Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

HEJESIRÁS - amire a CV-ben mindig ügyelj!

2013. október 28. - nagymenő

Mit gondolsz arról az emberről, aki nem tud helyesen írni? Igen, nagyjából mindenki azt gondolja. Persze vannak akiknek felmentésük van helyesírásból - ők a diszlexiások - de őket leszámítva, mindenkinél alap elvárás, hogy ismerje a szabályokat, különösen ha az önéletrajzról van szó. Itt van néhány tipp, amit érdemes figyelembe venni. 

spelling_2_11-zbzh6o.png

Ne bízz a szövegszerkesztők ellenőrző programjaiban

Egy kattintás és minden rendben lesz! Ez egy tévhit. A Word például következetesen rossz választ ad egyik-másik magyar helyesírási szabályra. A nyelvtant sajnos nem lehet megúszni. A piros aláhúzás persze sokat segít, de 100 százalékos biztonságot nem ad. 

Ne használj indokolatlanul nagybetűket

Sokan azt hiszik, hogy ami Fontos azt érdemes NAGYBETŰKKEL írni. Tévedés. Nem szükséges, sőt árulkodó. Kutatások bizonyítják, hogy sokkal nehezebb azt a szöveget olvasni, amelyikben a szavak mindig nagybetűvel kezdődnek, mint a folyamatosan kisbetűket alkalmazó szövegeket. Szövegértelmezés során az agy egyszerűbben kezeli a megszokásokat, mint az indokolatlan és logikátlan kiemeléseket.

Használd az egyes szám első személyt

Általános tanács talán, de a munkaadók jobban szeretik, ha valaki egyes szám első személyben írja az önéletrajzát. Ezért inkább használd az "Beszélek angolul..... vagy Én...... szerkezeteket és ügyelj arra, hogy a szövegben később se válts harmadik személyre.

Használd helyesen az igeidőket

A múltban szerzett tapasztalatokat összesítsd múltidőben, míg az aktuális képességeidről beszélj jelenidőben. Az igeidők használatára is érvényes, hogy egyszerűbb megérteni azt a szöveget, amiben az igeidőket helyesen használják, mint amelyikben helytelenül.

Ne használj rövidítéseket

Vannak bizonyos képességek, különösen az informatikában, amelyekről a szakmában mindenki tudja, hogy mit takar. Ennek ellenére akkor jársz el helyesen, ha segíted a megértést és legalább egyszer a rövidítéseid megmagyarázod. Ha egyszer már valamit kiírtál teljes hosszában, utána már rövidítheted.   

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr95602641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmolni 2013.10.28. 18:40:41

és figyelj arra hogy a vált után tegyél egy s betűt :D

hklk 2013.10.28. 19:33:47

És íme, a minta hogyan NE add le a cikket:

"A word például"... Helyesen: Word

"Sokan azt hiszik, hogy ami Fontos azt érdemes NAGYBETŰKKEL írni." Helyesen: fontos

"Ezért inkább használd az "Beszélek angolul" Helyesen: "Ezért inkább használd a "Beszélek angolul..."

"ügyelj arra, hogy a szövegben később se vált harmadik személyre" Helyesen: "ügyelj arra, hogy a szöveg később sem vált harmadik személyre" vagy "ügyelj arra, hogy a szövegben később sem váltasz harmadik személyre"

Szánalmas...

gl hf

tigerland 2013.10.28. 19:34:56

Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy a posztban olvasható felszólító mondatok végére felkiáltó jelek kerüljenek!
Ez valahogy nem megy a magyarnak.

jooasszony 2013.10.28. 19:40:01

Nemcsak a helyesírás a probléma....

... ezt az ótvar semmitmondást kiposztolni..????...

Még nyersfordításnak is harmatgyenge.

nagymenő 2013.10.28. 20:25:16

Köszönjük a hozzászólásokat. Még van helyesírási hiba a szövegben, szándékosan van, hiszen erről szól az írás

holmsz (törölt) 2013.10.28. 21:47:40

A pószternek hány éve van meg? Két első és három második?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.28. 21:55:13

Reggel olvastam Modor Tibi posztját arról, hogy az internet demokratizálódásával mennyi hülye szabadult a világra, így nem mondom, hogy ebben a posztban leírtakkal mindenki tisztában van :)

Dr_utcai_arcos 2013.10.28. 22:50:47

"Általános tanács talán, de a munkaadók jobban szeretik, ha valaki egyes szám első személyben írja az önéletrajzát. Ezért inkább használd az "Beszélek angolul..... vagy Én...... szerkezeteket és ügyelj arra, hogy a szövegben később se válts harmadik személyre." Már mi a francért váltanék 3. személyre? Kaphatnék erre egy példát? A középiskolát Monoron végeztem. A főiskolát Utcai_arcos Szegeden fejezte be???

Bambano 2013.10.29. 01:20:59

nem tom, mit rapliztok, azt magyarázza, hogy a cv-dben írj helyesen, nem a posztodban :P

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.10.29. 07:18:10

Tapasztalataim szerint a két legelterjedtebb hiba az összetett szavak különírása és a toldalékok kötőjellel kapcsolása. Ezeket nem szúrja ki a legtöbb „helyesírás ellenőrző” program, nincsenek aláhúzva a „Word-ben”.

Másfelől viszont ezek annyira elterjedtek, hogy szerintem néhány évtized alatt simán átmennek szabályba (vagy legalábbis elfogadott formába). A nyelv már csak így működik.

Void Bunkoid 2013.10.29. 07:48:24

@Fue: mondjuk engem speciel marhára idegesít, hogy már - főleg fiatalabbaknál - tömegesen látom a hely- és tárgyragok indokolatlan kötőjelezését is, ráadásul iszonyú ocsmány módon (lásd "jaj, otthonfelejtettem az ipod-t", miközben kimondani meg helyesen mondja "otthonfelejtettem az ájpodot"), valamint azt, hogy valaki hány éves, kötőjellel írják "7-éves", de amúgy "hétéves" és nem "hét-éves", ez szerintem a számmal írandó számnevek többszörözésekor ("7-szer") megtanult helyesírási szabály rossz beidegződése és túlalkalmazása.

Sajnos az "x-éves" azóta, ahogy mondod, standardizálódott, és ma már az aktuális helyesírási szabályzat része...

Bárki mondjon bármit is, ez részemről tényleg annak a jele, hogy ha az emberek nem képesek megtanulni faék egyszerűségűnél kicsit is bonyolultabb nyelvtani szabályokat, akkor CSAKUGYAN butább a fiatalabb generáció.

Ha viszont csak nem akarnak megtanulni faékegyszerűnél bonyolultabb szabályokat, akkor egyszerűen csak nemtörődöm, lusta, igénytelen népség - miközben fennkölten hirdetik a XXI. század (ja igen, már ez is írható arab számmal, mer' lusták megtanulni római számokat írni) minőségcentrikusságát.

Speciel sem a butaság, sem az igénytelenség nem valami hízelgő tulajdonság.

Void Bunkoid 2013.10.29. 07:50:38

@Void Bunkoid: *nem az uccsó mondatban, csak elvesztem a saját agyamban :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.10.29. 08:01:27

@Void Bunkoid: Szerintem nincs velük semmi gond, csak más környezetben nőnek fel, mint a régebbi generációk.

Amíg nem volt internet, addig a nyomtatott anyagok sokkal jobban rögzítették a nyelvet. Ahhoz, hogy egy írásod nyomtatásban megjelenjen, legalább két embernek kellett tüzetesen átnéznie, akik közül az egyiknek semmi más dolga nem volt egész életében, mint hogy odafigyeljen a helyesírásra.

A nyomtatás nyelvrögzítő hatása részben elmúlt, és a nyelv megint gyorsan változik. Az újabb generációk ennek a természetes részei.

Blog.hu-s nickname 2013.10.29. 08:15:28

@nagymenő: "Köszönjük a hozzászólásokat. Még van helyesírási hiba a szövegben, szándékosan van, hiszen erről szól az írás"

Hehe... szerintem erőlködhetnél még egy kicsit.
Nem baj, ha van benne helyesírási hiba, de ne dugd el (pl: rakd idézőjelbe, húzd alá), és akkor azt elfogadjuk.

A fenti indokot rajtad kívül senki sem hiszi el. :-)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2013.10.29. 08:17:35

Még egy tipp: én elsőre felmérem egy ember intelligenciáját abból, hogy hány felkiáltójelet használ. :)

Tehát az:

"Üdvözlöm!
Kovács Péter vagyok! Szeretnék jelentkezni az állásra!!!
Jól tudok dolgozni!!"

- jellegű "dramaturgia" helyből lelohasztja az ember bizalmát.

Kijelentő mondatok végére nyugodtan tegyünk pontot, pláne hivatalos - álláskeresős - levélben.

2013.10.29. 08:21:49

Imádom ezeket az álláskeresési aranyköpéseket olvasni, mit írj, mit ne írj, az állásinterjún hogyan viselkedj, hogyan ne. Pontosan ugyanolyan mintha kurvának állna az ember, egy tetves munkáért bármikor kifordul önmagából, feladja az elveit, és uniformizálódik. Aztán jön a koppanás, ugyanis amíg egy túlfizetett, könyvtárszakos, huszonéves, faékagyú HR-es ribi szubjektív megítélése alapján mérettetsz meg, addig lehetsz bármilyen szakmai talentum, és Grétsy László egyszemélyben - baszhatod. Szóval egyes szabály: légy önmagad.

V.A. 2013.10.29. 08:32:06

Röhejes ez a "fiatalabb generáció butább" duma. Az "öregek" nagy része a saját nevét sem tudja helyesen leírni, csak régen nem volt internet, így ez nem vált nyílvánvalóvá. Az újságokat pedig régen is profik írták, még jó, hogy kevesebb bennük a hiba. (De azért van, nem is kevés.) A félreértések elkerülése végett, én sajnos már nem számítok fiatalnak.

Gukker 2013.10.29. 09:19:25

@V.A.:
"A félreértések elkerülése végett, én sajnos már nem számítok fiatalnak. "
Azért csak beficcent oda egy "nyílvánvaló". :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.29. 09:25:17

nem is tudom mi a rosszabb, hogy egy tanácsadó posztban hibák vannak, vagy hogy azok utólagos magyarázat alapján direkt vannak benne...

V.A. 2013.10.29. 09:38:08

@Gukker: Ott a pont. Én sem vagyok nyelvész, ez nyilvánvaló. :)

HgGina 2013.10.29. 09:43:04

Nem olvasom el, mert pár sor után elsírtam magam.
Felszólító, óhajtó és parancsoló mondatok végéről ki lopta le a felkiáltójeleket.
Ha egy összetett mondatban a tagmondatokat választjuk el, miért nincs ott az és előtt a vessző?

Nos, akkor leírom, mi a véleményem arról, aki nem tud helyesen írni, mégis blogot ír: egy műveletlen gyökér, akinek túl nagyra nőtt az arca.

Darkside 2013.10.29. 10:36:54

@HgGina: Milyen az a "parancsoló" mondat? (Annak idején mintha csak felkiáltó, felszólító és óhajtó mondatokról tanultunk volna... de elképzelhető, hogy azóta - az internet terjedésével persze :) - lett egy újabb válfaja is a felkiáltójeles mondatoknak.)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.10.29. 15:57:39

@Darkside: Volt régen is, de az iskolai anyagban nem különböztették meg. Itt találhatsz egy viszonylag egyszerű magyarázatot:

www.jgytf.u-szeged.hu/~vass/vnv058.htm

Más: a felkiáltójelet számos esetben elhagyhatjuk, pl.

„Helyezze be a lemezt.”

manapság sokkal elfogadottabb, mint:

„Helyezze be a lemezt!”

Lásd pl.: www.e-nyelv.hu/2012-05-10/felszolito-mondatok-irasjele-2/

Változik a nyelv.

Darkside 2013.10.29. 18:06:23

@Fue: Óóó... köszönöm. Megjegyeztem. :)
Persze, kétségem nincs afelől, hogy a nyelv változik. Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy minden esetben jó-e az irány. De ez magánvélemény és az én problémám.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.10.29. 18:12:52

@Darkside: Nyelvészeti szempontból nincs jó vagy rossz változás. Személyes vélemény, ízlés persze létezik, problémát nem csinálnék belőle :)

HgGina 2013.10.29. 20:21:00

@Darkside: mi még a parancsolót is külön tanultuk, ami változhatott azóta, a felszólítónak egy szigorúbb fokozata, ha ez így finomabb megfogalmazás. De egyébként a tiltó mondat is ilyen. Mert ugye a "Kihajolni életveszélyes!" pl. sem felszólító, sem óhajtó mondatnak nem nevezhető, mégis felkiáltójelet kell a végére tenni a fontossága miatt.
A felkiáltójel nem csak a felszólító és óhajtó mondatok végére jó. A felkiáltó mondatok végére is. Hű, az áldóját!
De az elhagyása az már mégiscsak hiba, ha adott mondat végén kötelező lenne.

@Fue: ezen azért lehetne vitatkozni.
Tok oat, h vok aki vok.

Darkside 2013.10.30. 13:22:59

@Fue: Olykor iszonytatóan és eszement módon háklis vagyok a helyes beszédre és helyes írásra (helyesírásra) :))) Na, nem baj, majdcsak egyszer megbarátkozom az új dolgokkal is :))

Darkside 2013.10.30. 13:26:28

@HgGina: Gina, lassan már én magam sem tudom,hogy érdemes-e visszaemlékezni arra, hogy annak idején mit és hogyan tanultunk, és azt a mai beszédben/írásban jól használjuk-e?

Na, arról beszéltem, amit utóbb írtál: amien, oan, muszály.... és :((((
süti beállítások módosítása