Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Amiben Albánia megelőzte Magyarországot

2014. március 19. - nagymenő

Ultramodern munkaügyi központot nyitottak nemrég Albánia fővárosában Tiranában. A korábban ígéret földjének hitt Nyugat-Európából hazatérőket akarják segíteni. Olaszország, Spanyolország és Görögország gazdaságának összeomlása után tömegével próbálnak munkát találni az albánok otthon. Magyarországról egyelőre inkább elmegy a magasan képzett munkaerő, de a trendek megfordulhatnak, ha a klíma változik Nyugat-Európában.

Az albániai kommunizmus 20 évvel ezelőtti bukása után milliók hagyták el az országot a jobb élet reményében. És a többségnek be is jött a számítása. Az európai piac azonban összeomlott és a vendégmunkásokat ez hátrányosan érintette, különösen az albánokat.

Sőt a görög határmentén egyáltalán nem ritka, ha most a görögök mennek át Albániába munkát keresni. Furcsa helyzet lehet. Az ok egyszerű, az albán munkanélküliségi ráta nagyjából a fele a görögének. 


A 46 éves Edmond Aliaj egyike azoknak akik hazatértek. 17 évet élt és dolgozott Olszországban, ahogy a válság miatt elveszítette a munkáját. Logisztikus volt. Milánóban
" Nem volt más választásom - mondja - haza kellett jönnöm Tiranába. Aztán elmentem a központba és egy héten belül egy pontosan olyan munkakörre kaptam ajánlatot mint amilyenben Milánóban voltam. Igaz a keresetem kevesebb."
Az ajánlatot a most megnyílt munkaügyi központban kapta, amely az EU és az ILO vagyis az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének támogatásával jött létre Tirana központjában.
A központ egy online platform segítségével lényegében real time ismeri az álláslehetőségeket és azonnal ki is tudja közvetíteni.
Eriselda Sherifi ugyancsak Milánóból tért haza Albániába és rövid időn belül a végzettségének megfelelő - gyógyszerészi - állást kapott. 

A központ munkatársai különleges tréninget kaptak arra, hogy a különböző végzettségő munkakeresőket minél gyorsabban beazonosítság, a képességeik, a tudásuk, a habitusuk alapján és pontosan oda közvetítsék őket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. De ez nem működne a villámgyors információáramlás nélkül. 

“Átvettük a legjoban működő európai gyakorlatoka és modernizáltuk, a mind kor igényeinek megfelelően megújítottuk a munkaközvetítési rendszerünket - mondja a központ vezetője, Peter Woods. Megnéztük, megtanultuk és nagyon gyorsan alkalmaztuk mindazokat, amik már valahol működtek. Ha itt nem hoznak sikereket, gyorsan váltunk. Ez a titok.

A projekt érdekessége, hogy a központ pontosan ott működik, ahol a korábbi, hasznavehetetlen és hatékonytalan munkaügyi központ.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr265869932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.03.20. 07:37:41

Nem panaszként mondom, ritkán szokásom, de ennek a cikknek a helyesírása (telis-tele van elgépelésekkel) kritikán aluli. Legközelebb kétszer is nézd át, mielőtt kiraksz valamit!

gyongyi70 2014.03.20. 08:39:32

Kíváncsi vagyok, a cikkben szereplő két szerencsésen kívül találtak-e bárkinek állást... A férjem Albániából származik, néha megyünk a családjához és gyakran beszélünk velük. Azt azért nem árt tudni, hogy alig van termelés, elvétve vannak nagy cégek, ahol pl. logisztikus kell. Gyakran rácsodálkozunk, miből élnek az emberek, mert egymásnak nyújtott szolgáltatásokon kívül (fodrász, vendéglátás stb.), boltokon és közalkalmazotti állásokon kívül nincs más.

teleorman 2014.03.20. 08:51:21

"Olaszország, Spanyolország és Görögország gazdaságának összeomlása után" - micsoda dilettáns, bombasztikus szöveg! Görögországra még esetleg igaz, de már mitől omlott volna össze pld. az olasz gazdaság? Elhúzódó stagnálás, növekedési válság, közel nulla növekedési potenciál stb. igen, de összeomlás... Na mindegy, a papír és a klaviatúra sokmindent elbír. Egyébként meg Albánia a maga, számunkara nehezen érthető módján eléggé fejlődik, bizonyos állami rendszerek meg például sokkal jobban működnek, mint nálunk. Régi káderektől - ott ilyenek nem is voltak - mentes, Nyugat-Európában képzett emberekkel, nem a "féltudású elit" bajnokaival.

szergejsztahanov 2014.03.20. 08:52:12

Ok, hogy ez egy sikertörténet, de menj be egy magyar munkaügyi központba és kérdezd meg, hogy hány szabad mérnök állásuk van. Fogalmuk sincs, ez a baj. És azért szerintem lassan haza fogják küldeni a magyarokat nyugatról. Na erre nem vagyunk felkészülve, érdekes megközelítés.

szergejsztahanov 2014.03.20. 08:54:54

@teleorman: 2008 ban igen is összeonlott egy-két héten belül, menj vissza az archívumodban, ismerősem jöttek haza… na jó a lányoknak ma is van munkájuk..

Ben Franklin 2014.03.20. 08:58:27

'A 46 éves Edmond Aliaj egyike azoknak akik hazatértek. 17 évet élt és dolgozott Olszországban, ahogy a válság miatt elveszítette a munkáját. Logisztikus volt. Milánóban
" Nem volt más választásom - mondja - haza kellett jönnöm Tiranába.'

Úgy látszik qrvanagy karriet csinált a gazdag nyugaton, hogy egy állás elvesztése után hazament a 3. világba.

Ben Franklin 2014.03.20. 09:06:53

@teleorman: Van egy ismerősöm, aki középfokú angol tudással lett angoltanár Spanyolországban. Nem egy nagy vmi, 1500 körüli pénz, angol tanár hiány van. 25% a munkanélküliség.

= spanyolok lusták + buták

ob.szerver 2014.03.20. 09:07:46

Nálunk nincs szükség hazatérőket segítő központra. Annál inkább egy olyanra, amely a kivándorlókat segíti különféle ismeretekkel, tanácsokkal.

Szelid sunmalac 2014.03.20. 10:53:10

Hol van Azbej Trisztan baratunk?
süti beállítások módosítása