Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Rossz szokások a munkahelyen – az egészséged bánhatja!

2015. szeptember 29. - nagymenő

Szinte észrevétlen apróságok, de a napi rutin részévé válva komoly egészségkárosító hatásuk lehet. Ez a rossz hír. A jó az, hogyha tudatosan odafigyelünk, és igyekszünk kiküszöbölni a rossz beidegződéseket, az új szokások körülbelül 21 nap alatt természetessé válnak.

Ébredés az utolsó percben, gyors zuhany, öltözködés, esetleg egy kávé, és már irány is a munka. Ott aztán jöhet egy újabb kávé, de a reggeli kimarad. Pedig elég valami könnyű étel ahhoz, hogy beinduljon az emésztés, feltöltődjünk energiával, és ne érezzük kimerültnek magunkat már délelőtt tízkor. Vannak étkezési szakértők, akik egyenesen azt állítják, hogy akkor is jobban járunk, ha megeszünk egy cukros fánkot, mintha egyáltalán nem eszünk semmit.

kaja.gif

Biztosan nagyon kényelmes, ha valaki az asztalra könyököl, az arcát a tenyerébe temeti, és így próbálja átgondolni a napi feladatokat. Igen ám, de a bőrgyógyászok szerint kifejezetten ártalmas! A kezünkről a baktériumok a sokkal érzékenyebb arcbőrre kerülve pattanásokat, fertőzést okozhatnak.

Ebéd az íróasztalnál? Az ebédszünet nem csupán arra való, hogy az éhségünket csillapítsuk. Az agynak is kell egy kis kikapcsolódás. Erre kiválóan alkalmas, ha akár egyedül, akár a kollégákkal, asztal mellett eszünk, és akár sétálunk is egy kicsit.

Rossz tartás – rossz egészség? Kutatások bizonyították, hogy az, aki sokat ül görnyedten, rosszabb kedvű, mint az, aki ugyanannyit, de egyenes tartással dolgozik az íróasztal mellett. Azt mondani sem kell, hogy a görnyedt tartás gerinc-, hát-, váll-, nyakfájdalmat okoz.

bakterium.gif

A folyamatos ülés még akkor is káros, ha valaki igyekszik egész nap kihúzni magát. Az ülő életmód bizonyítottan növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Kelj fel a székből, amikor csak teheted, vagy ha van rá mód, válassz olyan asztalt, amely mellett állva is lehet dolgozni.

Egyre több az olyan iroda, ahová az alkalmazottak időnként, vagy akár minden nap magukkal vihetik kedvenc kutyájukat. Állítólag hasznos, ha velünk van kedvencünk, hiszen segít a stressz leküzdésében. De ha a kutya nyakát vakarásszuk, utána pedig a billentyűzeten dolgozunk, számtalan kórokozó telepedhet meg a klaviatúrán, amelyet az állat hordoz, de az emberre veszélyes. A kutyasimogatásról persze nem kell lemondani, csak éppen ajánlatos utána azonnal kezet mosni.

A 18 és 29 év közötti okostelefon használók több mint fele akkor sem képes megválni a készülékétől, amikor a mosdóba megy. Odáig rendben is van, hogy képesek egyszerre több dologra koncentrálni, de az okoskütyü így könnyen a baktériumok közlekedési eszközévé válik a WC-től az íróasztalig.

Ez csak egy kis megfázás! – mondja a prüsszögő, orrát fújó kolléga. Jobb lenne ilyenkor pár nap pihenés. A kis megfázás is könnyen átfordulhat komolyabb betegséggé, ha nem kúráljuk ki, arról nem is beszélve, hogy a munkatársakat is megfertőzheti.

tussz.gif

Az ülés közben keresztbe tett lábak amellett, hogy hát- és nyakfájást okoznak, a vérnyomást is megemelik. Az ideális ülőpozíció az, amikor mindkét talpunk a padlón támaszkodik, a térd és a boka egyaránt derékszögben áll.

A munkaidő vége, irány haza, jöhet a megérdemelt pihenés. Vagy mégsem? Az okoseszközökkel bármikor, bárkit elérhetünk, illetve bármikor, bárki elérhet minket. Ez sokszor jól jön, de függőséget is okoz. Aki még ágybabújás előtt is az e-mailjeit ellenőrzi, sokkal hamarabb kiég, mint az, aki ki tud kapcsolni, illetve a telefonját is kikapcsolja néha.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr687863498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása