Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A halkszavú precíz és a nagyvonalú pörgős – hogyan dolgozzunk együtt különböző személyiségekkel?

2015. április 14. - nagymenő

Nem vagyunk egyformák. Hála az égnek! Sokszor azonban a legtapasztaltabb vezetőnek is gondot okoz, hogyan dolgozzon együtt sok különböző személyiséggel.  „Az úgynevezett nehéz emberek nem szándékosan nehezek” -  véli Paul Tizzard coach.  „Lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a személyiségük teljesen más, mint a főnöké. A vezetők különösen akkor vannak nehéz helyzetben, ha az általuk „örökölt” csapat tagjai ugyanazt a munkát végzik, amit korábban ők maguk is csináltak. Szinte óhatatlanul belesétálnak abba a csapdába, hogy mindenkit a saját képükre akarnak formálni. Ilyenkor válik a munkatárs, aki egyszerűen más mentalitást képvisel, problémává. A vezető persze nehezen látja be, hogy a hiba forrása benne is lehet.”

Az első lépés a konfliktusmentes munkához, hogy a vezető saját magát ismerje meg alaposabban. Ahhoz ugyanis, hogy a munkatársakat különböző személyiség típusokba sorolja, először a saját skatulyáját kell megtalálnia. Ha az alapvető személyiség jegyeivel tisztában van, könnyebben megérti azt is, hogy mások máshogy működnek.

A jó vezető nem kényszerít másokat arra, hogy hozzá hasonuljanak. Inkább arra próbálja rávenni a beosztottakat, hogy jól teljesítsenek. Ez lényeges különbség, hiszen mindenki más körülmények között tudja kihozni magából a legtöbbet - mondta Fülöp Zsuzsa a ManpowerGroup szakértője.

A sokszínűség érték – a munkahelyen is. Gondoljunk csak bele: vannak olyan típusú emberek, akik az apró részletekben képesek elmerülni, míg mások inkább a teljes folyamatra koncentrálnak. Ha a főnök ismeri a beosztottak személyiségét, könnyebben választja ki a megfelelő embert a megfelelő feladatra. Így nem csak az egyes munkatársak, hanem az egész cég hatékonysága növelhető.

Óvatosan az értékeléssel! A legtöbb kezdő vezető sémákban gondolkodik. Hajlamos arra, hogy azokat a tulajdonságokat becsülje a legtöbbre, amelyek révén maga is sikereket ért el. Az egyes munkatársak értékelésében viszont inkább arra kell koncentrálni, hogy a beosztottnak az adott munka elvégzéséhez szükséges képességei megvannak-e. Ha az egyik beosztott például egész nap számokkal dolgozik, akkor a precizitását érdemes dicsérni, nem pedig felemlegetni neki, hogy kevésbé kommunikatív.

Kényes egyensúly? Milyen egy igazán ütős csapat összetétele – ha a különböző személyiség típusokat nézzük? Ez egyértelműen a munka jellegétől függ. Ha valamennyi beosztott gyakorlatilag ugyanolyan jellegű munkát végez egész nap, általában homogénebb a csapat összetétele. Hiszen hasonló munkakör iránt hasonló karakterű emberek érdeklődnek. Egy sokrétű projektnél viszont kifejezetten előny, ha különböző személyiségek dolgoznak együtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr447368586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása