és pesti matek 4-es nem biztos, hogy egyforma tudást jelent, de ez alapján (is) dől el a felvétel.

"A szociális alapon ma is osztogatnak támogatásokat, ami havonta több tízezer forint is lehet. "

És ezeket többnyire azok kapják meg, akik jóban vannak a HÖK-ös srácokkal és van a pofájukon bőr benyújtani kamu kérelmet. A HÖK-nek nincs jogköre arra, hogy bekérje a szülők adóigazolását,

Egyébként szerintem a tudás számítson, ne a szoc. helyzet. Nem szegény mérnök, orvos, ... kell, hanem jó.

desw 2013.06.11. 11:24:08

@kacsa232:
"Az a gond ezekkel az összehasonlításokkal,hogy sokan példálóznak az amerikai/német/osztrák stb modellekkel,csak valahogy a béreket nem teszitek oda mellé..."

A bér és egy szolgáltatás árának aránya a lényeg. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy 100 ezret keresel és 10 ezer a szolgáltatás ára, vagy 1 milliót keresel és 100 ezer a szolgáltatás.

"egy mexikói mosogató 7-8 $ alatt nem megy el dolgozni az USA-ban,míg pl egy tanárnak mennyi is a bére?"

A mexikói ott van, a tanár meg itt (rossz az összehasonlítás). Mennyit keres kicsi kínai otthon, és mennyit a magyar minimálbéres MO-on?

"Az is gyakori példa,hogy miért nem dolgoznak a magyar diákok az egyetemi éveik alatt...na ez a másik vicces dolog:))) 400-450ft-os nettó órabérért(ha van hol)"

Sokan 20-30 év munkaviszonnyal keresnek ennyit. Kisdiák zéró tudással és tapasztalattal mennyit szeretne keresni?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 12:46:33

@desw: A tanár szakokon idén vezették be a kötelező szóbeli alkalmassági vizsgákat. Ez elvileg azért van, hogy tanárnak alkalmatlanokat és/vagy gyermekekre veszélyeseket kiszűrjék, de sokan attól félnek, hogy a korábbi szokásoknak megfelelően a bizottság előre megkapja a névsort, hogy kiket kell mindenképpen felvenni...

A HÖK-ös bekérheti és eddig is bekérte az APEH/NAV igazolásokat. Nem a HÖK kéri ki, hanem a támogatást igénylőnek kell csatolnia a vele egy háztartásban élőkről.
Mint írtam, az utóbbi 6-7 évben komoly változások voltak, mióta Demján alapítványa évente 200 ezres szoctámot oszt ki a HÖK-ön keresztül több ezer hallgatónak.
Persze még mindig nagy probléma a hazudozás, de mivel mindenkivel aláíratják, hogy a HÖK-nek joga van ellátogatni a pályázóhoz és környezettanulmányt végezni, ezt az eszközt esetleg alkalmazni is kellene. A 90-es években még szórtak ki csalókat ilyen módszerrel...

Mint korábban írtam, csak olyannak adnék bármilyen szociális támogatást, ösztöndíjat, akinek az eredménye a legjobbak között van. Felesleges a hülyét támogatni azért, mert szegény, de nem biztos, hogy a milliomos okos gyerekének tízezres zsebpénzt kell adni.
Vagyis mondjuk a legjobban tanuló 40%-ból kaphassanak tandíjmentességet a következő félévre a legszegényebbek, a jól tanulók többi része pedig kapjon kedvezményt a tandíjból. Az ösztöndíj pedig tényleg csak a legjobbaknak járjon, mondjuk a felső 20%-nak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 12:52:17

@desw: Itt egy érdekes összehasonlítás az oktatás megfizethetőségéről és hogyan állnak az egyetemek a nemzetközi ranglistákon:
www.businessinsider.com/tuition-costs-by-country-college-higher-education-2012-6

Mexikóban a felsőoktatás az átlagfizetés 110%-ába kerül, USA-ban és Japánban 51-52%, Lettországban 24%, Angliában 21%, Franciaországban alig 3%. Sajnos Magyarország nincs a 15 vizsgált ország között.

desw 2013.06.11. 15:17:48

@Távmunka blog:
"Ez elvileg azért van, hogy tanárnak alkalmatlanokat és/vagy gyermekekre veszélyeseket kiszűrjék,"

Tanulni mennek oda a diákok, így érdekes, hogy már a tanulás előtt kiszűrik őket.

"Persze még mindig nagy probléma a hazudozás, de mivel mindenkivel aláíratják, hogy a HÖK-nek joga van ellátogatni a pályázóhoz és környezettanulmányt végezni,"

Ennek kb nulla a jelentősége akkor, ha a HÖK-ös a cimbim a koleszban. A támogatások egy része haveroknak megy vagy hülye rendezvényekre, így pont a rászorulóknak jut kevesebb. A jelen korrupt HÖK-ösei lesznek a jövő mutyizós politikusai.

"ezt az eszközt esetleg alkalmazni is kellene"

Mennyibe kerülne lemenni mindenkihez Piripócsra környezettanulmányra? Többe, mint az adható támogatás.

"Mint korábban írtam, csak olyannak adnék bármilyen szociális támogatást, ösztöndíjat, akinek az eredménye a legjobbak között van."

Ezzel egyetértenék, ha lenne valami összefüggés a bevallott és a valós jövedelem között.

"Mexikóban a felsőoktatás az átlagfizetés 110%-ába kerül, USA-ban és Japánban 51-52%, Lettországban 24%, Angliában 21%, Franciaországban alig 3%. Sajnos Magyarország nincs a 15 vizsgált ország között."

Magyarországon a nettó átlagbér 150 ezer körül van, és még éves 400 ezer forintos tandíjjal számolva is 22% jön ki. Ha bruttó bérrel számolunk, akkor 15% körül vagyunk.

Az is érdekes kérdés, hogy az államnak (adózóknak) mennyire térül meg az esetleges támogatás. Feltehetően az amerikai vagy angliai egyetemen diplomázott diákok közül kevesebb megy külföldre onnan, mint Magyarországról.

Azt is érdemes lenne megnézni, hogy a T. egyetemek miként gazdálkodnak. Ja, ez már volt! Rohantak is a rektor urak az Alkotmánybíróságra, mert szegények jogait megsértették.

Pénznyelő az egész felsülőoktatás minimális megtérülési rátával!

kacsa232 2013.06.11. 16:16:44

@desw: éppen ezzel vannak eltévedve a legtöbben,amikor amerikai vagy más nyugat európai példákat hoznak fel:)))

"A bér és egy szolgáltatás árának aránya a lényeg. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy 100 ezret keresel és 10 ezer a szolgáltatás ára, vagy 1 milliót keresel és 100 ezer a szolgáltatás."

De itt az arányokban tévedsz,hiszen a szolgáltatások ára gyakorlatilag megegyezik minden nyugati országban, amíg a magyar bérek jóval alatta maradnak...(jó,most gondolom jönnél a "dehát a fogorvos meg a fodrász/autószerelő sokkal olcsóbb nálunk" dologgal)
A benzin az usa-ban pl ugyanannyi,mint ukrajnában,a többi fogyasztási cikkről nem is beszélve.

"Kisdiák zéró tudással és tapasztalattal mennyit szeretne keresni? " :))))))

Ehhez nemigen tudok mit hozzáfűzni...

desw 2013.06.11. 16:41:45

@kacsa232:
"De itt az arányokban tévedsz,hiszen a szolgáltatások ára gyakorlatilag megegyezik minden nyugati országban"

Ez nem igaz! A szolgáltatások (fodrász, étterem, kőműves, ...) ára arányaiban hasonló, hiszen hazai előerő kell hozzá. Persze kivétel lehet a bevándorlókkal végeztetett munka.

A Kínából/külföldről importált termékek inkább olcsóbbak külföldön, mint MO-on a kisebb adók miatt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 17:15:13

@desw: "Tanulni mennek oda a diákok, így érdekes, hogy már a tanulás előtt kiszűrik őket."

Amikor még volt sorkatonaság, ott is előre kiszűrték, aki alkalmatlan rá. A pedagógiai pályára való alkalmasság nem csak a tudáson múlik.

"A támogatások egy része haveroknak megy vagy hülye rendezvényekre, így pont a rászorulóknak jut kevesebb."

A HÖK működési támogatása és az ösztöndíjak, szociális támogatások el vannak választva egymástól. Ha egy fillér is hiányzik az utóbbiakból, az köztörvényes bűncselekmény, fel kell őket jelenteni. Ennek ellenére terjednek olyan hírek, hogy egyes intézményekben az ösztöndíjlistákat fantom-tanulók vezetik, akiknek a létéhez a tanulmányi osztály is asszisztál...

"A jelen korrupt HÖK-ösei lesznek a jövő mutyizós politikusai."

Pontosan. A jelen politikusai és háttéremberei közül pedig sok volt HÖK-ös.

"Mennyibe kerülne lemenni mindenkihez Piripócsra környezettanulmányra? Többe, mint az adható támogatás."

Ha félévente 100 ezret fizetnek ki egy-egy hallgatónak, akkor érdemes szúrópróbaszerűen kimenni 10-20 hallgatóhoz. Természetesen egyetemi szinten összevonva, sorsolva, nehogy a saját karáról a HÖK-ös haverja mondja meg, kihez mennek. Ezen felül rendkívüli ellenőrzés, ha saját BMW-vel parkol le a rászoruló 18 éves...

"Feltehetően az amerikai vagy angliai egyetemen diplomázott diákok közül kevesebb megy külföldre onnan, mint Magyarországról. "

Nem hiszem. Főleg az amerikai egyetemeken sok külföldi tanul, aki utána hazamegy.

"Pénznyelő az egész felsülőoktatás minimális megtérülési rátával! "

Valahogy senki se akarja a rektorok haverjait meg a volt HÖK-ös arcokat kirúgni az egyetemi adminisztrációból. Mint ahogy a semmirekellő Mancikákat sem, akikből feleslegesen van tanszéki-kari-központi szinten is. És ne felejtsük el a PhD nélküli óraadókat, akiket politikai okokból fizetnek. Vagy a PhD nélküli címzetes adjunktusokat és a habilitáció nélküli címzetes docenseket...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.11. 17:23:54

@kacsa232: Az oktatás hol kerül ugyanannyiba? USA-ban a gyenge állami főiskolákon évente 1,6 millió forint az átlagos tandíj. Magyarországon 200 ezer és 2 millió között van, az átlag nagyjából 400-500 ezer forint.

A benzin nem a legjobb példa a szolgáltatásra, mivel az egy termék... Egyébként az USA a világ harmadik legnagyobb kőolajkitermelője.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.06.11. 20:08:17

@Távmunka blog: Mondjuk azért egy ügyvédi irodába jogi diploma nélkül nehéz bekerülni, vagy középiskolai tanárként is nehéz elhelyezkedni felsőfokú végzettség nélkül. Ilyesmikre gondoltam Szilvi és Kati esetében.
A finanszírozásnál a fő gond valóban az intézményen belüli keveredés. De én nagy gondnak tartom a rendszerváltás után gombamódra elszaporodó alacsony színvonalú főiskolákat. Mondták anno hogy majd a piac kiszelektálja őket. Ehhez képest még egy se zárt be. Sajnos sokan még mindig elhiszik ,hogy értékkel bíró oklevelet szereznek ezekben.
Ha jól tudom az USA-ban az állami felsőoktatás is fizetős.Persze jóval szerényebb tandíjak vannak mint a magánegyetemeken. Viszont az amerikai renszerben fontos elem, hogy sok olyan alapítvány működik, amely finanszírozza a szegény, de tehetséges hallgatók tanulmányait.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.12. 08:57:02

@Quentin vagyok Montargis-ból !: A színvonaltalan főiskolák legfőbb problémája az, hogy állami finanszírozású helyekkel támogatták meg őket, csak a piacról nem tudtak volna megélni.

Az amerikai rendszerben az öregdiák szervezetek (alumni) a legfőbb támogatók. Magyarországon ezek sajnos vagy nem működnek vagy nagyon alacsony hatásfokúak. Amerikában a korábban végzettek szinte mindig adnak egy csinos kis adományt, ha jól fizető állásuk lesz, de itthon az adó 1%-át is alig tudják megszerezni. Ebben része van a belső harcoknak, központi egyetemi szervezés helyett néhol 2-3 alapítvány van egyetlen karon belül.
Ez Magyarországon a legjobban a CEU-n működik, de az félig amerikai intézmény. Nálunk évente kb. 20 hallgató kap alumni ösztöndíjat, ami 1000-2000 euró.

kacsa232 2013.06.12. 12:18:55

@Távmunka blog:

"A benzin nem a legjobb példa a szolgáltatásra, mivel az egy termék... "

Egy szóval sem mondtam,hogy a benzin egy szolgáltatás...

ezt írtam: "A benzin az usa-ban pl ugyanannyi,mint ukrajnában,a többi fogyasztási cikkről nem is beszélve."

"Egyébként az USA a világ harmadik legnagyobb kőolajkitermelője."

Éppen ezért vicces,hogy amerikai példákat hoztok fel,egy szuperhatalom oktatási rendszerét...

"Az oktatás hol kerül ugyanannyiba? USA-ban a gyenge állami főiskolákon évente 1,6 millió forint az átlagos tandíj. Magyarországon 200 ezer és 2 millió között van, az átlag nagyjából 400-500 ezer forint."

Ebben igazad van, kb háromszorosa,ahogy írod átlagban.

De a magyar és amerikai bérek között is csak 3x-os a különbség?:)))

"A diákok nettó 473 forintos minimális órabére tényleg nem egy óriási összeg, de ha arra gondolsz, hogy heti 9-10 óra munka elég egy pedagógus diploma tandíjához, akkor már nem is olyan rossz. Én a szüleimtől egy fillért sem kaptam egyetemre, dolgoztam végig és a gimnáziumi nyári és hétvégi munkákból (kukoricacímerezés, burgonyakapálás, szórólapozás, telefonkönyv-kihordás, iratrendezés, stb.) félrerakott pénzemből éltem. "

-"kukoricacímerezés, burgonyakapálás "

Ez már halott ügy,hiszen a gazdák 90%-ban vegyszerekkel megoldják a kérdést,hosszú évek óta,tehát erre alapozni a felsőfokú tanulmányokat,elég necces...de ha mégis van még ilyen munka,az csak 1-2 hetes időtartam...

"szórólapozás, telefonkönyv-kihordás, iratrendezés"

Jó-jó,ezek még nyomaikban léteznek,de az a gáz,hogy közben az árak egy kicsit elszaladtak a 470 ft-os nettó órabérekhez képest...bkv vonaljegy 350,kenyér 300,stb...és ezek a munkák nagyrészt csak részmunkaidősek,és nem állandóak.

A nyári munkák rendben vannak,ha tudsz találni,de elárulom,manapság már ezt is baromi nehéz,hiszen meglett 50-es emberekkel kell "harcolnod" értük,és nagy csók kell hozzá,hogy megkapj egy 2 hónapos melót nyáron!

Ezért áll fel a szőr a hátamon,amikor a bolhát akarjátok összehasonlítani az elefánttal...nem lehet az usával példálózni,szinte semmilyen tekintetben a hazai viszonyokra vetítve.

Egyszerűen életszerűtlen!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.12. 12:49:50

@kacsa232: Szolgáltatásokról írtál, majd a benzint említetted.

"De a magyar és amerikai bérek között is csak 3x-os a különbség?:)))"

Az OECD adatai szerint a háztartások éves nettó rendelkezésre álló jövedelme Magyarországon 13858, Amerikában 38001 dollár. Még egyszer hangsúlyozom, a teljes háztartás jövedelme fizetéssel, családi pótlékkal, segéllyel, mindennel együtt.

Aki keres, az ma is talál diákmunkát. Nem az ötvenesekkel kell versenyezniük, nem ugyanazokban a munkakörökben alkalmazzák őket. És a diákszövetkezeteken keresztüli munka járulékmentes a cégek számára, ezt sokan ki is használják. Pénztáros, ügyfélszolgálatos, nyáron recepciós, büfés, úszómester, stb.

Ha kevesled a diákok nettó 473 forintnál kezdődő órabérét, akkor mit gondolsz a minimálbér nettó 369 forintjáról? És még az is jobb a közmunkás fizetésnél...
Aki tud programozni vagy éppen csinos lány és hostess-ként dolgozik, az normális fizetés kap diákként is.

Kelletteznekem? 2013.09.03. 11:14:26

A kétkezi munkás kicsit leegyszerűsítése az összes nem-diplomásnak szerintem. Van aki tényleg nehéz fizikai munkát végez, de telejesen más tészta a szakképzett mesteremberek, pl hidegburkoló, gázszerelő, vízszerelő,vagy akár mosógép-szerelő.
Én úgy érzem, hogy velük még egy nagyon jól képzett, 2-5 éves tapasztalattal, szerencsés területen multinál dolgozó se könnyen száll versenybe. Mer a diplomás örül (és irigyeket szerez) a párszázezres nettójával, hisz a multi a fizetésének felét állam bácsinak utalja, miközben a szaki (szürkén az igaz) lehet egy hétvége alatt megkeresi ugyanazt. Ja, a bejelntett jövedelem az minimálbér, vagy annak max 2-3szorosa, de néha azt érzem, a cipőjét se köthetem be egy szakinak, vagy akár egy zöldségesnek. Mindenesetre , ha hanyagoljuk is az adófizetés kényes témáját, a jó szakember egyátalán nem biztos hogy szarabbul keres, mint egy tipikus diplomás.

És most egy pedagógust ne is vegyünk, sőt, az összes illetménnyel is 2-300 ezret "kaszáló" akadémiai doktor professzort se. Mert őket még egy takarítónő is lenyomja, ha kicsit rádolgozik, és kiépít egy jó ügyfélkört.
süti beállítások módosítása