Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A magyarok többsége elégedetlen a munkájával – kiváltképp, ha férfi

2015. január 26. - nagymenő

A Conference Board, egy new yorki székhelyű nonprofit társaság felmérése szerint, az Egyesült Államok munkavállalóinak 52,3%-a elégedetlen a munkahelyével. A felmérést 1987 óta minden évben elkészítik. Akkor – csaknem három évtizede – még a megkérdezettek 61,1%-a vallotta magát elégedettnek. Az arány azóta szinte folyamatosan csökken, a mélypontot 2010-ben, a nagy válság után érte el, amikor a dolgozók mindössze 42,6%-a mondta azt, hogy elégedett a munkahelyével.

Egy magyarországi multi környezetben végzett kutatás alapján a magyar munkaválalók elégedettsége és motiváltsága csökent az elmúlt egy évben, annak ellenére, hogy a szervezetükről, a szervezetük szolgáltatásairól sokkal elismerőbben beszélt. Ellentétben az amerikai trendekkel Magyarországon a nők az elégedettebbek, míg a férfiak kevésbé. A férfiak inkább hajlamosak úgy dönteni, hogy váltanak, míg a nők kevésbé.

A nemzetközi kutatás több, a munkahellyel kapcsolatos tényezőre is rákérdez, például a bérekre, az előmeneteli lehetőségekre, a szabadság- és betegszabadság kérdésére, az egészség- és nyugdíjbiztosítás politikára. 1987-ben a munkavállalók még valamennyi kérdésre optimistábban válaszoltak, mint tavaly.

Magyarországon is hasonló a helyzet a jövőre, különösen a távolabbi jövőre vonatkozóan.

Az egyetlen kivétel, a fizikai környezet és a munkaeszközök minősége. A különbség viszont itt is elenyésző. 1987-ben a válaszadók 54,6%-a volt elégedett a munkahelyi környezettel, míg tavaly 56,4%-uk. A munkaeszközök minőségét a felmérés kezdetekor 54,7% értékelte kiválónak, míg most 55,2%.

És hogy mitől lesz egy munkavállaló elégedett? A listát az érdekes munka és a munkatársak vezetik, 59, illetve 60,6%-kal.

Ugyanakkor a legaggasztóbb az elbocsátás réme. Annak ellenére, hogy az amerikai munkaerőpiac a gyógyulás jeleit mutatja, a munkavállalóknak csupán 46.6%-a érzi biztosnak a munkahelyét, szemben az 1987-ben mért 59,4%-kal.

Az Egyesült Államokbelivel ellentétben Magyarországon tapasztalható fordított és negatív trendek elsősorban azzal lehetnek összefüggésben, hogy a magyar munkavállalók nehezebben alkalmazkodnak a folyamatosan változó munkakörülményekhez, a változáshoz általában – mondta Fülöp Zsuzsa a ManpowerGroup kiválasztási szakértője. A 2008-as gazdasági válság ugyan sokat javított a változáskezelésben, de az évtizedes beidegződéseket, a „nyugdíjas állás” képét nagyon nehéz elengedni.

És még egy érdekes felmérés!

elegedettseg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr827109865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.27. 05:48:12

It 2 tényező játszik közre.

A magyarok többségének irreálisak az igénye.

Ezen kívül az átlagember el van idegenedve a munkájától.

PongLenis 2015.01.27. 06:42:57

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, tök irreális, hogy ne szarér-hugyér dolgozzon, ne tapossák ki a belét, ne próbálják lépten- nyomon átbaszni és néhanapján kapjon egy "köszönömöt" a főnökeitől.

kuki123 2015.01.27. 07:23:37

@maxval bircaman szerkesztő:
kedves barom, jobb szó nem illik rád.

Gondolom te nem multinacinál dolgozol.

Nos azt amit itt a multi megcsinál azt a saját anya országában nem hogy nem mer, de nem is tudná megtenni.

és nem pozitív dolgokról beszélek.
Ehhez jön a csicskalelkű vezetők, akik a multi szarságait túlteljesítve nyomorítják meg saját beosztottjait.
Bizonyos multik nem hogy javítanák a fizetést, még csökkentik is az adott régióban.
A minimumot megadja esetleg egy kicsivel felette (max10-20 ezer) oszt kuss
Csak hogy érezd van külső kapcsolata a cégnek ahol dolgozom.
Emberhiány miatt(nah vajon mi miatt alakult az is ki) hoztak magyar ajkú szlovákokat, körberöhögték a magyarokat hogy ennyi pénzért eltűrik ezt a baszogatást és extrém túlórát.

Mondanád azt hogy hát hagyd ott a picsába...de az a gond hogy 10-ből másik 9 ugyan ez.

Texaszi Láncfűrészes 2015.01.27. 07:54:11

@kuki123:

No de, egy multi az anyaországában (vagy értelmesebb országban) nem azért nem csinálja meg mert ott jószívűbb, hanem az ottani szabály-, érdekképviseleti-, gazdasági rendszer úgy működik, hogy nem tudja megcsinálni amit nálunk megtud.

Ez addig nem fog változni míg a politikusaink számára kedvezőbb zavaros környezet kialakítása és fenntartása a cél.

És azt is ki lehet jelenteni, hogy a multinál még mindig jobban jár az ember mint a jó magyar mentalitással megáldott hazai munkáltatónál

Itthon a fizetés is rendben lenne hiszen valaki ma 100.000 Ft kap kézhez a munkáltatónak az pár ezer híján 200.000-be kerül, tehát kvázi egy legalul lévő alap dolgozó 200.000 a fizetése, csak felét elveszi az állam.

Ez már nem olyan rossz minimálbér.

itt lehet ellenőrizni:
www.nettober.com/index.php?p=berkalk20150101
(a munkáltató havi költsége rész)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.27. 08:15:57

@PongLenis:

A magyar fizetések magasan a világátlag felett vannak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.27. 08:18:39

@kuki123:

A multi azért jön, hogy kihasználja a kedvezőbb körülményeket. Ellenkező esetben nem jönne.

Texaszi Láncfűrészes 2015.01.27. 10:51:28

@maxval bircaman szerkesztő:

Ez így csak fél igazság. (vagy még annyi sem)
süti beállítások módosítása