Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A cél, a jó cél

2014. április 29. - nagymenő

Hol vannak már az újévi fogadalmak, a nagyívű tervek, az „idén tényleg megcsinálom” típusú célok? A szilveszteri fogadkozásban hajlamosak vagyunk olyan célokat kitűzni magunk elé, amelyek leginkább a vágyálom kategóriába tartoznak. Ilyenkor, tavasz végén már világosan látszik: a legtöbb fogadkozás eredménytelen. Aki a karrierjét okosan szeretné építeni, mégse adja fel. Ne legyintsen, hogy ez már úgysem jön össze, inkább gondolja újra a céljait. Célokra ugyanis szükség van – és nem csak az újév kezdetén. A célok – már ha reálisan választjuk meg őket, és teszünk is azért, hogy megvalósuljanak - energiát adnak a konkrét cselekvéshez.  Ha túlságosan ambiciózus célokat tűzünk magunk elé, a kudarc borítékolható. De milyen a jó cél? Hát okos. Vagyis SMART.

keep.jpg 

S, mint specifikus

Ahelyett, hogy általános célokat tűznénk magunk elé – például azt, hogy az idén lesz egy új állásunk – szűkítsük a kört, fogalmazzunk konkrétabban. Gondoljuk át, milyen iparágban, milyen munkakörben látnánk magunkat szívesen, és persze azt, hogy milyen munkához van meg a megfelelő képzettségünk, rendelkezünk-e az elvárt képességekkel. Gondoljuk át a miérteket is. Miért lenne ez jó nekem? Milyen előnyei lennének a mostani állásomhoz képest? Lehet, hogy triviálisan hangzik, de sokan, akik váltásra készülnek, csak odáig jutnak el, hogy valami mást akarnak csinálni, azt viszont nem tudják pontosan, mit. Egy konkrét célt lényegesen könnyebb elérni, mint egy ködös álmot.

M, mint mérhető

A maratoni táv is egyetlen lépéssel kezdődik.  Ha azonban túl messze a cél, hajlamosak vagyunk feladni útközben. Ezért nem árt beiktatni néhány fontos mérföldkövet. Ha egy-egy részcélt sikeresen elértünk, az újabb energiával tölthet fel minket az út további részének megtételéhez.

A, mint achievable, vagyis elérhető

Ha reálisan határozod meg a céljaidat, sok csalódástól kímélheted meg magad. Ez nem azt jelenti, hogy földhözragadtan kell gondolkodnunk. Csak azt, hogy reálisan kell értékelnünk saját magunkat. Tisztában kell lenni azzal, mi az, ami egyelőre hiányzik ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és elérjük a nagy célt. Plusz gyakorlatra lenne szükség? Bizonyos képességünket kellene tovább fejleszteni? Ha tudjuk, mi hiányzik, ha tudjuk, mi kell ahhoz, hogy a hiányosságokat legyőzzük, reálisabb célokat tudunk magunk elé tűzni. Vagy reálisabb – többnyire távolibb - határidőt.

R, mint releváns

A hosszú távú karrier terveidhez képest van egyáltalán értelme annak, amire most készülsz? Megfelel a képességeidnek, érdeklődésednek? Sokan egyszerűen azért terveznek váltást – vagy azért választanak egy bizonyos irányt, mert úgy érzik, a környezetük ezt várja el tőlük. Lehet, hogy rövidtávon ennek van értelme, de mindig tartsd szem előtt: hová szeretnél elérni tíz, vagy húsz év múlva. Ez a lépés biztos, hogy a jó irányba visz?

T, mint time-bound, vagyis időhöz kötött

A határidő a legjobb múzsa – szokták mondani. Ez nagyjából annyit tesz, hogy az emberek többsége szereti halogatni egyes feladatok elvégzését, egészen addig, ameddig már szorít az idő. Vagyis határidőt szabni fontos – segít abban, hogy a feladatra koncentráljunk. A karrier váltás azonban nem megy egyik percről a másikra – ezt nem árt tudomásul venni, mielőtt meghatározzuk azt a bizonyos napot. Hogy egy év sok, vagy kevés? Ez attól függ. Mindenesetre a túl rövid és a túl hosszú határidő egyaránt biztosan a csalódáshoz vezet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr466098431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása