Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Az occó munkaerő már kevés, Kína topmenedzsereket akar

2010. szeptember 02. - mzéperx

Ha George Lucas helyében lennék akkor a Star Wars filmek folytatását nem is a galaktika, hanem a föld bolygó meghódításáról forgatnám. Az ok pedig igen egyszerű.  Manapság talán nincs is nagyobb sztori annál, minthogy a kommunista ideológiával feltüzelt kínai kormány, hogyan is próbál felülkerekedni a kapitalizmus fellegvárán, az Amerikai Egyesült Államokon. 

A kínai gazdasági csoda, ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor nem másnak köszönhető, mint a társadalmi berendezkedésnek. A humán erőforrás fontossága, a világ legnépesebb országában ugyanis új értelmet nyert az elmúlt évtizedekben. Az olcsó munkaerőre azonban nem lehet alapozni hosszú távon, és ezt a Mao nyomában lépdelő kínai vezérkar is felismerte.

Ennek pedig mi más lenne az egyik legújabb bizonyítéka, minthogy tovább kívánják növelni az állami nagyvállatok hatékonyságát, mégpedig külföldi menedzserek segítségével. Az ötlet előtt egyébként le a kalappal. Kína ugyanis azért is jó tanulóként vizsgázik a 20. század végétől, mert más kárából tanul. Józanésszel gondolkodva, miért ne vennék igénybe azokat a vezetői technikákat, amiket a fejlett világban már több száz éve fejlesztenek. De hogy például egy Oxfordon végzett, több nyelvet beszélő, számos munkatapasztalattal rendelkező topmenedzsernek egy ilyen állás lenne álmai munkahelye? Egyáltalán nem biztos, de ezért bizonyára mindenki szeme felcsillan akkor, hogyha egy jüanmilliárdos vagyonnal rendelkező mamutvállalat vezetői székébe ülhet bele. A Kínában munkát vállaló külföldi menedzserek pedig nem járnak rosszul. A HSBC bank idei felmérése szerint az ázsiai országban dogozók átlagosan többet kapnak a nyugat-európai és amerikai javadalmazásnál. Kína a rangsor 10. helyén végzett idén. A lóvénak ugyanakkor komoly ára lehet!

A kínai kormány számára az önéletrajz pontok ugyanis majdhogynem másodlagosak, a legfontosabb feltétel ugyanis nem más, minthogy a vezetők csatlakozzanak a kommunista párthoz. Ez pedig akár a magyar menedzserek számára is jó lehetőséget jelenthet, lévén, hogy hazánk egyetemei, főiskolái évről-évre vállalatirányításban profi szakembereket küldenek a munkaerőpiacra. Az már más kérdés, hogy mennyit is érnek ezek a diplomák. Természetesen nem tisztem értékelni ezt a fajta tudásbázist, de azért elgondolkodtató lehet, hogy miért is áll a béke feneke alatt a hazai kis-, és középvállalkozói szektor teljesítménye.

De visszatérve a kínai misszióhoz, hogyha el tudja viselni azt, hogy egy Mao Ce Tung kép lóg az irodája falán, a vörös lobogó alatt énekli a kínai himnuszt, és olykor a kormány dönt az Önre bízott cég ügyeiben, de a zsebe mindig tele van, akkor hajrá! Nézze meg, hogy mi van a „fal” mögött!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr842266555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergejsztahanov 2010.09.02. 15:56:55

JÓFIÚ! ott a párttagság felér egy oxforddal:) amit a britteknél szenvedni kell egy nyomatos papírért, azt kínában megkapod egy aláírással és lám mennyivel többet segít az érvényesülésben:)
süti beállítások módosítása