Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Agresszív állat a kollégám - megmondjuk, hogyan kezeld!

2013. október 22. - nagymenő

Volt már igazán agresszív kollégád? Aki nem tűr ellentmondást, aki ügyet sem vet rád? Akitől menekül mindenki és inkább ráhagynak mindent? Ha volt tudod, hogy milyen nehéz az ilyen emberekkel nap-mint-nap együtt dolgozni! Ebben segítünk most néhány tippel.

How-to-manage-aggressive--008.jpg

Keress szövetségeseket

Együtt dolgozni egy agresszív emberrel nem könnyű, de másoknak sem az, vagyis először is keress magad mellé szövetségeseket. Derítsd ki, hogy mások milyen praktikákat dolgoztak ki és amikor a kolléga bekattan alkalmazd a leginkább bevált módszereket. Az új munkatársakat rendszerint megtalálják az agresszívabb emberek, hogy egy ideig rajtuk vezessék le a felesleges energiájukat. Ilyenkor is jól jöhetnek a szövetségesek akik képesek leállítani az őrjöngőt.

Képzeld magad az ő helyébe

Mindannyian képesek vagyunk alkalmazkodni, de ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk tudnunk kell, hogy kiféle-miféle az akihez alkalmazkodni kell. Optimista vagy pesszimista? Lassan megfontoltan, vagy gyorsan meggondolatlanul hoz például döntéseket. Átlátja a dolgokat vagy eltűnik a részletekben. Ha ezekkel tisztában vagy, jó válaszokat adhatsz a viselkedésére.

Hozd vissza a beszélgetésbe néha
Az Agresszív emberek szeretik, ha ők uralják a beszélgetést, ezért fontos, hogy időnként emlékeztesd, hogy van ott egy másik ember is, vagyis Te. Hozd vissza beszélgetésbe néha, ne hagyd hogy a baeszélgetés beszéddé váljon. Szúrj be egy-két olyan mondatot a beszélgetésbe, ami úgy kezdődik, hogy "Szerintem...... Én úgy gondolom, hogy...... Meggyőződésem szerint...........Ezek segítenek abban, hogy  a másik tudomására hozd, hogy létezel.

Állj ki magadért (de legalább is keress valakit aki ki áll érted)

Ha egy nehéz tárgyalásra készülsz, vagyis "nehéz" emberrel kell tárgyalnod, aki nem akarja, hogy megszólalj, hogy beleszólj a dolgaiba fontos, hogy éreztesd, a szavaidnak van súlya, hogy rád oda kell figyelnie! Sok egyéb praktika mellett ennek egyik módja, hogy a beszélgetésre támogatóként elhívod a főnökötöket és természetesen a levelezésre is másolatban odateszed a főnöködet. Ez nem beszariság, ez egy játék. A agresszív emberek akkor a legagresszívebbek amikor valakivel kettesben vannak. Ha már ott van valaki más is, egy harmadik is, akkor már tartanak attól, hogy egy későbbi vitás helyzetben a véleményükkel egyedül maradnak kettő ellenében. Az agresszív emberek igazából nagyon gyávák!

Vágj vissza

Az agresszivitás nagyon gyakran taktikai fogás. Van aki így érvényesíti akaratát és az igazság az, hogy sokaknál ez sikerül is. De! Ennek nem szabad bedőlni. Vissza kell vágni és szembesíteni kell az "agresszort", hogy Te pontosan tudod, hogy ez egy eszköz, és ezzel nálad nem fog elérni semmit. Akik igazán ügyesek, még ki is tudják használni az ilyen helyzeteket. Az agresszív emberek nagyon rosszul tűrik, ha valaki az agresszivitásukra kedvesen reagál. Az egy igazi "döfés" az egójukba. 

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr505592225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vágner21 2013.10.23. 10:02:59

áhh valóban nagyon érdekelne, hogy ebben világban, hogyan lehet a legeredményesebben harcolni az ilyen emberek ellen. A kommunikációkban felvenni az ő agresszív stílusát vagy épp a háta mögött mindig megbeszélni a tény állást a közös főnökünkkkel? Iiletve nem tudom, hogy milyen .
Amit én probáltam - konktértan- a kedvesség én meglátásom szerint " az én emberemnél" nem segít, nem segített.

Szövetséges kereséssel egyet értek. Egy nagyon fontos lépése annak, hogy en nyomodjunk el annyira, viszont az agresszivkodas nagyon enm az en stilusom, mindig megőrzöm a hidegvérem és tényszerűen probálom közölni mondanivalom, ezért is nagyon érdekelne, hogy a mi a legahátékonyabb eszköz az ilyen emberekkel szemben a véleményetek szerint.

Lehet változnom kellene az ilyen ügyek kezelésébe.

Macropus Rufus 2013.10.23. 10:28:19

az agresszív ember bontja a csapatot. Egy széteső csapat meg mindenre jó csak munkára nem. Az agresszív kollégát el kell távolítani a cég életéből, minnél hamarabb. És nem bratyizni vele. Abból semmi jó nem fog kijönni. Ezek a naív próbálkozások egy agresszív esetén nem nagyon lesznek sikerre ítélve. Ez ilyen. Kirugni, fegyelmivel. Ha annyira agresszív, hogy pl. ütne, akkor a biztonsági szolgálattal lefogatni, amíg a rendőrség ki nem érkezik, aztán fejelentéssel átadni nekik. A cég meg jogi segítséget adhat a bántalmazott kollégának. Nem kell ezekkel foglakkozni, ők erre építenek.
Az első agresszív viselkedésnél: fegyelmi. Másodiknál kirugás ennyi.
Saját tapasztalat. Cégünk így műxik. Agresszív ember kell a halál faszának. Csak feszkót szűl az alkalmazottak közt.

2013.10.23. 11:28:04

@Macropus Rufus: Vezető beosztásban lehet hogy nem hátrány,ha kicsit agresszív és van tekintélye.

shred 2013.10.23. 11:57:16

Sok féle lehet az agresszió. Gyakran nagyon kulturált, intelligens emberek alkalmaznak olyan stílust, amitől kinyílik a bicska a zsebedben. Beléjük kötni igazából nem lehet, de rendkívül károsak, mert igyekszel kerülni vagy redukálni a velük való kommunikációt és ez mindig az eredmények rovására megy. Bomlasztják a csapatot és demotiválóan hatnak az egyes emberekre is.

pangea 2013.10.23. 14:23:30

Javítsd ki a főcímet! Igénytelen ez így.
süti beállítások módosítása