Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nők a boardroomban és nem a gardróbban...

2010. október 07. - pattani

A női vezetők kérdését már sokan körbejárták mindenféle oldalról. Az egyik, már nem is annyira új, de jelentős nézőpont a témában Angliából származik, ahol már régóta alkalmazzák sikerrel a mentorálás egy nálunk még teljesen új fajtáját. Ennek lényege, hogy a vezető pozícióban lévő férfiak mellé egy ugyanolyan végzettségű, tapasztalatú stb. női alkalmazottat tesznek. A férfiakkal együttműködve a nők amellett, hogy elsajátítják a vezetői kompetenciákat, új látásmódokat és készségeket építenek a cégek működésébe. Ez több területen is hasznos, hiszen az együttműködés nemcsak a pozitív hangulathoz járul hozzá, hanem végső soron a cég hatékonyabb lesz, nő a versenyképessége.

Kérdés, hogy ha felismerték, hogy a nőknek is van helyük az ún. boardroom-ban, akkor miért nincsenek ott. Ennek az oka a játékszabályok ismeretének hiánya, vagyis, hiába vannak meg a nők kompetenciái a vezetéshez, valamiért mégsem ők kerülnek be a vezetői körökbe. Ennek megoldására vezették be ezt a fajta módszert, amire az ’erősebbik nem’ alapvetően pozitívan reagált a program szülőhazájában: Angliában például 100-ból 60 vezető él ezzel a lehetőséggel. A szervezők már elejétől fogva fontosnak tartották, hogy a feminista hangok elkerülésével, egy abszolút pozitív kicsengésű dolog szülessen. A tapasztalatok alapján egyébként ez sikerült is nekik.

Magyarországon jelenleg éppen a kiválasztás zajlik, a jelentkezés folyamatos. Kovács Judit, a program itthoni felelőse elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a férfiak számára sikerélmény, hogy olyan tudást adhatnak át a női vezetőknek, amit egyébként nem tudnak megosztani senkivel. Ezen kívül a nők a tapasztalatok szerint egy-egy ilyen mentorálás után bekerülnek a boardroomba, színesítve és erősítve így a cég üzleti érdekeit. A programban a tanulás mellett tanítanak is: a feszültségoldás, az emberi játszmák feloldásának, elterelésének képessége az, amelyet ők tudnak átadni mentor-kollégáiknak, növelve így a hatékonyságot.

Tehát kíváncsian várjuk a jelentkezőket, majd tapasztalatokat az itthoni élményekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr52353211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása