Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nem férfias munkák - körfűrésztől a 3D nyomtatóig

2015. január 08. - nagymenő

Miközben a technológiai iparágak fénysebességgel fejlődnek, az informatika, a reál tudományok területén arányaiban egyre kevesebb nő dolgozik. Ez derül ki az Egyesült Államok és Nagy Britannia statisztikáiból is. Előítéletekről, az iparágban uralkodó „férfias” szemléletről, üvegplafonról és hasonlóakról sokan írtak már. Joggal persze. Ugyanakkor furcsa, hogy miközben Amerikában az IT szektorban dolgozóknak mindössze 24%-a nő, 2013-ban csaknem félmillió betöltetlen állás volt az iparágban, ahová tárt karokkal várták volna a női munkatársakat is. Ezen a területen világszerte nagy a szakember hiány.  A ManpowerGroup legutóbbi Talent felmérése szerint a legnehezebben betölthető munkakörök között van a mérnök, informatikus, IT szakember – mondta Sztanek Gábor, a Manpower Magyarország kiválasztási szakértője.

A legnagyobb gond talán az, hogy az előítéletesség, a „nem nőnek való” felfogás már jóval az állásinterjú előtt kezdődik. A lányokat világszerte inkább a humán tudományok felé terelik a szülők, az iskola, a társadalom. Egy „matekos”, vagy „fizikás” lány furának tűnik a többség szemében. Így sokszor maguk a nők azok, akik engedve az elvárásoknak, a hagyományosan nőiesnek tartott területek felé fordulnak, noha képességeik alapján bőven felvehetnék a versenyt a férfiakkal. Vagyis a piacon hiány van informatikusokból, mérnökökből, de informatikus nőkből, és mérnöknőkből méginkább.

Szóval nem árt egy kis biztatás. Figyelem, lányok! Ők lehetnek a példaképek!

A golyóálló mellény Stephanie Kwoleknek köszönhető, aki a DuPont-nál dolgozott kémikusként. A kevlárt, ami az acélnál ötször erősebb, viszont jóval könnyebb anyag véletlenül fedezte fel. Eredetileg a gumiabroncsok anyagát szerette volna könnyebbé tenni. Szabadalmát 1966-ban jegyezték be.

kevlar.jpg

A sofőrök – természetesen férfiak – szkeptikusan fogadták 1903-ban Mary Anderson találmányát, az ablaktörlőt.

automata.jpg

Úgy gondolták, még mindig biztonságosabb esőben, hóban vakon vezetni, mint fél kézzel egy kart húzogatni. Aztán jött egy másik hölgy, Charlotte Bridgwood, aki 1917-ben feltalálta az automatizált változatot.

Nemrég olvastam valahol, hogy 2014 új trendje, a „favágó-szexuális” férfi. Mert az olyan macho. Erről annyit, hogy még mindig legalább ketten kellenének egy fa kivágásához, ha egy Tabitha Babbitt nevű szövőnő 1813-ban nem találja fel a körfűrészt.

korfu.jpg

Az informatika világában dolgozó hölgyeknek Grace Hopper lehet az igazi példakép. Ő és Howard Aiken tervezték és építették 1944-ben a Harvard Mark I névre hallgató, öt tonnás, szoba nagyságú számítógépét. 1959-ben pedig tagja volt annak a csapatnak, amely kifejlesztette a COBOL programozási nyelvet.

Mindössze néhány hete annak, hogy kinyomtatták az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson összeszerelt 3D-s nyomtatóval. A NASA projektmenedzsere ugyancsak egy hölgy: Niki Werkheiser. Ja, és az előítéletes pasiknak üzenem: még szőke is!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr587052799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D2 2015.01.09. 15:21:57

Öööö láncfűrésszel vágják ki a fát, a körfűrésszel deszkákból lehet szép darabokat vágni :O

msadmin 2015.01.09. 15:44:27

Igy van. Es nem noknek vagy ratyiknak valo munka a favagas hanem normalis ferfiaknak .

kistukesz 2015.01.09. 15:53:32

Mindig azt mondtam, hogy borzalmas veszteség az emberiség számára, hogy a nőket nem egyenrangúan kezeltük és sajnos még manapság sem azonosak a lehetőségeik.
pl. Magyar parlament. Mennyi női képviselő van? Sürgős törvény kellene az 50-50 % -os arányra, hiszen két nemű az emberiség!
Férfiként szégyellem magam a megkülönböztetés miatt.

Void Bunkoid 2015.01.09. 16:06:04

Amúgy nem 50-50, a nők bizony többen vannak. Mégis a férfiaknak kell a nők kegyeiért küzdeni, és nem fordítva - pedig szépen egyenlően elosztogatva a népességét bezony a csajoknál lenne olyan nem is kevés, akinek nem jut farok :P

Orszag 2015.01.09. 16:08:50

@kistukesz: Oké, de akkor a bányászok, keszonmunkások, nehézbúvárok és ördög tudja, mik fele is legyen nő! Vissza a Rákosi-érába és a traktorista lányokhoz!

kistukesz 2015.01.09. 16:34:48

@Orszag: Akik nem ismerik el az egyenjogúság szükségességét, mindig ehhez hasonlókkal jönnek. Meg kellene tanulnunk szülni és akkor lenne jogunk ilyesmiket felhozni.
Azt akarom ezzel mondani, hogy a fizikai erőnlét különbsége egy tulajdonság, amivel a legtöbb férfi kérkedik, pedig sok nő erősebb jó-pár férfinál, tehát egy nő meg tud erősödni, de még egy férfit sem hallottam, hogy szült volna. Rajta próbáld meg!
Egyébként sorolhatnám a tulajdonságokat pl. kitartás, akaraterő stb..., de minek, hiszen ezek mindenkiben megvannak úgy, mint a gyengeség és a félelemérzet, nemektől függetlenül.

Orszag 2015.01.09. 16:43:45

@kistukesz: Most akkor mondjam azt, hogy a feministák pedig mindig hasonló érvekkel jönnek? Másrészt, az éremnek két oldala van: tanuljanak meg ők megtermékenyíteni másokat, azután követeljenek jogokat.

Érvelésed hibája ott mutatkozik meg, hogy ha a nők képesek ellátni férfi feladatokat is, akkor elég tudással és akaraterővel rendelkeznek ahhoz is, hogy mondjuk választásokon induljanak.

Magyarországon amúgy ki tiltja meg a nőknek, hogy politikusok legyenek, vagy bármely más foglalkozást űzzenek? Láttam már óvóbácsit is, ahogy katonanőt - őket sem kényszerítették a pályaválasztásnál.

kistukesz 2015.01.09. 16:58:20

@Orszag: Felesleges lenne vitatkozni, mert pont ezek miatt a nézetek miatt nem szívesen lettem volna régen, de akár még manapság se nő.
Remélem eljön az az idő, amikor nem így lesz!
Próbálj meg indulni választáson, munkában, sportban vagy bármiben nőként és már meg is bukott a hivatkozásod arra, hogy hát a nők is indulhatnak a választásokon.
Sajnos nem fogod tudni kitapasztalni a különbséget ha nem vagy nő.

Orszag 2015.01.09. 17:14:35

@kistukesz: Ez a legjobb: sportban. Hosszú Katinka? Női kézilabda-válogatott? Polgár lányok? Kismillió női sportág és sportoló van, ez a lehető legrosszabb példa. Az más kérdés, hogy mondjuk amerikai fociban mennyi eséllyel indulnának a batár szerecsenekkel szemben nők.

Egyébként meg a nők is választók, leadhatják az ajánlásukat és szavazatukat is nőtársaikra.

Munka: még a családban is van versenyszférában felső vezető nő. Ezt választotta, sikeres, de meg is dolgozott érte. Senki sem zavarta el a neme miatt eddig.

Vagy esetleg Szaúd-Arábiában élsz? Mert akkor megértem, hogy miért nincs fogalmad az európai valóságról.

Fekete Mamba 2015.01.09. 18:02:49

@kistukesz: ahogy @Orszag is jelezte, a nők is választanak, továbbmegyek: a választók többsége nő, ha ők nőket akarnának, senki nem fogná le a kezüket.

Ahhoz, hogy valaki vezető legyen, olyan tulajdonságok is kellenek, amik a legtöbb emberben nincsenek meg: pl. képesség a konfliktusok rendszeres felvállalására, dominanciára való hajlam, valamilyen szintű agresszivitás, enyhébb-súlyosabb empátiahiány, magánytűrés, kockázat és bizonytalan helyzetek legalábbis tűrése, de néha keresése.
Még egyszer: a legtöbb férfi se alkalmas, nem is akarja a vezetéssel járó feszültséget. Kvótanők ezen nem változtatnak.

Big Blaster 2015.01.09. 19:08:25

Habár maximálisan egyetértek azzal, hogy a nőknek ugyan olyan lehetőségeket, fizetést, stb. kell biztosítani a munkában mint a férfiaknak, azért lássuk be, hogy amennyire vannak nőies munkák, ugyan úgy vannak férfiasak is. Ennek egyszerűen biológiai okai vannak, amelyről nem tudomást venni elég nagy ostobaság. Persze kivételek és szélsőségek mindig vannak, de ezek alapján általánosítani nem szerencsés.
A nehéz fizikai munka alapvetően nem nőknek való, akkor sem, ha vannak olyan nők, akik fizikai erő dolgában felveszik a versenyt a férfiakkal. Életveszélyes munkát (katona, rendőr járőr, tűzoltó, stb.), szintén nem gondolom, hogy nőknek kellene végezni. És ebben benne van az az ésszerű gondolat is, hogy egy anya nem igazán pótolható egy gyerek számára, egy apa könnyebben...
Egyébként, mint lányos apa én úgy látom, hogy alapvetően nem a külső kényszer, elvárások miatt nem választják a nők a műszaki szakmákat, hanem belső érdeklődés hiányában. Az én lányom, habár bizonyos szempontból "fiúsabb" mint általában a lányok, minden szülői vagy egyéb kényszer nélkül is alapvetően humán érdeklődésű és nagy ívben kerüli a reál tudományokat. Pedig nagyon örültem volna annak, hogy ha inkább a matek, fizika, kémia érdekli, és amennyire tudtam ebben az irányban próbáltam az érdeklődését felkelteni, de nem sok eredménye volt.
Az, hogy pl. a politikában kevesebb nő van, az nem azért van, mert nem lehetnének többen, csak egyszerűen kevesebb nőt vonz a politikai pálya, így természetese, hogy arányaiban is kevesebben vannak pl. a parlamentben. Nem hiszem, hogy bárki a neme alapján szavaz vagy nem szavaz egy képviselőre.
Egy általános iskolában valószínűleg sokkal több női tanár van mint férfi, óvodáról nem is beszélve. Ez sem azért van, mert a férfiakat nem engedik érvényesülni ezeken a pályákon, csak ez meg olyan, ami a férfiakat nem vonzza, tisztelet a kivételnek.
Mondjuk egy műszaki egyetemen meg női tanerőből van kevesebb, de megint csak nem amiatt, mert bárki megakadályozza, hogy olyan pályát válasszanak.

[c] 2015.01.10. 11:04:25

@Big Blaster: "Egyébként, mint lányos apa én úgy látom, hogy alapvetően nem a külső kényszer, elvárások miatt nem választják a nők a műszaki szakmákat, hanem belső érdeklődés hiányában."
Ezt nem tudhatod. Nem csupán a szülői hozzáállásról van szó ugyanis, gyakran a pedagógusoktól nem kap elég támogatást a gyerek, de ne feledkezzünk meg az indirekt hatásoktól sem, amely mindenki mástól (a szűkebb és tágabb környezet, a kortársak értékrendjében, a kormánypropagandában, a médiában stb.) áramlik felé.
"Ez sem azért van, mert a férfiakat nem engedik érvényesülni ezeken a pályákon, csak ez meg olyan, ami a férfiakat nem vonzza, tisztelet a kivételnek."
Hm. Nem is olyan rég még férfitöbbség volt a pedagógusszakmában (jó, nem az óvodapedagógiában, de a tanárszakmában igen). Vajon megváltozott azóta a férfiak érdeklődési köre? Nem hiszem. Egyszerűen arról van szó, hogy mivel a férfiszerephez továbbra is hozzátartozik a családfenntartó-szerep, a karrierizmus, magas fizetés (igénye), a mára erősen lecsökkent anyagi és erkölcsi megbecsültséggel bíró pedagógusszakma elveszítette a vonzerejét.

Big Blaster 2015.01.10. 16:16:08

@[c]: Saját gyerkőcömmel kapcsolatban, azért elég objektíven meg tudom ítélni az érdeklődését. Amikor kis gyerek volt, pl. akkor sem kötötte le a LEGO, de rajzolni szeretett. Ez nem hiszem, hogy az óvoda vagy iskola hatása lenne. Ahogy én láttam, az érdeklődés irányulása már sokkal korábban elkezdődik, mintsem, hogy az említett külső hatásoknak jelentős szerepe lehetne.
Amikor én voltam általános iskolás, pedig az elég régen volt, már akkor is több női tanár volt az iskolában. Engem 8 év alatt összesen 3 férfi tanított, ha jól emlékszem. De lányom iskolájában is ez volt a helyzet. Neki férfi tanára csak 8.-ban volt. Számítástechnikát tanított. Most gimibe jár, és ott is több női tanára van mint férfi, habár az arány kiegyenlítettebb.
Persze egy műszaki jellegű középiskolában nyilván több a férfi tanár, mint ahogy az én esetemben is volt annak idején.
süti beállítások módosítása