Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Siker vagy stressz?

2015. december 01. - nagymenő

Új munkahely több év kényszerpihenő után

Boldog, várakozásokkal teli pillanat. Akár több év kihagyás után újra egy állandó munkahely. A siker édes íze után azonban szinte mindenkinél megjelenik a szorongás is. Vajon tényleg meg tudok felelni? Képes leszek ennyi kihagyás után újra teljesíteni? Az újrakezdés nehéz, vannak azonban egyszerű trükkök a stressz leküzdésére.

Feküdj le időben!

Ha az embernek nincsenek állandó kötelezettségei, hajlamos arra, hogy a napi időbeosztását az aktuális kedve szerint alakítsa. Az állandó munkahely azonban többnyire szigorú napi rutint követel. Az átállás akkor megy a legkönnyebben, ha már a munka elkezdése előtt megpróbálunk alkalmazkodni ehhez. Állítsuk be a vekkert akkor is, ha épp nincs semmilyen halaszthatatlan reggeli teendőnk, és próbáljunk időben lefeküdni. Sok éjszakai bagolynak gondot jelent az elalvás. Ha ezzel küzd, készüljön rá! Lehetőleg már egy órával korábban kapcsolja ki a számítógépet és az erős fényeket, állítsa be az ébresztőt, készítse elő a reggeli kávét. A szervezetünk egészen gyorsan hozzászokik az új ritmushoz, és legalább ezzel nem kell küzdenünk, amikor már tényleg elkezdődik az új munka.

blogra_1.jpg

Készítsd elő a ruháidat!

Eddig megfelelt a farmer és a pulcsi. A munkahelyen viszont lehet, hogy mások az elvárások. Hónapok óta a szekrényben porosodik a zakó vagy a blézer? Érdemes átnézni a „munkába járós” ruhákat, elvinni a tisztítóba, kimosni, kivasalni, sőt, felpróbálni, nem szűk-e például. Ne akkor kezdődjön a kapkodás, amikor már a feladatra kellene koncentrálni. Az első munkanap előtti este pedig készítsük kii azt, amit fel szeretnénk venni. Legalább a „mit vegyek fel?” probléma kipipálva.

Vigyázz magadra!

Egyél egészségesen, igyál elegendő folyadékot, kezdj el mozogni, a munkahelyen pedig tarts pihenőket. A hirtelen változás, a folyamatos teljesítménykényszer könnyen kimerítheti a szervezetet, így a betegségeket elkapni is sokkal könnyebb. Sok újrakezdő követi el azt a hibát, hogy úgy próbálja lenyűgözni a főnököt, hogy erején felül, megállás nélkül, bőven az elvárásokon felül teljesít. Se kávé-, se ebédszünet, csak a munka, a munka, a munka. Így viszont gyorsan lemerül az elem, ami hosszabb távon a teljesítmény és az egészség rovására megy.

Hagyd a munkát a munkahelyre!

Attól, hogy újra van munkád, még nem lettél gép. Igenis van jogod a magánélethez. Sőt! Szükséged is van rá! Ahhoz, hogy másnap újra dolgozz, szükséged van egy kis kikapcsolódásra. Hogy ez kinek mit jelent, persze változó. A lényeg, hogy a gondolataid ne a munkahelyi feladatok körül forogjanak.

Figyelj, és kérdezz!

Bár az állásinterjún még azt kellett bizonygatnod, hogy te mindent tudsz, ami az adott feladat ellátásához szükséges, az első időszakban okosabb, ha figyelsz és kérdezel. Minden munkahely más és más. Mások a szokások, a kommunikáció stílusa. Mérd fel a terepet, ismerd meg a kollégáidat, tudd meg, kinek mi a feladata, ha pedig segítség kell, kérdezz. És ne csak a feladatról. Nyugodtan megkérdezheted azt is például, hogy a kollégák hova járnak ebédelni, vagy hogy merre van a mosdó.

Van olyan tapasztalat, amit jobb, ha elfelejtesz

Nem, nem a munkatapasztalatról van szó. A munkahelyi tapasztalatokról. Azért, mert a korábbi főnököd zsarnok volt, még nem biztos, hogy az új is az. Ha valaki a korábbi munkahelyén vagy munkahelyein negatív tapasztalatokat szerzett, öntudatlanul is hajlamos arra, hogy általánosítson. A sztereotípiák befolyásolják viselkedésünket, ez pedig már az elején megmérgezhet egy munkakapcsolatot. Felejtsd el a múltat, és adj esélyt mindenkinek.

Ünnepeld a sikereidet!

Mi a célod? Nagyobb fizetés? Előléptetés? Bármi is legyen, az még odább van. Addig is építsd az önbizalmad azzal, hogy észreveszed és értékeled az apró sikereket. Az új kollégák kávézni, ebédelni hívnak? Úgy tűnik, elfogadtak, sikerült beilleszkedned. Önállóan megoldottál egy feladatot? Tőled kért segítséget egy munkatársad? Megdicsérték a munkádat? Ezek mind olyan fontos mérföldkövek, amelyek azt jelzik, jó úton haladsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr698130658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.12.02. 21:37:15

elég egy:
-gondolj arra milyen szar munka nélkül lenni, talán annál még a mostani meló sem lehet rosszabb

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.02. 22:59:55

Az is fontos, hogy beilleszkedjen és ismerkedjen a kollégákkal, de ez ne menjen a munka rovására.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.12.03. 10:17:47

Ezek jó tippek, de a stressz ellen nem segítenek.

A legfontosabb stresszkezelési módszer, hogy ha megalapozott magabiztossággal állsz az új munkához: tudom/meg tudom tanulni, máshol is ezt csináltam, itt is fog menni stb. A szorongást, félelmet csak ez győzi le.

És kell hozzá a munkahelyi környezet is: ha nem olyan a főnök/kolléga akitől szívesen kérdezel, akkor nehéz lesz. De akkor is kérdezni kell, mert másképp nem tanulod meg a helyi specifikumokat. Ha bizalmatlanok veled, az újjal, az ismeretlennel, meg kell ismertetni magad.

Kong.Kinga 2015.12.03. 11:30:39

@TrójaiVasParipa: nem szabad így feladni, nem szabad erre gondolni, mert feladod önmagadat.

Lángharcos 2015.12.03. 12:39:04

@jobangel: A cím nem utalt arra, hogy ez a beilleszkedésről fog szólni..

Mert oké, az elején ezt csinálja. Aztán jönnek a túlórák, az elvárások és kötekedések. A büfészakkör akik mennek kávézni egy órácskára, majd megebédelnek, majd áttelefonálják a napot. A légkondícionáló háborúk (hideg, meleg, huzatos, állott, büdös).
Ésatöbbi ésatöbbi.

Advanced Flight 2015.12.03. 13:12:55

Szép elképzelések, a gyakorlatról mondok pár szót. Életem első munkahelyén (huszonéves csitriként) olyan tömény gyűlölet fogadott a női kollégák részéről, hogy csak néztem. És nem azért, mert bunkón viselkedtem, ilyesmire se esélyem, se időm nem volt, uis már az első nap, sőt az első órában tapasztaltam a "szeretetet", épp csak hogy a nevemet elmondtam. Próbáltam meghúzni magam, figyeltem és kérdeztem, ahogy poszter javasolta, ebből leszűrték, hogy nyilván el akarom venni az ott dolgozók munkáját, azért érdeklődöm az osztályon folyó munkáról. Szerencsére gyorsan megbetegedtem a stressztől, két hétig nyomtam az ágyat, utána meg másik osztályra kerültem.

Krisztiantara 2015.12.03. 13:58:13

Kérdezz??? Jaj, nagyon-nagyon rossz tanács, az elején ebben a Bűnbandában nem szabad kérdezni, még a végén ellenőrnek néznek, vagy tolvajnak magukból kiindulva! Mindent, csak ezt ne!!!

Celtic 2015.12.03. 14:32:05

A munkahelyi stressz csak egy varosi legenda - mondta a fonokom.
süti beállítások módosítása