Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A sikeres nő és az előítéletek

2015. március 18. - nagymenő

A sikeres nő szingli, nincs gyereke. Ha mégis, azt csak későn vállalja. Ha ekkor sem adja fel a karrierjét, biztosan rossz anya válik belőle. Ezek a sztereotípiák makacsul tartják magukat – nem csak Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban is. A Guardian cikke összeszedte azokat a kutatásokat, amelyek egyenként cáfolják a fenti előítéleteket.

  1. Az Economic Journal kutatása szerint az Egyesült Államokban az elmúlt 30 évben a középfokú, vagy annál alacsonyabb végzettségű nők termékenységi mutatója stagnált. Nem így a diplomásoké! Utóbbi három évtized alatt 50%-kal nőtt! Vagyis a képzettebb nők igenis szívesen vállalnak gyereket, akár többet is. Ehhez hozzájárul persze, hogy a magasabb fizetésből meg tudják fizetni a háztartási alkalmazottat, a gyerekek felügyeletét, ellátását, oktatását.
  2. A munkaadók többsége fél attól, hogy családanyát alkalmazzon az egyedülállók helyett, azt feltételezve, hogy két helyen úgysem tudnának helytállni. Erős tévedés! A Zürichi Egyetem felmérése szerint a családos nők munkahelyi teljesítménye jobb, mint az egyedülállóké. Ráadásul a két-három gyerekes anyák még az egykét nevelőket is felülmúlják.  Úgy tűnik, az anyaság hatékonyságra tanít.
  3. Felmérések szerint egy átlagos nő naponta egy órányi, minőségi időt tölt a gyerekével. Egészen pontosan ez nem a mosást-főzést, vagyis az ellátást jelenti, hanem a beszélgetést, tanulást, közös programokat. Ez az idő 1974-ben, amikor jóval kevesebb nő dolgozott, mint ma, mindössze 15 perc volt. A Londoni és Sevillai Egyetem közös kutatásából az is kiderül, hogy soha a korábbi időszakokban nem foglalkoztak annyit az anyák gyerekeik szellemi fejlődésével, mint manapság. Egy másik szempont, hogy a dolgozó anyák között sokkal kevesebb a kedélybeteg, depressziós, mint a háztartásbeliek között. Ez jó hír, nem csak a dolgozó nőknek, de a gyerekeiknek is.
  4. A sikeres nők addig halogatják a gyermekvállalást, amíg ki nem futnak az időből. A statisztikák viszont azt bizonyítják, hogy függetlenül a státusztól és az iskolai végzettségtől, a szülő nők több mint fele 30 fölötti Amerikában. Vagyis általában tolódott ki a gyermekvállalás időpontja, nem csak a dolgozó nőknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr47280705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbaarb 2015.03.19. 08:41:05

Ha ezek a kutatási eredmények igazak, akkor általánosságban lehet a gond, mert a boldogsági kutatások azt mutatják, hogy ma boldogtalanabbak a nők, mint 30-40 éve. Vagyis lehet, hogy a mai rendszerben a kereső nő boldogabb a háztartásbalinél, de a korábbiakhoz képest mégis boldogtalanabbak. Vélhetően azért, mert ma mások az elvárások velük szemben, mint korábban, így valószínűleg nem a kereső nők boldogsága javult, hanem a háztartásbelieké romlott, mivel a társadalmi berendezkedés miatt önértékelési problémáik vannak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.03.19. 16:43:31

@Barbaarb: Szerintem a 30-40 éve aktív nők azért lehettek boldogabbak, mert nem volt más választásuk. Házasságban éltek, háztartásbeliként nevelték otthon a gyerekeket, a férj eltartotta őket (mert 1 fizetésből is lehetett), elválni, karriert csinálni egy nőnek szinte lehetetlen volt. Azaz vagy elfogadta, ami jutott, és akkor "boldog" volt, vagy próbálkozott, és akkor nagy ritkán akár sikere is lehetett. Szóval ez a felmérés meglehetősen fals, tekintve, hogy a boldogságnak sincs egyeztetett mértékegysége.

Barbaarb 2015.03.20. 07:07:32

@jobangel:

Ezt állítom én is. Bár mondjuk 30-40 éve már nem volt teljesen jellemző az 1 fizetéses családmodell, de a lényeget értjük.
A boldogságnak valóban nincs valódi mértékegysége, és nehéz is mérni, hiszen vélhetően bemondásra történnek ezek a mérések, de ez esetben az újabb kutatások eredménye is ugyanígy kétségbe vonható.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.20. 07:25:06

@Barbaarb:

Gyűlölt tény: A nők sokkal boldogtalanabbak, mint voltak az ötvenes években.

Gyűlölt tény: A nők sokkal kövérebbek, mint voltak az ötvenes években.

Gyűlölt tény: A nők sokkal inkább úgy vélik, hogy a házasság fontos a boldogságuk szempontjából, mint gondolták azt a kilencvenes években.

Gyűlölt tény: A nőknek több szexuális partnere van, mint valaha.

Gyűlölt tény: Egy nő mindig sokkal jobb fickókkal bújhat ágyba, mint amilyeneket férjnek le tud vadászni.

Gyűlölt tény: A pumák (cougar, szexuálisan vonzó idősebb nő) nem léteznek.

Hát kellett nekünk ez a nagy egyenlőség?

huffnagel.blog.hu/2014/08/23/hat_kellett_nekunk_ez_a_nagy_egyenloseg

Barbaarb 2015.03.20. 12:32:09

@Huffnágel Pista:

Nagyobb részével egyetértek, amivel azonban kérdés merül fel bennem:

Biztos, hogy kövérebbek, mint az 50-es években? Biztosan több a kövér, de szerintem több a sovány is, kérdés az átlag. Vagyis nem az átlag, mert fölfelé nyilván sokkal többel el lehet térni, mint lefelé, hanem inkább a medián.

Mit jelent az, hogy szexuálisan vonzó IDŐSEBB nő? Milyen kort jelent? Mert szerintem 42-43 éves korig nagyon sok vonzó nő van, a modern lehetőségek pedig még sokkal idősebbekből is olyat varázsolnak, amely e körülinek hat.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.20. 14:00:40

@Barbaarb:

"Biztos, hogy kövérebbek, mint az 50-es években?"

Guruló zsírbüfék és tonna donnák vagyunk

index.hu/chart/2014/12/26/digi_dagi/

"Mit jelent az, hogy szexuálisan vonzó IDŐSEBB nő? Milyen kort jelent?"

A nők 22-23 éves korukban vannak a csúcson, aztán elindulnak a Fal felé. The Wall, woman hits the Wall - angol kifejezés arra, amikor a nők elérik azt a pontot, amikor gyakorlatilag minden vonzerejük megszünik.

"Ekkor lesz az életük olyan, mint a többi emberé, a csúnya lányoké vagy mondjuk például a Férfiaké. Innentől kezdve csak akkor van részük elismerésben, ha arra valóban rászolgálnak. Megtapasztalják, hogy a kapitalizmusban nincsen ingyen ebéd. Talán egy szájból sem hangzik olyan őszintén a "Régen minden jobb volt", mint egy fénykorán már túl levő nő szájából."

Minden nőnek megvan a maga kamionja

huffnagel.blog.hu/2014/03/22/minden_nonek_megvan_a_maga_kamionja

Barbaarb 2015.03.23. 12:36:29

@Huffnágel Pista:

Ezt az elhízási statisztikát ismerem, de ez kevés a fenti kijelentés alátámasztásához, például azért, amit írtam,

Nyilvánvaló, hogy a nők huszonéves korukban a legvonzóbbak szexuálisan, de ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének szexuálisan vonzó idősebb (24-42) nők.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.23. 13:28:36

@Barbaarb: Maradjunk annyiba, hogy 22 évesen vagytoka csúcson, aztán hogy mikor jön a Fal, az egyénileg változó, de hogy jön, az biztos.

Minden nőnek megvan a maga kamionja

huffnagel.blog.hu/2014/03/22/minden_nonek_megvan_a_maga_kamionja

Aztán csak pislogtok bután, mint ez a Cseke Katinka is. Kényzsrszingli, nagyon tetszik!

www.life.hu/intim/20150320-cseke-katinka-a-tv2-joban-rosszban-szinesznoje-kenyszerszingli-lett-nem-talal-korabeli-pasit.html

Barbaarb 2015.03.23. 13:39:20

@Huffnágel Pista:

Tévedsz, ha nőnek gondolsz, ráadásiul antifeminista vagyok, de még nekem is szemet szúr, hogy a nincs vonzó idősebb nő, nem egyezik azzal, hogy 22 évesen vannak csúcson.
süti beállítások módosítása