Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A munkanélküliség pszichológiája avagy a lusta disznók országa

2011. január 07. - nagymenő

A magyarok elkényeztetettek, lusták, válogatósak és örök elégedetlenek... ja és mindent jobban tudnak mindenkinél!

A cím provokatív, de szándékosan, mert ezt tapasztalom. Csak egy példa:

40 éves egyedülálló férfi multi cégnél szerzett 8 éves tapasztalattal munkát keres. Lehetne ez is a címe egy hírdetésnek, de ilyen hírdetés nincs, mert ez az ember munkát éppenségel egyáltalán nem keres. Miért? Ő sem tudja megmondani, pedig a barátom! És mi van vele ma? Egy vidéki 6 példányban megjelenő újság szerkesztőségében titkár. Kereshetne jól, és most ennek ellenére szarúl keres. Miért? Mert egy lusta disznó. A végkielégítését megkapta felélte, közben pedig nem keresett munkát. Azt mondta pihenni akar. Mit? Pihent is. A pénze elfogyott és kénytelen volt munkanélküli segélyre bejelentkezni. Onnan csúszott tovább és járt egy semmire sem jó angol tanfolyamra és most képzettségéhez és tapasztalatához képest egy betanított munkás képességeit sem igénylő munkát végez. Azért mert nem bízott saját magában sem és lusta volt.

Mi vár rá? A pénze kevés lesz, a hitelét nem tudja majd törleszteni, a lakását elveszíti, és egy vidéki nagyváros utcáján fog kikötni.

Ez a srác 2008ban még céges Toyotában, céges mobilt használt. Céges volt a laptopja és milliós tételben adott el gázt!

És még ma is túl jól él, mert kap bőven segélyt ha bajba jut, miközben ő volt a felelőtlen és ezért jutott ide.

Szerinten neki segély helyett egy jó nagy nyakleves kéne, hogy térjen már magához. És nyakleves kéne - persze csak képletesen - mindenkinek, aki csak azért regisztrált munkanélküli, hogy igazolja jogosságát a támogatásokra és segélyekre. A gondoskodó állam képét sokan félreértelmezik. Az állam gondoskodjon, de ne azokon, akik magukon is tudnának gondoskodni. Gondoskodjon az elesetteken!

Szerintem addig nem lesz változás ezen a területen, amíg az állam rá nem kényszeríti polgárait, hogy gondoskodjanak magukról.

Nagyon jól példázza az öngondoskodás képességének totális hiányát, amikor megműveletlen, elhanyagolt kiskertek mellől mennek szociális ebédért, jó egészségi állapotnak örvendő munkanélküli falusi embere a polgármesteri hivatalokhoz. Az én nagymamám mindent megtermelt magának még 80 évesen is, sőt a családot is ellátta zöldségekkel.  

Szerintem el kellene venni az összes szociális segélyt, munkanélküli támogatás és akkor biztos vagyok benne, többen gondolkodnának azon, hogy munkát keressenek.Másrészt pedig azért kéne képletesen nyakon vágni az embereket, hogy AKARJANAK valamit. Hogy ők maguk, a saját akaratukból akarjanak valamit. Ha kell, képesek legyenek energiát befektetni, tanulni, dolgozni. Amiíg ez a motiváció nincs, addig azok akik dolgoznak, azért fognak dolgozni, hogy másoknak ne kelljen dolgozniuk.

Köszönöm a figyelmet! 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr852566952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása