Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A női top managerek titka

2013. augusztus 26. - nagymenő

A női felsővezetők aránya 30% alatt van a világban, van ahol ennél jobb és van, ahol rosszabb. Jelenleg csaknem 20 nő tölt be miniszterelnöki, államfői pozíciót a Föld országaiban. Bár az ő karrierjük nehezen másolható, karriert építeni nőként, igen is megvalósítható, ha néhány fontos dologra odafigyelsz.

 Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer of the social network service Facebook

Sheryl Sandberg, chief operating officer of Facebook.

1. Legyen egy mentorod

Az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb, hogy legyen valaki külső szemként látja a karriered és a korának, tapasztalatainak segítségével tanácsokat tud adni neked. Mindegy, hogy nő vagy férfi, fontos a tapasztalat. A mentor egyszerre tanácsadó, társ, bizalmas és kegyetlenül őszinte. Csak az lehet jó mentor, akinek az ítéleteiben feltétlenül bízol és akinek a tanácsait feltétel nélkül elfogadod. Mindennek a bizalom az alapja. A mentornak és tanítványának együtt kell szinte lélegezni, ha ez az összhang nincs meg, a kapcsolat nem működhet. Egy mentori tanácsot meg lehet persze kérdőjelezni, de ha vita nélkül utasítod el, vagy veled, vagy a mentorral biztosan baj van.

2. Építsd ki a bizalmat magad körül

A bizalom a sikerhez vezető út egyik legfontosabb építőköve. A bizalom, olyan mint az izom, munka eredménye, de folyamatosan dolgoznod kell, hogy erős és bármikor érezhető legyen. Ha már megélted, tudhatod, mi mindenben támogathat az a tény, hogy Veled szemben bizalommal vannak, bíznak benned.

3. Képességeid folyamatos felülvizsgálata

Ha elvállalsz, ha elérsz egy vezetői pozíciót, tudnod kell, hogy az abban a pillanatban rendelkezésedre álló képességek, tudások, ismeretek, nem lehetnek elegendőek ahhoz, hogy sokáig megőrizhesd a székedet, hogy fejlődni tudj, hogy előre lépj. Soha nem dőlhetsz hátra, mindig tudnod kell, hogy hol vannak a gyenge pontjaid, hogy hol és min kell fejlesztened!

4. Tanuld meg kezelni érzelmeidet

Megítélésedre mindig hatással lesz, hogy miként látnak mások, ahogyan különböző helyzetekre reagálsz. Az első lépés, hogy meg tudd nevezni és képes légy elemezni a különböző érzelmi helyzeteket. Ha már írányítani is képes vagy, az a következő lépés.

Ha már vezető vagy, senkit nem érdekel, hogyan lettél azzá, légy annyira jó, mint a csapatod. A sikered igazi titka, hogy kiket vettél magad köré és miként tudsz velük együtt dolgozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr905477383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2013.08.27. 12:52:58

érdekes, a férfiakból mentor nélkül is lesz felsővezető, ráadásul nekik nincs meg a havi(agy)baj, nem kell választaniuk karrier vagy család között (nem esnek ki évekre a szakmájukból azért, mert jó apák akarnak lenni)...

Tudomásul kellene venni, hogy a nő egyenJOGÚSÁGA nem azt jelenti, hogy ő is lehet tűzoltó, katona, meg vadakat terelő juhász!!! Az egyenjogúság annyit jelent, hogy egyenlő mértékben veszi ki a részét a közös életből. Nem ugyanazt csinálja, mint a férfi! De mivel a férfi nem tud gyereket szülni, szoptatni (gyakorló apaként mondom, hogy a gyerek 1 éves kora előtt gyerek és apja kölcsönösen képtelenek egymás érzelmi szükségleteit kielégíteni), ezért a férfi megy "vadászni", megteremteni az élelmet, fedelet, biztonságot, míg a nő otthon tart rendet.

Lehet ez ellen küzdeni, de a világ sikeres női topmanagerjei mind határozottan férfias viselkedésjegyeket mutatnak, épp csak golyó nincs a lábuk között. Sőt, többnyire családjuk sincsen.

Amiket meg leírtál, az egy erőtlen közhely-gyűjtemény... :(

zsírmalac 2013.08.27. 13:37:34

@protézisesh: Az egyenjogúság azt jelenti, hogy szabadon megválaszthatjuk a saját (élet)utunkat. Pont.
Amikor meg akarod mondani, melyik az egyetlen elfogadható (család)modell, a szabad döntés jogát kérdőjelezed meg.
Valóban: a férfi nem tud szülni és szoptatni, azonban minden mást - taknyos orrot törölgetni, szülői értekezletre menni etc. - tud; a szülés-szoptatás maga pusztán 1-2 évet jelent a nő életében, ami nem indokolja, hogy évtizedeken keresztül a Kinder-Küche-Kirche háromszög foglya legyen.
Persze ha valaki nőként erre vágyik, szíve joga. Nekem nem fáj, ha ő így boldog és elégedett, de az emberek nem egyformák, tudod.

"nem esnek ki évekre a szakmájukból azért, mert jó apák akarnak lenni)"
Az azért megvan, hogy a nők éppen az általad is művelt nyomasztás miatt esnek ki évekre a szakmájukból? Sehol máshol nincs hároméves gyes... Igaz, Svájc még szigorúbb e tekintetben, de egyébként nem jellemző a fejlett világ országaira.
Nézz utána a skandináv modellnek. Apák és anyák megosztoznak a "gyesen", s mindezt a férfiak örömmel teszik.
Megnőtt tőle a gyerekvállalási kedv, igaz, a harmadik világétól messze jár, de az egy egész más életmodell.
Ergo: az általad favorizált modell csak egy a sok közül.

"nekik nincs meg a havi(agy)baj"
Kíváncsi vagyok, ha meg kellene tippelned, melyik kolléganőd mikor menstruál, hogyan teljesítenél.
Ezzel az erővel a kielégítetlen férfi kollégák teljesítménye miatt is aggódhatnál.

blacklord 2013.08.27. 14:15:00

@protézisesh: "gyakorló apaként mondom, hogy a gyerek 1 éves kora előtt gyerek és apja kölcsönösen képtelenek egymás érzelmi szükségleteit kielégíteni"
Én meg gyakorló apaként azt mondom, hogy béna vagy, és a bénaságot nem érdemes reklámozni. :-)

bunkocska 2013.08.27. 14:31:40

Igen, gyakorló apaként mondom én is, hogy béna vagy és egy igazi f... is:), remélem a gyereked nem válik ilyenné....:)

hát, ez gáz 2013.08.27. 14:37:02

Ha egy vezető nem pusztán férfi mivolta miatt lett vezető, akkor ugyanezek a dolgok szükségesek az ő jó vezetővé válásàhoz is.
Semmi speciálisan női nincs a felsorolásban.
A mentor jó dolog, de szerintem nem feltétlenül szükséges. Tapasztalatom szerint kevés olyan ember van a szakmai környezetben, akiben mind szakmailag, mind emberileg meg lehet bízni 100%-ig.
Továbbá véleményem szerint a legtöbb vezetői kompetencia tanulható, de megette a fene az egészet, ha az ember nem rendelkezik egy megfelelő értékrenddel és vezetői személyiséggel, ami viszont nem tanulható. Ha mindezek megvannak egy emberben, teljesen mindegy a neme. A nőknél nehezített a pálya az előítéletek és a családalapítás miatt, de jó időzítéssel ez is áthidalható. Az előítéletekkel meg nem lehet mit kezdeni, én cinikus humorral általában átsiklok felette, általában beválik.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.08.27. 15:00:16

@protézisesh: Csak halkan megjegyezném, hogy nem minden nő változik sárkánnyá havi x napra. Ez még akkor is így van, ha te bizony nem hiszed.

A nő egyenjogúsága azt jelenti, hogy DÖNTHET. Dönthet úgy ő is, hogy a karrierjét helyezi a család elé -ahogy azt a férfiak x%-a is megteheti. És de, lehet az, mert miért ne lehetne? A nőnek nem azért kell mentor, mert ostobább és nem tud legalább annyira jól vezetni mondjuk egy vállalatot, mint egy férfi, hanem azért, mert nőként szembe kell néznie az olyanok előítéleteivel, mint amilyen pl. te is vagy. Ahogy manapság már egy férfi is dönthet úgy, hogy ő marad otthon GYES-en GYED -en vagy melyik micsoda, nem értek hozzá :) Aztán hogy ki, milyen döntést hozott, az az ő egyéni magánügye. Nem hiszem hogy egy nő egyetlen lehetséges funkciója a földön az, hogy megszüljön és felneveljen x számú gyereket és kiszolgáljon egy férjeturat, aki közben természetesen kedvét leli munkában, haverokban, más nőkben. Szóval szerintem nem feltétlenül szükséges sem ítélkezni mások felett, sem jól megmondani, férfiként, hoyg egy nő 1. milyen, 2. mire képes 3.mit kéne tennie.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.08.27. 15:05:42

@holdkoros: Azért baromi értelmesen sikerült megfogalmaznom a mondandóm... :D

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.27. 16:02:23

@protézisesh: Jó kis hímsoviniszta szöveget nyomtál le, remélem nem gondolod komolyan.
Egyébként de, egy férfinak is kell mentor, különben nem lesz jó vezető.
Azonfelül a női egyenjogúság azt jelenti, hogy a nőnek is van választása: család, vagy karrier, vagy mindkettő, vagy egymás után olyan sorrendben, ahogy ő maga szeretné.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.27. 16:10:25

A poszthoz: jó, ez mind igaz, de túl általános, azonfelül ebben semmi nőre specializált tanács sincs.

protézisesh 2013.08.27. 16:27:40

khm, a hozzászólásom alapvetően arról szólt, hogy a feladatleosztásnál semekkora szerepe nincs a nemeknek. Egyszerűen a tipikus női modell arról szól, hogy (jobb esetben) elvégzünk valami iskolát, aztán lesz valami állásunk, meg jól házasodunk, aztán majd úgyis elmegyünk szülni, aztán meg a gyerek mellett majd lesz valahogy. És ezt a NŐK TÖBBSÉGE nemcsak hogy így gondolja, de így is éli egy életen át! Tessék nem nyihogni, hanem KÖRÜLNÉZNI, így él az ország a kozmetikus-diszkókurva vonaltól a nagyonértelmiségibölcsészlányokig bezárólag. Sőt, a szüleik korosztálya is ez szerint él.

Akkor miért csodálkozunk, hogy kevés nőből lesz vezető?!

Ahogy valaki említette, a férfiaknak pont ugyanezen tulajdonságok kellenek a vezetővé váláshoz, tehát a poszt ilyen formában értelmetlen. (a mentor segíthet, de szerintem nem feltétel)

A gyerekedet szeretheted (ahogy én is imádom az enyémeket), de egy egyévesnél kisebb gyerek a legszeretőbb apával is csak akkor van el, ha minden rendben van. Amint baj van, egyből anya kell neki, gondoljunk csak a szoptatásra, vagy az anya illatából, hangjából stb. eredő megnyugtatásra. Ezt a férfi SOHA nem tudja megadni a gyerekének, legfeljebb tudatos szinten, amikor a gyerek érzelmeit már az esze is irányítja, nem csak az ösztönei. Ez meg egy éves kora után jön. Akkor is, ha itt páran most előadják a példaértékű bezzegaput.

A nyugati (értsd feminista, felvilágosult, egyenjogúsított) társadalmakban a "hagyományos" családmodellből is kihal(t) a gyerek, 30+os nők esetleg szülnek egyet, amivel a reprodukció távolról sincs lerendezve. Ha erre még ráerősítünk, hogy "egyenjogúan" választva karriert építsenek (ugyanmár...) a család összefogása szerint, akkor 50 év múlva errefelé is csak 10-12 gyerekes török/arab/afrikai bevándorló családok fognak élni, a belföldi etnikumainkat nem is említve. :(

Lehet engem férfisovinisztázni, de tudomásul kell venni, hogy gyereket csak nő tud szülni. A híres skandináv modellek is omlanak össze, hiába tud apu gyesen maradni. Végy egy magyar átlagcsaládot: anyu minimálbéres, apu mondjuk 20%kal többet keres. A 3 éves gyes úgyis csak elmélet, amint lehet, megy vissza mindkét szülő 8 órában hajtani. Ha a gyereket el tudják helyezni bölcsődében, (de nem tudják!), mert a 4 órás dolgozó svéd anyuhoz elegendő bölcsődei hely is tartozik ám! Sőt, ha apu van gyesen (szigorúan a 2. évtől és pelust cserélni, mert ugye szoptatni nem tud, a tápos gyereket meg nem erőltetnénk, ha ott az anyatej), akkor a nagyobb fizu esik ki, tehát direktben is csökken a család összjövedelme, míg anyu otthon maradásával több pénz áll a házhoz.

Ráadásul anyu karrierjét már úgyis kinyírta az első év gyes, ha a másodikban apu otthon marad, akkor az ő karrierje is megbicsaklik, vagyis abból a családból EGY VEZETŐ SEM fog kikerülni (se férfi, se nő).

És ne mossuk össze a reklámokban 4órás példaállásokat betöltő mintaanyukat (marketingasszisztens, stb) azzal a tömeggel, aki a gyárban 8 órában húzza. Fizikai munkakörben a svéd anyuk se részmunkaidőznek! Sőt, a gyesen lévő svéd férfiak sem vezetők, még csak nem is középvezetők. Lehetnek melósok (tökmindegy a 2 év kihagyás), vagy egyszerű irodisták, de a gyesre menéssel jó eséllyel elkaszálják a (relative) fiatalon főnökké válásuk esélyét is.

A többi csak rózsaszín leányálom...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.08.27. 20:10:47

@protézisesh: Rendszerszinten lenne érdemes nézni: a svéd nőt nem kérdezik meg állásinterjún, mikor akar gyereket, hányat, stb. mert nincs értelme. Mert egy pasinak is pont olyan kiesést jelent a gyerek, ergo egyenrangúak, nincs miért diszkriminálni. Nálunk a női karrier úgy fest, hogy huszonévesen nem kell, mert úgyis férjhezmegy, gyereket szül, harmincasan nem kell, mert kisgyereke van, szülőire meg táppénzre kell járni vele, negyvenévesen meg mit akar már a vénasszony? Ha nincs gyereke harmincasan-negyvenesen, miért nincs, ha van, miért 1 vagy 2 vagy 3? Mi az, hogy 5? A magyar munkaerőpiacon nőnek lenni olyan nehézség, amivel egy svéd nőnek nem kell szembesülnie.

Egyébként a vezetői karriernek az egyéves kiesés nem szokott gátja lenni Magyarországon sem, feltéve, hogy férfi hagyott ki egy évet, pl. mert épp az előző projektje fáradalmait pihente ki. Egy nőnek ez sem jár, mert vannak, akik még úgy gondolkodnak, mint te, hogy egy nő egyetlen funkciója a gyerekszülés.

protézisesh 2013.08.28. 08:51:08

Rendszerszinten is összekevered a szezont a fazonnal.

Az emberek 80%a NEM állásinterjúval kerül be a munkahelyére: a fizikai állományúakat szerintem Svédországban sem interjúztatják halálra. És ez a te (meg sajnos általánosítanom kell: a hozzád hasonlók) baja: a tévéreklámokból épült világotokban csak kétféle munkakör létezik: a lapátnyélről a jócsajnak befüttyögető építőmunkás, illetve a míítingről proDZSektre rohangáló nő/férfi.

A valóságban viszont úgy néz ki, hogy kb 100-150 fizikai állományú, termelő dolgozóra jut kb 10-12 "irodista", ebbe beleértve a gyártástervezőt, anyagbeszerzőt, a technológust, a pénzügyest, a személyzetist. (hogy te is értsd: diszponenst, logisztikust, manufacturing engineert, controllert, HR-est). A 150 fizikai NEM interjúval kerül be, hanem felveszik "darabra" (esetleg egy egyszerű fizikai alkalmassági teszt után), aztán ha nem jó, akkor próbaidő alatt leváltják. Ennél a rétegnél nem kérdés, hogy apu-anyu közül a KISEBB KERESETŰ marad otthon gyesen, ez pedig az esetek 99%-ában a NŐ.

A 10-12 irodista esetében pedig szintén ott tartunk, hogy egy nő ugyanabban a munkakörben végig kevesebbet keres, mint a férje. Miért? Először is: az ilyen munkakörökben a bér mindig bérALKU eredménye, annyit keres, amennyiért el tudja adni magát... Azonos munkakörű férfiak sem ugyanannyit keresnek, ott is lazán lehet akár 20% eltérés is!

Munkaadói oldalról pedig: a pályakezdő esetében tegyük fel, hogy ugyanazzal a kezdő bérrel veszem fel mindkettőt. Az élet normális része, hogy egy fiatal ember előbb-utóbb gyereket akar. A nő is, a férfi is. De mivel megszülni csak a nő tudja, viszonylag behatárolt, hogy melyikük fog kiesni a munkájából. Én meg munkaadóként értelem szerűen annak a munkaerőnek a képzésébe fektetek több időt/pénzt/energiát, ahonnét jobb megtérülést várok = abba, aki nem fog kiesni 1-3 (vagy zsinórban akár 3x3!) éves időtartamra. Így már 2-3 év munkaviszony után kisebb a munkaerő-piaci értéke a nőnek, mert kevesebb oktatást kapott, kevésbé szerteágazó a gyakorlata. Emiatt kevesebb is lesz a bére, mint a férfié. Pedig a gyerek itt még SEHOL nincs! (Ezt csak úgy tudja elkerülni a nő, ha az első perctől kezdve annyira nyilvánvalóan férfias, érzéketlen fap*na módjára viselkedik, hogy a főnökeiben fel se merüljön: ez valaha gyereket fog vállalni?!)

Nagyjából itt el is dőlt, hogy míg a nő szüli-szoptatja az első gyermekét, addig apu épít(het)i a karrierjét. Ha csak elül a langyos vízben, akkor a 2. évre esetleg elmehet gyesre, ezzel kiegyenlít (lemarad) anyu szintjére, viszont így az ő vezetővé válási esélyei is elmaradnak a "hagyományosan" haladó, karriert épít(get)ő férfi kollégáihoz képest. Vagyis a férfi gyesről visszaérve NEM főnökhelyettesi szerepben, hanem a pályakezdőkkel versenyezve küzdhet az előléptetésért. (Ha csak nem valami balf@sz cégről van szó, ahol az eltöltött évek alapján megy az előléptetés, nem az elért eredmények szerint).

Összefoglalva:
1.) a fizikai állományban (a dolgozó lakosság 85%-a) muszáj a nőnek gyesre menni, mert úgy kisebb a család pénzkiesése, ráadásul fizikai vonalon nincs "vezetővé válási potenciál"
2.) az irodai munkakörökben nemtől függetlenül az marad versenyben a vezetővé válási játékban, aki ezt helyezi a család/gyereknevelés/GYES elé.
3.) a már vezetői szintet elért emberek két job (és nem projekt!) között megtehették, hogy 1-2 évet "kivettek". Mára ez sem divat, esetleg az álláskeresés időszakát hívják "pihenésnek". Cégen belül ez korábban sem létezett, az önfoglalkoztatókat meg ne soroljuk már be a karrierépítésbe!

Egyébként nem, nem gondolom, hogy a nő egyetlen funkciója a gyerekszülés. Viszont ez az egyetlen dolog, amit CSAK a nő tud megcsinálni, a férfi nem. Minden egyébre (és itt komolyan mindenre gondolok) mindkét nem alkalmas (bár nem szeretném, ha az ájultan is 103 kilós testemet egy 54 kilós tűzoltónőnek kellene kiszedni az égő autóból...).

Szóval a biológiai adottság erősen determinálja, hogy melyik nem mire való. Ezt a csendes többség el is fogadná, csak vannak azok a femináci szinglihordák, akik 35 éves korukig sem keltek el (mert titokban MINDENKI társra vágyik), ezért inkább hőbörögnek, hogy miért a férfiak a főnökök. Az mégis kevésbé ciki, mint beismerni, hogy a 20as éveikben futó nagy párválasztási játékban valami nem jött össze... :)

És mielőtt nagyon elkezdenél küzdeni az én hímsovinizmusommal: a fizikai állományomban 130 nőre jut 2 férfi, az irodában meg 3:2 az arány a nők javára. És az összes középvezető beosztottam nő...

blacklord 2013.08.28. 11:51:25

@protézisesh: ember, ember, ember. Totál fordítva ülöd meg a lovat, csak szólok! Jó magyar módjára sorolod, sorolod, sorolod, hogy miért nem így, miért nem úgy, amérikánusul: klasszikus "no can't do"-hozzáállás, ahelyett, hogy arra fókuszálnál, hogy máshol miért működik, és mit kéne MEGVÁLTOZTATNI, hogy itthon is működjön.
De még ennél is nagyobb gond, hogy úgy mondasz ítéletet, hogy igazából nem tájékozódsz kellő mélységgel előtte (ez amúgy jól mutatja, hogy gyors döntéseket igénylő pozícióban lehetsz, ahol az adott százalékú rossz döntést is el kell tudni úgy adni, mint az egyetlen ésszerű lehetőséget).
Állandóan a 3 éves GYES-en rugózol - igen, az túl hosszú, egyértelműen, szerintem is. Hogy a gyereknek csak egyéves kora után láthatná el az apa az igényeit, az baromság, ráadásul még az anyatej is megoldható - a nő a tejet rendszeresen lefeji (ez nagyjából annyi idő, mint sokaknál a cigiszünet vagy még kevesebb), majd utána az apa cumisüvegből a gyereknek odaadja. Ha a gyerek egész nap az apával, és nem az anyával van, akkor az általad kinyilatkoztatott helyzet pont megfordul, és az anyától is az apához kéredzkedik át a gyerek fokozott stresszhelyzetben.
Az, hogy a női bérek kisebbek, mint a férfi bérek, az egy történelmileg kialakult adottság, és nem egy kőbe vésett fizikai törvényszerűség. Ahol - ld. Skandinávia - ez ellen tűzzel-vassal fellépnek, ott jobb a népesség termékenysége, és nem "A nyugati (értsd feminista, felvilágosult, egyenjogúsított) társadalmakban a "hagyományos" családmodellből is kihal(t) a gyerek, 30+os nők esetleg szülnek egyet, amivel a reprodukció távolról sincs lerendezve. Ha erre még ráerősítünk, hogy "egyenjogúan" választva karriert építsenek (ugyanmár...)".
Erről tanulmányok százait lehet olvasni (csak egy példa: paa2011.princeton.edu/papers/112214), ha valaki nem csak hasraütésből szeret kinyilatkoztatni. :-) Ugyanígy az se igaz, hogy vezetők v. vezető-aspiránsok kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel - pont, hogy fordítva van (minél magasabb az illető végzettsége, annál inkább él az apa a lehetőséggel, hogy valamennyi ideig ő foglalkozhasson a gyerekkel). Ráadásul amelyik családokban az apa volt otthon a gyerekekkel, ott nagyobb eséllyel lesz második gyerek is!
Nyilván itthon első lépésként természetesen kellene sokkal erősebb bölcsödei háttér, mint alapfeltétele az ilyen irányú fejlődésnek - más kérdés, hogy a primitív barmoktól, akik jelenleg a gombokat nyomogatják a parlamentben, ennél sokkal kevésbé összetett gondolkodást igénylő kérdésekben se láttunk túl meggyőző eredményeket idáig....
Ahhoz, hogy a munkavállalók többsége fizikai melós lenne. Magyarországon a munkavállalók 5% a mezőgazdaságban, 30%-a az iparban és 65%-a a szolgáltató szektorban dolgozik. (forrás: KSH) Ezután legyél szíves, mondd már el nekem, hogy hogyan jutsz erre a következtetésre: "A valóságban viszont úgy néz ki, hogy kb 100-150 fizikai állományú, termelő dolgozóra jut kb 10-12 "irodista", ..." igen, bizonyos cégeknél ez így van. Másoknál meg egyáltalán nem, és az összkép az, amit az előbb megadtam.
További gyöngyszem: "mert titokban MINDENKI társra vágyik", nem, képzeld el, vannak olyan emberek, akiknél ez nem így van. És te, képzeld el, vannak olyan emberek is, akik a saját nemükhöz vonzódnak. És te, még sokkal durvábbak is léteznek a népességben kőkemény százalékok erejéig, attól még, hogy ezt te nem tudod elképzelni/általánosító programodat nem tudod legalább pár percre kiiktatni.
Végezetül pedig: hiába sikítja minden porcikád azt, hogy az általad kinyilatkoztatottak úgy vannak, ez sajnos nem állja ki a tényszerűség próbáját. De ne félj, ha elfogadod, hogy utánanézz dolgoknak, mielőtt hasból beszélnél, akkor valójában értésebb leszel - de mindenesetre értelmesebb alapon fogsz döntéseket hozni. :-)

protézisesh 2013.08.28. 15:54:44

@blacklord: kösz a kiegészítéseket, de mondjuk a "szolgáltató" szerktorban dolgozó 65% mellbe vágott. Ki számít ide? A teljes kis- és nagykereskedelem, az energiaszolgáltatók létszáma,a fodrászkislányok is? Mert ha igen, akkor ugyan "szolgáltatás" a szektor, de a teszkós polctöltő/pénztáros, az eonos villanyszerelő, vagy a hajamat vágó fodrász az én szememben ugyanolyan fizikai melós, mint az, aki a Mercedesben 8 órában tekeri a csavarokat. Vagy mint a traktort vezető paraszt, hogy a mg. se maradjon ki a csokorból.

A bölcsődei helyzettel is egyetértünk (ezt korábban mintha én is mondtam volna), hogy a munkába való korai visszatéréshez van pár peremfeltétel, melyek közül az első, hogy tudd hova tenni a gyereket, míg dolgozni mész.

Aztán egy másik, hogy legyen részmunkaidős állás. Ez megoldható egy csomó munkakörben, pl kozmetikus-kislány, akinek esetleg vendége nem lesz, mert 8-12 között nem érnek rá. Vagy a tescoban, ahol az sem jön össze, hogy a heti 5 munkanapod mind hétköznapra és ugyanarra a napszakra jusson? (gyk: hétfőn 10-18, kedden 14-22, szerdán 10-18, csütörtökön 22-06 mondjuk a heti munkarended, akkor mihez kezdesz?)

Vagy egyszerűen hogy eljuss a munkahelyedre. Én megyeszékhely ipari parkjában dolgozom, ahol vagy 150 termelő cég foglalkoztat embereket. Tömegközlekedéssel ide lehet jutni 6-7-8-12-13-14-22 órára, egyébként NEM. Ja, az ide jutás azt jelenti, hogy az 5km-re lévő városközpontból (helyi és távolsági busz + vasúti pályaudvar) ide jutni. Hogy az agglomerációból, vagy a környező falvakból hogy jutsz ide, az a te bajod.

Ismerek olyan céget, aki buszokat futtat, amivel gyűjtik a dolgozókat. Ez a busz. 4:10-kor indul, hogy 5:30ra végigérjen a 40km-es túráján, hogy mindenki időben a munkahelyén lehessen. Ugyanez a busz 14:15kor indul vissza. Ha túlóra van elrendelve, akkor 18:10-kor. Szerinted az 1 éves gyerekét otthon hagyó nőnek menni fog, hogy 11-15 órát távol legyen a gyerekétől? Még a hagyott is otthon anyatejet?

Igen, igazad van: azokat az érveket sorolom, miért nem lehet. Sőt, vannak olyan országok, ahol pár embernek sikerült. De nézz már körül! Az általad/általatok hozott példák sem az átlagsvéd nőkről szólnak, ott is csak a nagyvárosokban élő és dolgozó, szellemi munkát végző szűk kis rétegre érvényesek.

Illetve a legérdekesebb: azokban a családokban működik ez a fordítva otthon maradás, ahol a nő munkavégzése legalább annyira "önmegvalósítás" mint valós gazdasági szükséglet. Amíg EGY dolgozó svéd bére elég a megélhetéshez, addig just for fun is lehet választani, ki dolgozik és ki nevel gyereket.

Ha viszont van egy magyar minimálbéres anyu, meg egy annál 20ezerrel többet kereső apu, akkor (valszeg a nemlétező bölcsődei hely megoldása esetén sem) kérdés, hogy anyu marad otthon, mert az a huszas kvára hiányozna, ha apu babázna...
süti beállítások módosítása