Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Szakképzés vs diploma - brit tudósok mondják

2015. február 19. - nagymenő

Nagy-Britannia gazdaságát az egyenlőtlenség jellemzi, és a szakadék a képzett és a képzetlen munkavállalók közt egyre csak nő - ezt nem a híres brit tudósok állapították meg, ezt mutatják a statisztikai adatok. Magyarországon a szakképzést, a szakképzettséget időnként a felsőoktatás, a diploma ellentéteként szokás bemutatni, pedig ez egy hamis kép. 

111.jpg

Brit politikusok szerint az Egyesült Királyság kezd kilábalni a válságból. De mit jelent ez egy átlagos dolgozóra nézve?

2014-ben a Joseph Rowntree Foundation elég sötét képet festett arról, hogy mi fog következni.

„Növekedni fog a szegénység és az egyenlőtlenség” írták. „Az Egyesült Királyságban nagyon sok a rosszul fizető, kevés tudást igénylő munka, a többi fejlett országhoz képest. Az ilyen munkát végző embereknek gyakrabban kell szembenézni a bizonytalansággal, és mivel nem szereznek értékes munkatapasztalatot, ezért kisebb az esélyük a fejlődésre.”

A szakértők szerint a munkanélküliség helyett a fizetésekkel lesz nagyobb probléma.

„Mindig lesz elegendő munkahely” mondta John Philpott, a The Job Economist vezetője. „A kérdés az, hogy milyen fizetést tudnak adni. Véleményem szerint az alacsonyan fizető állások széles skáláját fogjuk látni.”

Ha el is kezdenének emelkedni a fizetések, még akkor is relatíve alacsonyak maradnának, mondta Ian Brinkley, a The Work Foundation vezető gazdaságkutatója. Állítása szerint, bár valószerűtlennek tűnik, hogy a bérek tartósan ilyen alacsonyan maradhatnak, de az, hogy a közeljövőben a bérek elérjék a válság előtti béreket, épp olyan valószerűtlen. „Még mindig sok ember fog állásokért versenyezni” mondta. A jövőbeli életszínvonal sokkal inkább az árak, és az infláció változásán fog múlni, mintsem a dolgozók fizetésén.

Polarizáció

Az elmúlt évtized munkaerőpiacában nem csak egy csúcspont, vagy mélypont volt. A brit munkaerőpiacot leginkább a bérek egyenlőtlensége jellemezte. Mivel minden eddiginél többen járnak egyetemre, ezért a jól kvalifikált szakemberek, és az alacsonyan képzett munkavállalók közti szakadék egyre nagyobb.

Charlie Ball, a HECSU helyettes kutatásvezetője szerint, az angol munkaerőpiacon két lehetőség van, a diplomás munkaerőpiac, ami halad előre, és a diploma nélküli, ami ugyanott tart, mint a válság előtt. Persze a diplomásoknak sem lesz egyszerű elhelyezkedni, de nekik korántsem lesz olyan nehéz, mint azoknak, akik nem rendelkeznek ilyen végzettséggel.

Ball szerint a következő húsz évben egyre nőni fog a diploma értéke, és a munkaerőpiac a diplomások felé tolódik el. Bár a diplomásoknak most nem biztos, hogy magasabb a fizetésük, de ha a gazdaság beindul, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel emelkedhet a bérük. Viszont a képzettség és munkatapasztalat nélküli emberek számára, a jövő munkaerőpiaca nem kecsegtet sok jóval.

Mindez nem azt jelenti, hogy a diplomások mind magas pozíciókban lesznek. Valójában a probléma az, hogy nincs elég kvalifikációt igénylő munka, ezért a munkaerőpiac, tudást nem igénylő felén is csak a diplomával rendelkező álláskereső kaphat esélyt.

Kate Purcell professzor, a Futuretrack vezetője szerint, ez a helyzet nem valószínű, hogy megváltozik a közeljövőben.

„Fog nőni annyival a diplomások iránti kereslet, hogy elég munkalehetőséget adjon az utánpótlásnak? Valószínűleg nem, mivel a diplomások száma az olyan munkahelyeken, amelyeken nem igényelnek különösebb kvalifikációt nagyon gyorsan emelkedik. Azt állítani, hogy majd hirtelen megugrik a kereslet a diplomásokra, valószínűleg nem reális.”

Ahogy a képzett, és a képzetlen munkaerő, úgy a különböző szektorok is egyre távolodnak egymástól, ebben nagy szerepet játszik a technológia fejlődése.

„A fizetések a tudományban magasabbak mint a művészetben” mondta Brinkley. „Ha pénzt szeretnél keresni, ne a művészetet válaszd”.

Bár úgy tűnik, egyes szektorok jövedelmezőbbek, a képzettség hiányáról szóló rémtörténetek valószínűleg túloznak. „Valószínűleg a munkáltatók nem képesek megfizetni azt a szaktudást, amit szeretnének” mondta Philpott. A tudás hiánya igazi problémát csak a tudományokban jelenthet.

A technika megállíthatatlan növekedésével egyes régebbi szakmák háttérbe szorulnak, és ez egyre csak fokozódni fog, mondta Philpott. Egyes fehér galléros munkák helyét átveheti a technológia

Fiatal dolgozók

A szakértők véleménye megoszlik a nem fizetett gyakornoki rendszer jövőjéről is.

„Gondolhatjuk, hogy a jövőben a nem fizetett próbaidők száma csökkenni fog, mert ha kilábalunk a válságból, akkor már a munkáltatók sem engedhetik meg ezt maguknak. Szerintem egyre kevésbé lesz elfogadható a diplomások ilyen módú kizsákmányolása,” mondta Ball.

Brinkley kevésbé optimista, szerinte nagyon kevés az esély arra, hogy vége legyen ennek a módszernek. A cégeknek nagyon fontos, hogy az alkalmazottaiknak legyen munkatapasztalata, és lassan enélkül már nem lehet állást találni. Néhány cégnél, ha nincsen valamiféle protekciód, még csak rád sem fognak nézni.

De azért a jövő nem olyan rémes a fiatalabbak számára. Brinkley szerint Nagy-Britannia munkaerőpiaca sokkal elfogadóbb, mint más európai országoké.

Purcell szerint sem olyan rossz a helyzet, szerinte egyre több olyan munkalehetőség nyílik a fiatalabbak számára, amik az előző generációknak nem állt rendelkezésére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr147189807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása