Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Légkondi-saga - Egy áldozat könyörgése kollágáihoz

2014. július 22. - nagymenő

Kedves Kollégák,

elnézést a zavarásért, látszólag talán magánügyről van szó, de mindnyájunkat érint.

Hétfő délután rosszul lettem. Nem kicsit. Hirtelen fölszökött a lázam, kirázott a hideg, kivert a víz, elment a hangom, rohadtul fájt a fejem és az összes ízületem a nyakamtól a térdemig, és iszonyatos gyengeség tört rám.

Semmi kétségem, hogy a légkondi okozta.

ac1.jpg

Tény, hogy túlérzékeny vagyok a hűtésre, néhány évvel ezelőtt ugyanez történt velem egy Zágráb-Budapest vonatúton, ahol nem lehetett szabályozni a légkondit a vagonban. Akkor két hétig kellett feküdnöm utána. Amerikában is sokszor meggyűlt a bajom az AC-vel, ott köztudomásúlag eszetlenül használják.

Szerencsére most elég gyorsan be tudtam fejezni a munkát, és elmenekülhettem. De így is kétszer majdnem összeestem hazafelé, tényleg pocsék volt, nem ragozom.

Azóta egy ájult alvás és 1000 mg paracetamol hatására kicsit jobban vagyok, de még mindig nagyon gyengén, és a fejem is hasogat. Nem tudom, mennyire jövök helyre reggelig, de annyira rémisztő élmény volt, hogy kedden biztosan nem merek beülni egy kilencórás beosztásra (16-01).

Nem tudom, mi a megoldás. Az nyilván nem, hogy mindenki megfőjön bent, amikor 40°C van. De az sem, hogy a következő beosztásomban tüdőgyulladást kapjak. Úgy hallom, van még néhány kolléga/kolléganő, aki érzékeny az ilyesmire – előfordulhat, hogy egyszerre hárman-négyen is kidőlünk, ami a nyári szabadságolások idején senkinek sem hiányozna.

A kitisztítatlan légkondi csúnya betegségek (nehezen gyógyuló légúti fertőzések, antibiotikum-rezisztens tüdőgyulladás stb.) melegágya; előbb-utóbb az is sorra kerülhet, aki egyelőre panaszmentes. Hosszabb távon pedig mindenkinek ízületi bántalmat okoz a túlhűtés, annak is, aki most még legszívesebben letekerné 10°C-ra, miközben rövidnadrágban és/vagy ujjatlan trikóban ül alatta.

Egyébként az éjszakás műszakjaim alatt azt tapasztaltam, hogy csak részlegesen állítható a berendezés, teljesen kikapcsolnom olyankor sem sikerült, amikor egyedül voltam bent.

Ez komoly, közös probléma. Azt hiszem, most kiveszek pár nap betegszabadságot, de ez nem igazi megoldás. Mit gondoltok, mi legyen?

PS. Kérem szépen, a fentieket ne vegyétek hisztinek. Éppen egy éve dolgozom az .......nál, és eddig egyetlen napot sem mulasztottam betegség miatt, sőt már szinte mindenkit helyettesítettem, aki ágynak esett.  És higgyétek el, tényleg kib***ott szarul voltam, nem kívánom senkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr776534611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2014.07.22. 19:48:58

Öltözz fel.
Gondolom nő vagy, szandál, rövid nadrág/szoknya, trikó kombóban nyomjátok, a férfi meg dögöljön meg az alapjáraton (vagy úgyse járó) klíma mellett a 29 fokban a kötelezően előírt zárt cipő, hosszú nadrágban.
Az meg van ugye, hogy a hidegtől NEM lehet megfázni, azt vírus okozza.
A kitisztítatlanságot meg ne mossuk össze elegánsan a hideggel, hogy még egyet rúghassunk a klímába.
Azt nem tudom az ilyenek mi a francot csinálnak ha a kinti hőmérséklet esik 23 fok alá, 9 hónapig ajvékolnak vajon, hogy túl hideg van, vagy akkor hajlandóak csodálatos módon valamit végre felvenni?

zsoci 2014.08.06. 19:24:40

@efi: Pont az ilyenek azok, aki egyrész elvárják, hogy megrohadj a melegben, mert ők fáznak, másrészt amint nem 30 fok van kint hanem "csak" 26 pánikba esve pulóvert , kabátot vesznek fel-nyáron.
A gyereket meg 25 fokban is fülessapkában járatják, hadd legyen olyan mint ők.

letmetellyousomething 2014.08.06. 20:10:20

Hát biztos hogy se a túl meleg se a túl hideg nemjó..én még nem dolgoztam soha légkondis helyen igy nemtudom.de azt tudom hogy közel 2 évig pizzériában dolgoztam nyáron közel 70 fokban és mindennap egy kis hűsölésről álmodtam..
süti beállítások módosítása