Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hiányszakmák a világ körül

2016. szeptember 28. - nagymenő

Bár a hiányszakmák listája Magyarországon napról napra bővül, sokan szeretnének inkább valahol külföldön dolgozni. Hogy hol, milyen munkára van a legjobb esély? Ime:

Kanada – Egészségügy

Az egészségügy szinte a világ bármely pontján jó lehetőség, hiszen folyamatosan növekedő iparágról van szó, Kanadában az otthonápolás az a terület, amelyre folyamatosan nő az igény. Ápolókat, rehabilitációs szakembereket, gyógytornászokat szinte korlátlan mennyiségben keresnek.

Egyesült Királyság – Informatika

Az informatikusokból számtalan országban van hiány, így a területhez kapcsolódó szakmákkal igazán lehet válogatni az országok, földrészek között. Nagy Britanniában főként adatelemzőket és szoftver fejlesztőket keresnek.

Dél-Afrika – Bányászat

Bár az adatok azt mutatják, hogy a bányászat Dél-Afrikában évről évre zsugorodik, még mindig olyan hatalmas ágazatról van szó, amely évről évre 1 millió – nem tévedés, 1 millió! embernek tud munkát biztosítani.

Ausztrália – Kereskedők, mérnökök, technikusok

A legkisebb kontinens ezer szállal kötődik a világ többi részéhez. Export-import területen mindig szükség van jó szakemberekre. Ugyanakkor pl. az építőiparban, a hajógyártásban mérnökökre, technikusokra is nagy igény van.

Kína – Gyártás

Kínában termeli a világon a legtöbb árut. Csak az acél- és autóipar az ország GDP-jének 44%-át adja. Gondolnánk, sok a dolgos kéz, de nem elég. Az utóbbi években feljövőben van a szolgáltató szektor is, így itt is állások tömkelege nyílik.

India – Informatika

Az olcsó munkaerő, az alacsony megélhetési költségek miatt rengeteg IT cég települt Indiába. Ennek következtében azonban tehetséges, gyakorlott, angolul jól beszélő indiaiak tömegei indultak meg Amerikába, ahol sokszoros fizetésért kaptak munkát. Így most Indiában is hiány van informatikusokból.

Csehország – Informatika, szolgáltatás

Csehország gőzerővel dolgozik azon, hogy felzárkozzón a régebbi uniós tagállamokhoz. Az informatika az a terület, ahol a fejlesztések kiemelkedő ütemben zajlanak, így tárt karokkal várják a szakembereket. Emellett látványosan fejlődik a turizmus, így a szolgáltató szektorban is szükség van jó munkaerőre.

Japán – Szolgáltatás, vendéglátás

Japánban hosszú ideig a gyártás volt a húzóágazat. A szigetország mérete és nagy népsűrűsége miatt mostanra szinte mindent inkább importál, a vendéglátó ipar viszont rengeteg embert tart el. Az utazás, a turizmus akkor üzlet, hogy a munkavállalók csaknem kétharmada az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások területén dolgozik. Angol anyanyelvűeknek kiváló lehetőség a nyelvtanítás is, hiszen angoltanárból is nagy a hiány.

Németország – Egészségügy, mérnökök

Németország évtizedek óta kiemelkedő szerepet játszik az informatikában, az autóiparban és a gyógyszeriparban – és ezen továbbra sem szeretnének változtatni. Ezeken a területeken kapkodnak a képzett, tapasztalt mérnökök, szakemberek után. Emellett folyamatosan toboroznak az egészségügybe. Az utóbbi időben megugrottak a megújuló energiához köthető beruházások, így ezen a területen is szükség van jó szakemberekre.

Egyesült Államok – Kiskereskedelem

A kiskereskedelem változatos terület. A luxus üzletektől a kisboltokig, a divatcikkektől az autóalkatrészekig, magasabb és alacsonyabb bérért – mindenhol keresnek munavállalókat. Lehet, hogy elsőre nem tűnik vonzónak, de az ágazat ráadásul gyors karrierlehetőséget is biztosít, hiszen nem csupán árufeltöltőkből, eladókból, pénztárosokból van hiány, hanem adminisztratív munkatársakból, üzletvezetőkből is. 

A ManpowerGoup október közepén teszi közzé a legfrissebb felmérését arról, hogy melyek a legnehezebben betölthető munkakörök. A társaság éves hiányszakma-felmérése alapján 2015-ben a szakmunkások, a mérnökök, IT szakemberrek voltak a legkeresettebbek Magyarországon, de szakképzett és nyelveket beszélő sofőrökre és csoportvezetőkre legalább annyira szükség lenne - mondta Dalányi László a ManpowerGroup magyarországi irodájának vezetője.

hianyszakma-felmeres-infografika-page-001.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr6311750079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása