Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nyugdíjrendeszer - ahogyan mások csinálják?

2010. október 18. - pattani

Észtországi mintára álmodják újra a nyugdíjrendszert Magyarországon Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai – derül ki a Hírszerző cikkéből. Náluk az állam szintén rátette a kezét a magánnyugdíj-pénztárakra, a jelentés szerint az intézeteket nem kárpótolják. Az intézkedéssel így egyébként sikeresen csökkentik a hivatalos észt államháztartási hiányt, más állami beavatkozást viszont nem terveznek.

A tárca azért éppen őket választotta mintaként, mert az észteknél a termékenységi ráta a magyarországival azonos szinten volt még 2000-ben, bár azóta Észtország jelentősen elhúzott. Ebben egyébként nagy szerepet játszhatott a családtámogatási rendszer is, ahol is a gyermek 18 hónapos koráig magasabb a támogatás, viszont utána jelentősen csökken. Továbbá már 1994-ben bevezették az egykulcsos adórendszert, és 2004-től folyamatosan adócsökkentést hajtottak végre.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kormány emberei épp az ő példájukat választották, bár fontos lenne nemcsak a célokra, és hasonlóságokra koncentrálni, hanem a különbségekre is. A tárca összefoglalójában az észt mintát méltatja. A korrupció alacsony szintjét(!), a gyors és egyszerű kormányzati ügyintézést (úgy látszik, ezen a területen is iparkodik a kormány…), e-közigazgatást (nálunk a lakosság 40-50%-a tartozik a digitálisan írástudatlan kategóriájába), alacsony államadósságot(!), szufficites államháztartást(!), a politikai elitben való bizalmat(!), valamint a társadalom jövőbe vetett hitét emelték ki. Utóbbinál legyünk megengedőek, a párhuzam még akár meg is állhatja a helyét: egy felmérés szerint Magyarországon jobb élni (21.), mint Észtországban (33.) (itt a „csúsztatás”: a felmérés nem a jövőről, hanem a jelenről szól), de mindent összevetve, mintha egy kicsit túlzás lenne ez az álomkép.

A jó példa követése termeszétesen üdvös lehet, de csak ésszerű, racionális kereteken belül. Aminek alkalmazása, mint tudjuk, nálunk nem mindig feltétel…

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr272380867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása